Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου προς τα ΜΜΕ για την επιστολή Γκουτέρες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

28/08/2017 12:34

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου προς τα ΜΜΕ για την επιστολή Γκουτέρες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την επιστολή Αντόνιο Γκουτέρες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη κλήθηκε εκ νέου σήμερα να σχολιάσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης από εκπροσώπους των ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ερωτηθείς για την αφορμή αποστολής της επιστολής προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως και προς το περιεχόμενό της, ο κ. Χριστοδουλίδης, είπε πως πρόκειται για απαντητική επιστολή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ αναφέρθηκε στα σημεία ενδιαφέροντος που συναντούνται στην εν λόγω επιστολή Γκουτέρες.

Όντως, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «ο Γενικός Γραμματέας απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 18 Αυγούστου. 

Είναι απαντητική επιστολή της επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας που απεστάλη στις 4 Αυγούστου και ήταν με αφορμή δηλώσεις από Τούρκους και Τουρκοκύπριους αξιωματούχους σε σχέση με Σχέδιο Β’ ή Γ’ ως προς τη μορφή επίλυσης του Κυπριακού, όπως και τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Τρία είναι τα σημαντικά στοιχεία της απαντητικής επιστολής του Γενικού Γραμματέα: πρώτον, επιβεβαιώνεται η θέση των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή, όπως αυτή καταγράφεται σε σωρεία ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας ή Εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Δεύτερον, τα Ηνωμένα Έθνη τίθενται υπέρ μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία όμως είναι κοινά – είτε αποδεκτά είτε συμφωνημένα – από τις δύο πλευρές.

Τρίτον, [δηλώνεται] η ετοιμότητα των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν τη διαδικασία, εάν αυτό ζητηθεί από τα μέρη. [Δηλαδή], τα Ηνωμένα έθνη παραμένουν δεσμευμένα στη διαπραγματευτική διαδικασία.»

Συνεχίζοντας και ερωτηθείς ως προς το κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται είτε να απαντήσει εκ νέου προς τον κ. Γκουτέρες είτε να επιλέξει να τοποθετηθεί από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως «θα πρέπει να αναμένουμε την τελική απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, να γίνει η ενέργεια της όποιας απόφασης ληφθεί και ακολούθως, θα το σχολιάσουμε δημοσίως.»

«Δεν είναι σωστό», πρόσθεσε, «να μιλήσουμε αυτή τη στιγμή χωρίς να υπάρχει ενέργεια για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη την εβδομάδα που ξεκινά στις 17 Σεπτεμβρίου και ανάμεσα σε άλλα, θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση, θα έχει σημαντικές επαφές και σίγουρα, θα συναντηθεί και με τον Γενικό Γραμματέα. 

Το Κυπριακό θα είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει. 

Άρα, να αναμένουμε να δούμε, είτε μέσα από την κατ’ ιδίαν συνάντηση είτε διαφορετικά, πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επικοινωνήσει με τον Γενικό Γραμματέα.»

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον υπάρχει πληροφόρηση για ενδεχόμενη κοινή συνάντηση μεταξύ του κ. Ακιντζί και του κ. Γκουτέρες, δεδομένης της πάντοτε της παρουσίας του Τουρκοκύπριου ηγέτη στο περιθώριο της Γενικής Συυνέλευσης, στη Νέα Υόρκη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως ο κ. Ακιντζί θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη την εβδομάδα που έπεται της διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης.

«Ο κ. Ακιντζί θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη την εβδομάδα μετά από τη Γενική Συνέλευση. Ο κ. Ακιντζί δεν συμμετέχει, σε καμία απολύτως περίπτωση, σε εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. 

Δεν υπάρχει οτιδήποτε για κοινή συνάντηση. Από εκεί και πέρα, το πλαίσιο Γκουτέρες ήταν εκείνο που η τούρκικη πλευρά, με τις θέσεις που υπέβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ξέφυγε του συγκεκριμένου πλαισίου και γι’ αυτό, δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Άρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως ξεκάθαρα αποδείξαμε και μέσα από τις θέσεις που υποβάλαμε ότι ήμασταν εντός του πλαισίου, επαναλαμβάνει τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.»

Ερωτηθείς εάν η πλευρά μας ανησυχεί για την έκθεση του κ. Άιντε σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις και κυρίως, τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σε σχέση με το τί έγινε στις διαπραγματεύσεις, [καθότι] είναι σε όλους γνωστά τα διαμειφθέντα και οι θέσεις που υποβλήθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Ειδικός Σύμβουλος έχει υποχρέωση να υποβάλει την έκθεση προς τον Γενικό Γραμματέα και ακολούθως, εναπόκειται στον Γενικό Γραμματέα ως προς το πότε ακριβώς θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το περιεχόμενο της έκθεσης.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πληροφόρηση για το περιεχόμενο της έκθεσης του κ. Άιντα. Γνωρίζουμε από τις επαφές που έχουν γίνει σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε το τελικό κείμενο.»

