Το Συμβούλιο Ασφαλείας ασχολείται ακόμη με τα Στροβίλια…

Print Friendly, PDF & Email

01.08 2017

του  Κωστάκη Αντωνίου

Για ν’ αντιληφθεί κανείς πόσο αχάμπαρο είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, πόσο ανίκανα είναι τα Ηνωμένα Έθνη να άρουν τις αδικίες και ν’ αποκαταστήσουν την τάξη στην Κύπρο και πόσο μηχανικά και στη βάση του προηγούμενου αντιγράφου είναι τα ψηφίσματα που εκδίδουν, παραθέτουμε την  επί 17ετία επανάληψη της σχετικής παραγράφου στα ψηφίσματα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Αναφέρει σχετικά το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που εκδόθηκε πριν από μερικές ημέρες:

“Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν στα Στροβίλια, το στρατιωτικό στάτους κβο που υπήρχε πριν από τις 30 Ιουνίου 2000”.

Από την εισβολή τότε των δυνάμεων κατοχής και την ανατροπή του στάτους κβο, μεσολάβησαν 17 ολόκληρα χρόνια. Και σε όλο αυτό το διάστημα, τα Ηνωμένα Έθνη τίποτε δεν έπραξαν για να υποχρεώσουν τις τουρκικές δυνάμεις να υποχωρήσουν στις προηγούμενες θέσεις τους. Συνεχίζουν να κρατούν εγκλωβισμένη ολόκληρη την περιοχή και τα Ηνωμένα Έθνη απλώς επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο στα ψηφίσματά τους τη στερεότυπη παράγραφο.

Αλλά ας μην κατηγορούμε πάντοτε τους ξένους, όταν συνυπεύθυνες είναι και οι κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν το Κυπριακό, στα 17 αυτά χρόνια. Πότε απαίτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ώστε να υποχρεωθεί να αποσύρει τα στρατεύματά της; Η κυπριακή αντιπροσωπία στα Ηνωμένα Έθνη και το Υπουργείο Εξωτερικών, που μετέχουν στη σύνταξη των ψηφισμάτων, απευθύνθηκαν ποτέ στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ζήτησαν να τερματισθεί αυτή η κοροϊδία; Ουδέν έπραξαν. Απλώς ανέχονται και συναινούν. 

Δεκάδες ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας παραμένουν επιταγές χωρίς αντίκρισμα, όχι μόνο επειδή δεν απαιτεί η επίσημη κυπριακή πλευρά να εφαρμοστούν, αλλά και εξαιτίας της συμμετοχής της κυπριακής πλευράς στην παραβίασή τους. 

Αναφερθήκαμε σε χθεσινό άρθρο μας στα ψηφίσματα για την Αμμόχωστο. Σαφώς καλούν την τουρκική πλευρά να επιστρέψει την αιχμάλωτη πόλη στους νόμιμους κατοίκους της. Οι κυβερνήσεις μας έκαναν τα ψηφίσματα γαργάρα. Και αντί να απαιτήσουν εφαρμογή τους, ενέταξαν την επιστροφή της πόλης στα ΜΟΕ!

Τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών σαφώς ζητούν την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο. Ποία κυβέρνηση και πότε απευθύνθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ζήτησε εφαρμογή τους και επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία;

Τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών κάλεσαν σε ανάκληση της αποσχιστικής απόφασης ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Και οι εκάστοτε Πρόεδροι της Δημοκρατίας συνομιλούν με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, αναβαθμίζουν την οντότητά του και μιλούν για κοινά οράματα μαζί του!

Αυτή είναι η τραγωδία της Κύπρου και τόσο μεγάλος ο ψοφοδεϊσμός των ηγετών της. 

Κάποτε ο πνευματικός πατέρας του σημερινού Προέδρου, ο Γλαύκος Κληρίδης, είχε δηλώσει πως “ο διακοινοτικός  διάλογος έφαγε τα ψωμιά του. Τώρα ήλθε η ώρα να απαιτήσουμε εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας”. Το είπε, προς εντυπωσιασμό του κόσμου, αλλά δεν το έπραξε. Και σήμερα, ο πολιτικός “βαφτιστικός” του ερωτά: “Χωρίς διάλογο πώς θα βρούμε λύση και πώς θα επανενώσουμε την πατρίδα μας;”. Ιδού τι επέτυχε διά του ψευδεπίγραφου διαλόγου: Κρίση, νέα τετελεσμένα των Τούρκων, τσιμέντωμα και εμβάθυνση της διχοτόμησης.

Αλλά οι ηγέτες μας είναι και τόσο αχάμπαροι, ώστε δεν μπορούν ν’ αντιληφθούν πως τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε μπορούν, ούτε αφήνονται από την αγγλοαμερικανική επιρροή, να δώσουν λύσεις. Και εφθάσαμε στο σημείο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να προτείνει εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αλλά, Πρόεδρε, εάν καταρρεύσει την επαύριο η λύση, πιστεύεις πως τα Ηνωμένα Έθνη θα προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας ή θα εμπλακούν σε πόλεμο με την Τουρκία; Το βέτο, τι το έχουν οι Αγγλοαμερικανοί; Ένα ψήφισμα, όπως αυτό των Στροβιλιών, θα εκδώσουν και θα συνεχίσουν να το εκδίδουν επί 20ετία, αλλά εν τω μεταξύ οι Τούρκοι θα έχουν τουρκοποιήσει ολόκληρη την Κύπρο…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/blog/antoniouc/2017/08/2203/to-symvoulio-asfaleias-asxoleitai-akomi-me-ta-strovilia