Στήνουν Σενάριο Αμμοχώστου

Print Friendly, PDF & Email

 22 Ιουλίου 2017, 5:00 πμ  

  του  Ανδρέα Πιμπίσιη   

Νέα παιχνίδια με την Αμμόχωστο φαίνεται να έχει περιλάβει η τουρκική πλευρά στα σχέδια που ετοιμάζει στο Κυπριακό και τα οποία θα αρχίσει να προωθεί σταδιακά. Αυτό που βγαίνει μέσα από τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας στα κατεχόμενα, ειδικότερα μετά την επίσκεψη Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τις συσκέψεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τον Μουσταφά Ακιντζί και το σύνολο της ηγεσίας του ψευδοκράτους, είναι πως για άλλη μια φορά θα επιχειρηθεί να κάνουν παιχνίδι με την Αμμόχωστο.

Στις σκέψεις της τουρκικής πλευράς περιλαμβάνεται και το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων. Μια από τις μελέτες που κάνουν στα κατεχόμενα είναι το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής να συνοδευτεί με πρόσκληση προς τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες των περιουσιών να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Επιστροφή, η οποία θα είναι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Εκτιμάται πως εάν γίνει μια τέτοια κίνηση θα δημιουργηθούν πιεστικές καταστάσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, με τους Τούρκους να θεωρούν ότι υπάρχουν εκείνες οι ομάδες Αμμοχωστιανών, που μπορεί να θελήσουν να πάνε πίσω στην πόλη τους και υπό τ/κ διοίκηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα κατεχόμενα, το σχέδιο περιλαμβάνει τα εξής τέσσερα βήματα:

1. Μελέτη για το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων.

2. Άνοιγμα των διαδικασιών για επιστροφή των Μαρωνιτών στα σπίτια και τις περιουσίες τους στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου.

3. Η «επιτροπή αποζημιώσεων» να εντατικοποιήσει το έργο της και να εξευρεθούν πόροι ώστε να αποζημιωθούν οι Ελληνοκύπριοι.

4. Προσπάθειες για άρση των «εμπάργκο που επιβλήθηκαν στους Τουρκοκύπριους».

Μογκερίνι: Η λύση να συμβαδίζει με αρχιτεκτονική ασφάλειας της ΕΕ

Το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε στην Αθήνα η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, τόνισε πως «η λύση του Κυπριακού πρέπει να συμβαδίζει με την αρχιτεκτονική ασφάλειας της ΕΕ». Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς έστειλαν μηνύματα για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/417349/stinoyn-senario-ammochostoy