Σε σχέση με την επίσκεψη στα κατεχόμενα Τούρκου αξιωματούχου αρμοδίου για θέματα Κυπριακού, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως από τις δηλώσεις Τούρκων και Τουρκοκυπρίων αξιωματούχων διαφαίνεται πως η Τουρκία βρίσκεται σε μια περίοδο περισυλλογής.

«Αυτό το διάστημα μετά από το Κραν Μοντανά έχουμε ακούσει δηλώσεις από τουρκικής πλευράς, οι οποίες κινούνται σε διάφορους στόχους σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού. Γίνεται αυτή η συζήτηση, γίνεται αυτός ο διάλογος και αναμένουμε να δούμε. 

Μέσα και από τις συνεντεύξεις που δόθηκαν, είτε από τον κ. Ναμί είτε από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, φαίνεται πως είναι η τουρκική πλευρά που ξεφεύγει –και ξέφυγε – από το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα και γι’ αυτό δεν υπήρξε τελικό αποτέλεσμα.»

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις κομμάτων κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποστολή εγγράφων με την ένδειξη «Απόρρητο» προς δημοσιογράφους ή άλλες ομάδες πολιτών, βάσει ισχυρισμών ότι τα κόμματα δεν έχουν τα έγγραφα αυτά, ο κ. Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως «τα κόμματα είναι πλήρως ενημερωμένα για όλα όσα έγιναν, είτε τα προφορικά που συζητήθηκαν είτε τα γραπτά κείμενα που υποβλήθηκαν, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να επικοινωνήσει με μια ομάδα συμπολιτών μας, η οποία μετά από το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, είτε άμεσα είτε έμμεσα, επικοινώνησαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Δεν μεταφέρθηκε οτιδήποτε το οποίο δεν είναι γνωστό είτε μέσα από τη διάσκεψη Τύπου του Προέδρου είτε μέσα από δημόσιες παρεμβάσεις του. Και δεν τίθεται σε καμία απολύτως περίπτωση διαρροή είτε πρακτικών είτε απόρρητων εγγράφων.»

ΠΗΓΗ:http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/DE29EDCCDEEBA616C225818A0034A19C?OpenDocument&L=G

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

28/08/2017 10:34

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την επιστολή Γκουτέρες προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Την ενδεχόμενη αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη ως προς την πρόσφατη επιστολή που έλαβε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες, κλήθηκε να σχολιάσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος ΡΙΚ, την Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017. 

Το πλήρες κείμενο των ερωτωαπαντήσεων ακολουθεί:

«Ερώτηση: Τί επιστολή θέλει να στείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον κ. Γουτέρες;

Απάντηση: Αναμένουμε πρώτα να ληφθούν κάποιες τελικές αποφάσεις και στη συνέχεια, θα είμαστε σε θέση να το ανακοινώσουμε και να το συζητήσουμε. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα ήταν ορθό να συζητήσουμε από πριν για μια επιστολή που ενδεχομένως να αποσταλεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Να αναφέρουμε ότι οι αναφορές για επιστολή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι γεγονός. Είναι επιστολή με ημερομηνία 18 Αυγούστου. Είναι επιστολή του κ. Γκουτέρες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος απευθύνθηκε στον Γενικό Γραμματέα στις 4 Αυγούστου, σε σχέση με τις αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας για Σχέδια Β’ ή Σχέδια Γ’ από τουρκικής πλευράς, όπως και πιο συγκεκριμένα, για το θέμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. 

Αναφέρω επίσης ότι στην ίδια επιστολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφραζε και την ετοιμότητά του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων μέσα στο πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, υπενθυμίζοντας τη γνωστή, δημόσια πρόκληση ή πρόσκληση προς την τουρκική πλευρά. Σε αυτήν λοιπόν την επιστολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε απάντηση από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. 

Τρία είναι τα σημαντικά θέματα που προκύπτουν από την απάντηση του κ. Γουτέρες. Το πρώτο, είναι το ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επιβεβαιώνει τη θέση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το θέμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις κατά καιρούς εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Θυμίζω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη από τις 17 Σεπτεμβρίου και τουλάχιστον για μία εβδομάδα, μέσα στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Εκεί θα υπάρξει σίγουρα και μια συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και όλα αυτά τα θέματα, θα συζητηθούν σίγουρα και στη συγκεκριμένη συνέλευση.

