Τα νέα όπλα της Εθνικής Φρουράς που θα δούμε στην παρέλαση

Print Friendly, PDF & Email

 

Του Λάζαρου Μαύρου: Ε Τ Σ Ι  ΓΙΑ να… κρεπάρει απ’ το κακό του ο πρόεδρος Αναστασιάδης, για όσα δήλωσε κατά την περσινή παρέλαση της Εθνικής Φρουράς της 1ης Οκτωβρίου 2016 εναντίον των… οποιωνδήποτε εξοπλισμών των ενόπλων υπερασπιστών της Κυπριακής Δημοκρατίας, φέτος οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου στην παρέλαση της Κυριακής για την επέτειο της Κ.Δ. θα επιδείξουν και τους νέους εξοπλισμούς τους. Τους οποίους πέτυχαν στην εκπνοή της προεδρίας Αναστασιάδη, εκμεταλλευόμενες και τις προεκλογικές – δημαγωγικές ανάγκες του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, όστις ενθυμήθηκε εσχάτως και τις… «φουστανέλες»!

Ε Ι Χ Ε  ΠΕΙ πέρσι, αμέσως μετά το πέρας της παρελάσεως ο κ. Αναστασιάδης: «Αυτό που χρειάζεται είναι η επικέντρωση της προσοχής μας όχι σε αμυντικούς ή οποιουσδήποτε άλλους σχεδιασμούς ή εξοπλισμούς και λοιπά, αλλά να εξοπλιστούμε με θάρρος για να βρούμε τους στόχους και τον δρόμο της ειρήνης» (1.10.2016)…

 

Κ Ι  ΕΠΕΙΔΗ τώρα θέλει επειγόντως… ψήφους ο κ. Αναστασιάδης, βρέθηκε προφανώς κι η ευκαιρία να επιδείξουν φέτος στην παρέλαση, πρώτη φορά μετά από… δεκαπέντε χρόνια και τους «απόρρητους» ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους BUK-M1 βεληνεκούς 45 χιλιομέτρων, οι οποίοι είχαν παραληφθεί, οι πρώτοι, επί αειμνήστου Αρχηγού ΓΕΕΦ Ευάγγελου Φλωράκη κι οι υπόλοιποι επί αρχηγίας Αθανάσιου Νικολοδήμου το 2002. Επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη και με υπ.Αμ. τον Σωκράτη Χάσικο.

– Υποθέτουν οι υπηρεσιακώς αρμόδιοι ότι έτσι – με την επίδειξη των ρωσικών BUK-M1 – θα στείλουν κάποιο… μήνυμα και προς τις ΗΠΑ, οι οποίες, παρ’ ότι ανακήρυξαν «στρατηγικό εταίρο» τους την Κ.Δ. κι ήρθε εδώ επισήμως για τον Αναστασιάδη (και τον… Έρογλου) ο τότε αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν, μέχρι σήμερα δεν επιτρέπουν να πωληθεί προς την Κύπρο ούτε μια… θήκη πιστολιού made in USA, επιμένοντας στο εμπάργκο…

– Στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου, τα μόνα αμερικανικά, μουσειακά «σιδερικά» είναι ένα… αρχαίο αυτόματο Τόμσον 1928A1, 0.45΄΄ και μία δυό μπαζούκες 3,5 ιντσών του Β΄ Παγκ. Πολέμου στην παρελαύνουσα «Διμοιρία του 1964», συν μερικά εν ενεργεία 45ρια πιστόλια M-1911 της ΕΛΔΥΚ…

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ οπλισμός, στην φετινή παρέλαση:

1 – Τα μικρά ισραηλινά αυτόματα Tavor που πέτυχαν ήδη να προμηθευτούν από τον Ισραήλ οι Δυνάμεις Καταδρομών της ΕΦ. Το Tavor TAR-21 κατασκευάζεται από την IWI (Israel Weapon Industries) με το διαμέτρημα 5.56Χ45 χλστ ΝΑΤΟ, με τον γεμιστήρα πίσω από το σύστημα σκανδάλης. Σύστημα που είχαν υιοθετήσει πριν δεκαετίες πρώτοι οι Γάλλοι στο αυτόματο τυφέκιο τους το Famas, της  κατασκευάστριας βιομηχανίας Saint-Etienne, καμιά δεκαριά από τα οποία χάρισαν οι Γάλλοι στην Κύπρο επί υπουργίας Ανδρέα Αλωνεύτη το 1990.

2 – Τα καινούργια βελγικά αυτόματα τυφέκια για τις Ειδικές Δυνάμεις Scar  (Special Operations Forces Combat Assault Rifle), της βιομηχανίας FN. Άλλα Scar-L διαμετρήματος 5,56Χ45 και άλλα, Scar-H, ειδικής ακρίβειας τυφέκια ακροβολιστών, διαμετρήματος 7,62Χ51χλστ.

3 – Επίσης οι Καταδρομείς απέκτησαν και το μικρών διαστάσεων, εύχρηστο για τις επιχειρήσεις τους, πολυβόλο Minimi της βελγικής FN, διαμετρήματος 5,56Χ45 που από χρόνια… εκλιπαρούσαν. Πολυβόλα Minimi διέθετε από χρόνια η ΜΜΑΔ. Και όμοια προμηθεύτηκε τα τελευταία χρόνια και η ΕΛΔΥΚ.

