Ο πόλεμος της Τουρκίας στην Κύπρο είναι ιερός: Από το 1964 δρούν οι τζινχαντιστές στο νησί 

Print Friendly, PDF & Email
Turkish Prime Minister Binali Yildirim and Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci attend a military parade in the Turkish occupied area of Nicosia, Cyprus, 20 July 2017. EPA, ANDREAS MANOLI

04.10.2017

Γράφει ο Μάριος Ευρυβιάδης 

Ο πρώτος τη τάξη επαΐων σύμβουλος του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη τον συμβουλεύει και συμβουλεύει και τους ξένους επισκέπτες που μας κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, πως το Ισλάμ δεν απειλεί την Κύπρο και πως, επιπλέον, το Ισλάμ της Κύπρου είναι “μετριοπαθές” και όχι σαλαφιστικό και εξτρεμιστικό. 

Σε αντίθεση, στον “Φιλελεύθερο” της Κυριακής (18 Σεπτεμβρίου 2017), ο πάντοτε καλά ενημερωμένος Κώστας Βενιζέλος γράφει πως στόχος της Τουρκίας είναι η ισλαμοποίηση της Κύπρου, ένα γεγονός που ξεδιπλώνεται  μπροστά μας με τις δεκάδες σουννιτικά τζιαμιά που ξεφυτρώνουν παντού στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Και ο Ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας μας θυμίζει πως μια και μόνο είναι η έννοια του: “Ισλάμ, Ισλάμ, Ισλάμ”. 

Τον κώδωνα του κινδύνου για το Ισλάμ  κρούω εδώ και χρόνια. Δυστυχώς δεν βρίσκω ανταπόκριση και για τον επιπλέον λόγο πως δεν είναι “πολιτικά ορθό” να εγείρεται ένα τέτοιο ζήτημα. Προφανώς οι επαΐοντες  θεωρούν το ζήτημα δευτερεύουσας σημασίας. 

Παραδέχομαι πως έχω και εγώ υποτιμήσει το ζήτημα του Ισλάμ στην Κύπρο και κυριολεκτικά σοκαριστικά όταν ανακάλυψα πρόσφατα – από ισραηλινές πηγές- πως το χωριό Κόκκινα που οι Τούρκοι μετονόμασαν σε “Erenkoy”, μετά το 1964, σημαίνει “το χωριό των ιεροπολεμιστών”, δηλαδή των τζιχαντιστών, ενώ το 1974 και η Γιαλούσα μετονομάστηκε “Yeni Erenkoy “. 

Ας το κατανοήσουμε: το 1964, όπως και το 1974 είχαμε ιερό πόλεμο- Jihad- στην Κύπρο. 

Το ζήτημα έχει μεγάλη σημασία ιστορικά αλλά και πρακτικά. Είναι με τζιχαντιστικά συνθήματα που έσφαζαν τον κόσμο οι Τούρκοι στρατιώτες το 1974, φανατισμένοι από τον κατά άλλα Τουρκικό κεμαλικό νατοϊκό στρατό και με την πίστη πως έτσι θα πήγαιναν στον παράδεισο και θα αμοίβονταν με τα 72 ουρί (παρθένες), τα βουνά από πιλάφι, με μέλι και με γάλα της γκαμήλας. 

Το γεγονός παραμένει πως ενώ οι Τούρκοι προσέγγιζαν το θέμα και από την πλευρά του Ισλάμ, εμείς αγνοούσαμε παντελώς αυτή του τη δυναμική διάσταση. Επιπλέον υποτιμούσαμε τη δύναμη του Ισλάμ στη Κύπρο με επιφανειακές αναγνώσεις όπως αυτές του επαΐοντα συμβούλου του Προέδρου Αναστασιάδη. 

Ως συνέπεια λειτουργούσαμε κάτω από ένα μεγάλο μειονέκτημα. Βέβαια τις δεκαετίες 1950 και 1960 κυριαρχούσε ο κεμαλικός εθνικισμός και οι κεμαλιστές χρησιμοποιούσαν το Ισλάμ εργαλειακά- όταν π.χ. κατά παραδοχή Τούρκων αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών, βομβάρδιζαν τζιαμιά στην Κύπρο για να φανατίσουν τους Τούρκους. 