Στην επιστολή του στις 4 Αυγούστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε, ανάμεσα σε άλλα, και τη συγκεκριμένη αναφορά: ότι η δική μας πλευρά αποδέχεται το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα και ότι υπάρχει ετοιμότητα για συνέχιση της προσπάθειας. Η συνέχιση της προσπάθειας εξαρτάται από την τουρκική πλευρά. Αναφέρουμε ότι στο Κραν Μοντανά οι θέσεις που υπέβαλε η τουρκική πλευρά είχαν ξεφύγει από το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ειδικότερα στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Και στις δηλώσεις όμως που γίνονται από Τουρκοκύπριους ή Τούρκους αξιωματούχους, φαίνεται ξεκάθαρα ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση επί του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. 

Ερώτηση: Μέχρι τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, θα είναι έτοιμη η έκθεση Άιντα; 

Απάντηση: Σίγουρα θα είναι έτοιμη και αναμένουμε να αποσταλεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας πριν από τη 16η Σεπτεμβρίου, που αρχίζει η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. 

Υπάρχουν συναντήσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών στο επίπεδο των διπλωματικών μας αποστολών. Δεν αναμένεται, τουλάχιστον από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, κάτι το οποίο δεν είναι γνωστό σε σχέση με το τι έγινε στο Κραν Μοντανά και την πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία καταγράφεται ξεκάθαρα ότι παραμένει στη διάθεση των πλευρών.

Δεν αναμένουμε να επιρριφθεί ευθύνη σε οποιαδήποτε από τις πλευρές. Αυτό ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη παρουσία του Γενικού Γραμματέα στις 30 Ιουνίου, στο Κραν Μοντανά. Ο Γενικός Γραμματέας ξεκίνησε την παρέμβασή του με αυτή την αναφορά: ότι δεν υπάρχει ρόλος στα Ηνωμένα Έθνη που να επιτρέπει, μέσα από την άσκηση αυτού του ρόλου, να επιρρίψει, στο τέλος της ημέρας, ευθύνες είτε για μη θετικό αποτέλεσμα είτε για οτιδήποτε άλλο.

Ερώτηση: Τί ήταν αυτά τα έγγραφα που αναφέρει η εφημερίδα «Πολίτης» και λέει ότι ήταν απόρρητα;

Απάντηση: O Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να αποστείλει επιστολή σε συγκεκριμένη ομάδα συμπολιτών μας, οι οποίοι μετά από το Κραν Μοντανά επικοινώνησαν άμεσα ή έμμεσα μαζί του. Η επιστολή του είναι προσωπική και όχι προς δημοσίευση. Σημειώνει αυτά που έχουμε αναφέρει, είτε εμείς είτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για τα γεγονότα στην Ελβετία. Δεν υπάρχει κάτι απόρρητο ή κάποια διαρροή εγγράφων και δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με ένα θέμα, το οποίο στην ουσία δεν υπάρχει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε ερωτήσεις σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας στο Κραν Μοντανά και τους λόγους που δεν οδηγηθήκαμε σε θετικό αποτέλεσμα και άλλα σχετικά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ένιωσε την ανάγκη να αποστείλει αυτή την επιστολή, η οποία όμως δεν περιλαμβάνει κάτι που δεν είναι δημοσίως γνωστό.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζεται τα διάφορα που λέγονται για «βελούδινο» διαζύγιο;

Απάντηση: Δεν έγινε καμιά αναφορά σε «βελούδινο» διαζύγιο. Το δημοσίευμα που είδαμε στον Τύπο γι’ αυτό το θέμα καταρρίπτει από μόνο του μια τέτοια επιλογή μέσα από συγκεκριμένη αναφορά στην Ε.Ε. 

Δεν υπάρχουν όμως σκέψεις ή συζητήσεις προς μια τέτοια κατεύθυνση. Η Τουρκία βρίσκεται σε μια περίοδο ανασκόπησης για το τί έγινε και προβληματισμού για τη μετέπειτα πορεία. Έχουμε ακούσει από τουρκικής πλευράς δηλώσεις προς όλες τις κατευθύνσεις: συνέχιση της προσπάθειας, ο στόχος της συνεχίζεται βάσει των σχετικών ψηφισμάτων για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Έχουμε ακούσει και διάφορα για Σχέδια Β’ και Γ’. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη και εργαζόμαστε μέσα σε αυτό το πλαίσιο: θέλουμε να φέρουμε ένα αποτέλεσμα, στο πλαίσιο των όσων έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί.»

ΠΗΓΗ:http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/32C8C43DB94329BDC225818A0029A6A8?OpenDocument&L=G