Το ναυάγιο και οι ναυαγοί του Γκραν Μοντανά

Print Friendly, PDF & Email

27 Αύγουστος 2017

Με τον Πέτρο Θ. Παντελίδη

Μετά την παταγώδη αποτυχία των συνεχών υποχωρήσεων του ΠτΔ, φαίνεται πως οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού έχουν καταρρεύσει, επειδή οι Τούρκοι τα θέλουν όλα. Τώρα βρίσκονται σε καταστολή στον αναπνευστήρα και όλοι αναμένουν ποιος θα αφαιρέσει τη διασωλήνωση για να εκπνεύσουν.

Ο Ακιντζί λέει ότι φταίει ο Αναστασιάδης, που δεν έχει κατανοήσει τι σημαίνει (τουρκο) Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και δεν έχει κατορθώσει να καταφέρει να το αντιληφθούν και οι Ελληνοκύπριοι. Οι Ελληνοκύπριοι το αντιλήφθηκαν πολύ σωστά, όπως δείχνει και το 76% που είπαν ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν, που ήταν μια διζωνική συνομοσπονδία, όπως την εννοούν οι Τούρκοι, που την ενέκριναν με ποσοστό 64%.

Ο Άντρος Κυπριανού λέει ότι φταίει η τουρκική αδιαλλαξία, αλλά ρίχνει φταίξιμο και στον ΠτΔ, που δεν χειρίστηκε σωστά τις διαπραγματεύσεις. Η μόνη εξήγηση σε αυτήν τη δήλωση είναι ότι ο ΠτΔ έπρεπε να δώσει κι άλλα, έπρεπε να αποδεχτεί κι άλλες απαιτήσεις της Τουρκίας, για να φτάσουμε στην πολυπόθητη «λύση και επανένωση». Οι μεγάλοι εραστές και υπερασπιστές (ακόμα) του σχεδίου Ανάν και της προτροπής «να το λύσεις, Πρόεδρε», αποδίδουν όλην την ευθύνη στους απορριπτικούς του ενδιάμεσου χώρου. Και ρίχνουν όλα τα βέλη της κριτικής, του μίσους και της μνησικακίας τους στον Νικόλα.

Ιδιαίτερα τώρα που έχει λάβει το χρίσμα του υποψηφίου για την προεδρία της Κ.Δ., το μίσος ηγετών και ακολούθων του σχεδίου Ανάν έχει μεγαλώσει. Φτάνουν να πιστεύουν ότι για όλα φταίει ο Νικόλας, που είναι ένας ψεύτης, ένας τιποτένιος, ένας ανάξιος, γιος του μισητού πατέρα του, που δεν θέλει λύση, γιατί προτιμά τη διχοτόμηση, που τον κρατά στην πολιτική. Όταν φουντώσει ο προεκλογικός, θα αναβαθμιστούν και οι ύβρεις και τα τρανταχτά ερωτήματα: «Εσύ, τι προτείνεις;».

Κανένα δεν ακούσαμε να ρίχνει ευθύνες για το ναυάγιο στον Ερντογάν. Αυτός είναι στο απυρόβλητο. Και όλοι οι οπαδοί της λύσης τον αναμένουν ως Μεσσία, που κάποτε θα παρουσιαστεί ξανά ως ένας νέος και προοδευτικός ηγέτης, για να κάνει, επιτέλους, τις διαλλακτικές προτάσεις του που θα επιτρέψουν λύση του Κυπριακού. Και αναμένοντας τον Ερντογάν να κατανοήσει το συμφέρον του και να μας δώσει λύση, δεν μπορούν να του ρίχνουν και ευθύνες για το αδιέξοδο.

Τελευταία κάποιοι, ενόψει των εκλογών, ρίχνουν φταίξιμο και στον Αναστασιάδη. Τον κατηγορούν ότι εγκαταλείπει τις προσπάθειες και χάνει το ενδιαφέρον του για τη λύση, επειδή έχει μεταφέρει το ενδιαφέρον του στις εκλογές που έρχονται. Ο άνθρωπος είναι ήδη υποψήφιος. Με τη γνώμη αυτή συμφωνεί και ο συμπολίτης του, Ακιντζί.

Πάντως εμείς που διαφωνούμε πλήρως με την πολιτική και τις αρχές λύσης του Νίκου Αναστασιάδη, λέμε καθαρά: Ο μόνος που δεν ευθύνεται είναι ο ίδιος. Αυτός για να πετύχει λύση τα έχει δώσει όλα. Τι άλλο έμεινε να δώσει; Πόσα λάθη να διορθώσει; Τι άλλο να κάμει; Να πει στον Ακιντζί, «έλα να γίνεις πρόεδρος κι εγώ θα παραμείνω αντιπρόεδρος στην επανενωμένη Κύπρο»; Μπορεί να το κάμει κι αυτό, αλλά τώρα αποκλείεται. Μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο και η φουστανέλα δεν ταιριάζει με την εκ περιτροπής.

Πρέπει να το καταλάβουμε. Η Τουρκία θα συγκατανεύσει για λύση μόνο όταν καταφέρει να καταργήσει την Κ.Δ. και να την αντικαταστήσει με έναν νέο συνεταιρισμό, που θα τον ελέγχει. Θέλει να τσιμεντώσει τις προϋποθέσεις για τελική επανάκτηση της Κύπρου. Η πλευρά μας υποχωρεί από θέση σε θέση και πλησιάζει τις τουρκικές θέσεις, για να επανενώσει, δήθεν, την Κύπρο. Αν δεν αλλάξουμε ηγεσία, μετά τις εκλογές θα φτάσουμε στο τελευταίο σκαλί των υποχωρήσεων. Τότε ίσως η Τουρκία συγκατανεύσει να μας τουρκέψει.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/451242/to-navagio-kai-oi-navagoi-tou-gkran-montana