Σήμερα θα πρέπει να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας και να εισαγάγουμε το Ισλάμ στους λογαριασμούς μας προτού είναι πολύ αργά, ώστε να μην περιορίζονται οι επιλογές μας. Και το λιγότερο που θα πρέπει να πράξει ο επαΐων σύμβουλος του Προέδρου είναι να δώσει εντολή να γίνουν μελέτες πολιτικής προς αυτή την κατεύθυνση και ο ίδιος  α προβληματιστεί αν θα πρέπει να παραμένει στη θέση του. 

Υ.Γ. 1 Αν έχετε κότσια κλείστε τα οδοφράγματα! 

Διαβάζουμε πως υπήρξε μια μίνι διπλωματική κρίση με το Ισραήλ πρόσφατα όταν οι αρχές της Κύπρου απαγόρευσαν σε 32 Ισραηλινούς να περάσουν τα οδοφράγματα για τα κατεχόμενα και τα καζίνα. Παρενέβησαν οι δυο κυβερνήσεις και το θέμα “έληξε” προς το παρόν. Οι Τούρκοι έσχισαν τα ιμάτια τους φωνάζοντας και κραυγάζοντας πως έχαναν λεφτά κλπ. Το γεγονός αυτό δείχνει πως μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να αυξηθεί το κόστος της Τουρκίας και  αυτός είναι να αυξηθεί το κόστος των Τούρκων της Κύπρου, που τρώνε και πίνουν ακατάπαυστα στις πλάτες των Ελλήνων και τους κοροϊδεύουν από πάνω.  

Μια συναφής εξέλιξη είναι και η  πρόσφατη απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να επιβάλει “δασμούς” σε προϊόντα που μεταφέρονται σε εγκλωβισμενους και Μαρωνίτες από τα Ηνωμένα Έθνη. Εδώ έχουμε μια σατραπεία της Αγκυρας που “συμπεριφέρεται” ως κράτος. Αντίθετα έχουμε ένα κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία,  την οποία οι κυβερνώντες θέλουν σώνει και καλά  να το κάνουν να συμπεριφέρεται ως σατραπεία! Λειτουργήστε ως κράτος κύριοι κυβερνώντες και κύριοι βουλευτές. Και αν έχετε κότσια κλείστε τα οδοφράγματα! Ιδού η Ρόδος. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Μην αναζητείτε τρίτους να βάλουν μπροστά τα δικά σας συμφέροντα. Σε ποιό  πλανήτη ζείτε; 40 συν χρόνια έχουν περάσει. Τί λένε οι πολιτικοί Αρχηγοί; Τί λέει η κυβέρνηση; Τι λέει ο Αρχιεπίσκοπος; Κανείς  μα κανείς δεν αποτολμά να λάβει θέση. Και θα πρέπει εμείς να “βαΐλίζουμε” (ταΐζουμε) τους Τούρκους εσαεί και να τους πληρώνουμε και χαράτσι.  

Υ.Γ. 2 Κάντο, επιτέλους, κύριε Πρύτανη 

Το σκέφτεται ακόμη ο έντιμος Πρύτανης του πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης να κατέβει ως υποψήφιος για τις εκλογές. Από διαρροές μαθαίνουμε πως μελετά την καμπάνια του Ομπάμα με του εθελοντές, τα ΜΜΕ και το διαδίκτυιο, και πιστεύει πως θα έχει 3000 εθελοντές να τρέχουν την καμπάνια του. 

 Κάνω έκκληση στον έντιμο κ. Πρύτανη να μην μας κρατά άλλο σε αγωνία. Κάντο επιτέλους Πρύτανή μου. Για να μάθουμε και τα άλλα σου ταλέντα. Τι Λωζάνη τί Κοζάνη. Τι να διοικείς πανεπιστήμιο, τί να διοικείς  κράτος. Και τα δυο παρουσιάζουν τα ίδια προβλήματα κυρίως σε ζητήματα διαφθοράς. Και όπως τα καταφέρνεις στο πανεπιστήμιο θα τα καταφέρεις και στο κράτος! Να σε δούμε και στις συζητήσεις (πέραν της Ελίτας), να ακούσουμε τον δημόσιό σου λόγο και την ανάγνωσή σου για την ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή: http://mignatiou.com/2017/10/o-polemos-tis-tourkias-stin-kipro-ine-ieros-apo-to-1964-droun-i-tzinchantistes-sto-nisi/