4 – Στα χέρια των λοκατζήδων φέτος και ο πολλαπλός εκτοξευτής βομβίδων 40 χλστ. απ’ τη Νότιο Αφρική.

5 – Πρώτη φορά στην Κύπρο, στην παρέλαση των πεζοπόρων τ μημάτων της, η ΕΛΔΥΚ θα παρουσιάσει φέτος, το βαρύ τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή ΝΕΜΕΣΙΣ 12,7X99 χλστ (δηλαδή πενηντάρι – 0.50 ίντσας φυσίγγιο) που αποτελεί ανάπτυξη του αμερικανικού Barrett Μ-82, το οποίο, με άδεια του κατασκευαστή, είχε επιτύχει από το 1996 η ελλα-δική μας τότε ΕΒΟ στο Αίγιο, για βολές ακριβείας μέχρι δύο χιλιόμετρα εναντίον κυρίως υλικών στόχων.

Α Υ Τ Α, λοιπόν τα καινούργια, συμπληρώνουν τα υπάρχοντα:

αειθαλή και αξιόπιστα τυφέκια G3-A3 και G3-A4,

τα οπλοπολυβόλα ΗΚ-11 και τα πολυβόλα MG-3, όλα διαμετρήματος 7,62 Χ51 χλστ. της ΕΒΟ, που διαθέτουν από τη δεκαετία του 1980 η ΕΦ και η ΕΛΔΥΚ,

τα αξιόπιστα τσέχικα Μ-58, διαμετρήματος 7,62Χ39 που η Στρατονομία και οι Καταδρομείς «κληρονόμησαν» από τα αποθέματα της Αστυνομίας,

τα μικρά ειδικών επιχειρήσεων αθόρυβα βελγικά αυτόματα Ρ-90 της FN διαμετρήματος 5,7Χ28 χλστ.,

τα ρωσικά Καλάσνικωφ ΑΚ-74Μ διαμετρήματος 5,45Χ39 χλστ. των Μαυροσκούφηδων και των ΟΥΚάδων,

συν τους αειθαλείς ρωσικούς φορητούς αντιαρματικούς εκτοξευτές RPG-7 των 40 χλστ. επίσης στα παρελαύνοντα πεζοπόρα τμήματα κ.ο.κ.

Με καινούργια επίσημη στολή θα παρελάσει φέτος η Στρατιωτική Μουσική της Εθνικής Φρουράς και καινούργια στολή διαφορετικής παραλλαγής πολλές από τις μονάδες της ΕΦ.

Με την καινούργια στολή σύγχρονου μαχητή θα παρελάσει ένας από τους τρεις λόχους της ΕΛΔΥΚ, ανάμεσα τους κι οι ελεύθεροι σκοπευτές με τα Νέμεσις – Barrett 12,7. Πρόσωπα με καμουφλάζ, γάντια, επιγονατίδες, αορτήρες τριών σημείων για τα G-3, διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης, σακίδια νοσοκόμων μάχης, πολυβόλα Minimi κ.ο.κ.  

Για πρώτη φορά θα παρελάσει φέτος και τμήμα εκπαιδευομένων στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), ακολουθώντας το τμήμα των Κυπρίων της Σχολής Ευελπίδων, της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και της Σχολής Ικάρων. Στους Ικάρους εφέτος και μια κοπέλα, εκπαιδευόμενη αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Φ Ε Τ Ο Σ  για πρώτη φορά, η πρώτη Πολεμική Σημαία των πεζοπόρων τμημάτων της ΕΦ θα έχει σημαιοφόρο, γυναίκα μόνιμη αξιωματικό, απόφοιτη της Σχολής Ευελπίδων που υπηρετεί στο πιο ιστορικού ονόματος 286 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού: Η ανθυπολοχαγός Μαρία Παναγιώτου με γονείς απ’ τη σκλαβωμένη Αμμόχωστο.

Ο Λ Α  τ’ άλλα θα τα δούμε και θα τα περιγράψουμε κατά τη διάρκεια της παρέλασης την Κυριακή 1ηΟκτωβρίου 2017 στη Λευκωσία, ελληνική γιορτή για την 57η επέτειο της διασωζόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας, στην ένοπλη άμυνα της οποία υπηρετούν οι Έλληνες Κύπριοι της ΕΦ και οι εξ Ελλάδος Έλληνες της ΕΛΔΥΚ.

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ πρόσταγμα της παρελάσεως έχει φέτος ο ταξίαρχος Μάριος Μακρυγιάννης, απ’ τη σκλαβωμένη Αμμόχωστο, διοικητής της 2ας Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας.

Ανάμεσα στα παρελαύνοντα πεζοπόρα τμήματα και οι παραμένοντες εθελοντικά – πέραν του ορίου ηλικίας – μάχιμοι Εθνοφύλακες, πολλοί από τους οποίους πολέμησαν, ως νεαροί Εθνοφρουροί, τον Αττίλα στις επιχειρήσεις των προδομένων κυπριακών Θερμοπυλών του 1974. Γηραιότερος της παρέλασης ο 74χρονος οπλοπολυβολητής κ. Γιάννης Μάτσης απ’ το Παλαιχώρι καταγόμενος (γεννηθείς 7.1.1943) του 42 Τάγματος Εθνοφυλακής της Λευκωσίας.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/local/458296/ta-nea-opla-tis-ethnikis-frouras-pou-tha-doume-stin-parelasi