Παράταση στο «άγος» των εξοπλισμών

Print Friendly, PDF & Email

08 Οκτώβριος 2017, 18:00

 Του Μάριου Πουλλάδου

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΤΑΧΥΠΛΟΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ

«Από το 2007 μέχρι το 2016 υπήρξε ένα πλεόνασμα της τάξης των 575 περίπου χιλιάδων ευρώ, τα οποία διοχετεύτηκαν σε άλλες ανάγκες», δήλωσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος

Το ενδεχόμενο μείωσης αντί αύξησης της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να εξετάσει η Κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εξέτασης της προοπτικής μείωσης του συντελεστή φορολόγησης επί των τόκων, μερισμάτων, καταθέσεων και φόρων ενοικίων.

Αν και ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το πολύκροτο ζήτημα αναφορικά με τα λεφτά της έκτακτης εισφοράς για την Άμυνα και της μη αξιοποίησης του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης (ΤΑΘ) θα πήγαινε στη Βουλή όχι απλώς για συζήτηση αλλά για να παρθεί οριστική απόφαση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε κατορθωτό.

Επί της ουσίας, αυτό που αφέθηκε για συζήτηση στο μέλλον είναι η μετονομασία της «έκτακτης εισφοράς για την άμυνα» σε «φορολογία επί τόκων» και «φορολογία επί μερισμάτων». Ωστόσο, ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμάται πως ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα και επιπλοκές στην εφαρμογή και υλοποίηση του νόμου.

Πάντως, αν και τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής ενημερώθηκαν ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόθεση για κατάργηση της συγκεκριμένης φορολογίας, οι Υπουργοί Άμυνας και Οικονομικών υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως οι δαπάνες για την Άμυνα πρέπει να αποφασίζονται στο πλαίσιο συγκεκριμένης πολιτικής και αναγκών και όχι στη βάση των εσόδων που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη φορολογία.

Η άρνηση της Κυβέρνησης

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του «Ράδιο Πρώτο» την Παρασκευή, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε πως κατά την κλειστή συζήτηση, η Κυβέρνηση, διά μέσου των Υπουργών Οικονομικών και Άμυνας, απέρριψε το αίτημα όπως τα χρήματα από την έκτακτη εισφορά για την Άμυνα διατίθενται αποκλειστικά και μόνο για την αγορά και συντήρηση των εξοπλισμών. «Επιπλέον, υπάρχει ένας προβληματισμός και υποσχέθηκαν να μελετήσουν, αρχικά την αλλαγή της συγκεκριμένης ονομασίας της φορολογίας, έτσι ώστε να μη θεωρείται ως έκτακτη εισφορά για την Άμυνα, και το δεύτερο, όσον αφορά τους συντελεστές εισφοράς να μελετήσουν τη μείωσή τους».

«Το ΤΑΘ καταργήθηκε»

Ερωτηθείς αν επί της ουσίας έχει καταργηθεί το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα αυτά καταλήγουν στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας. «Από το 1984 που θεσπίστηκε το εν λόγω ταμείο, συνολικά όλες οι αμυντικές δαπάνες, το κράτος έχει δαπανήσει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, από το 2007 μέχρι το 2016, υπήρξε ένα πλεόνασμα της τάξης των 575 περίπου χιλιάδων ευρώ, τα οποία διοχετεύτηκαν σε άλλες ανάγκες του κράτους», είπε, προσθέτοντας: «Οι τελικές αποφάσεις είναι θέμα που αφορά την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση. Απ’ εκεί και πέρα εμείς δώσαμε ένα χρονοδιάγραμμα για επίλυση του όλου ζητήματος, ούτως ώστε η Κυβέρνηση να αποφασίσει τι προτίθεται να πράξει και εν συνεχεία η Βουλή θα έχει τον τελευταίο λόγο».

«Αντί στην Εκκλησία, στα… μπουζούκια»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως είναι άκρως απαράδεκτο να υπάρχει νόμος για είσπραξη χρημάτων για την Άμυνα και να πηγαίνουν αλλού. «Είναι σαν να εισπράττεις λεφτά για να χτίσεις εκκλησία, και να πηγαίνουν στα μπουζούκια», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Πρώτη Εκπομπή» του «Ράδιο Πρώτο». «Αλλάζουν τα ονόματα των ταμείων διά της πλαγίας και διά της τεθλασμένης και τα χρήματα καταλήγουν αλλού», είπε. «Πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε, δεν μπορεί να υπάρχει νομοθεσία που να χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την Αμυντική Θωράκιση και να πηγαίνουν στην καλοπέραση», κατέληξε.

Η θέση του ΑΚΕΛ

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι τα όποια ποσά εισπράττει το κράτος από την έκτακτη εισφορά για την Άμυνα θα πρέπει να διοχετεύονται όχι μόνο στα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά στο σύνολο των αμυντικών δαπανών.

Τα νέα όπλα της Ε.Φ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μπορεί στη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου την παράσταση να έκλεψαν τα δυο F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ωστόσο αυτό που κανείς μπορεί να κρατήσει είναι και ο καινούργιος οπλισμός. Συγκεκριμένα, οι Δυνάμεις Καταδρομών της Ε.Φ. προμηθεύτηκαν τα μικρά ισραηλινά αυτόματα Tavor TAR-21. Κατασκευασμένα από την εταιρεία IWI (Israel Weapon Industries) και έχοντας διαμέτρημα 5.56Χ45 χλστ ΝΑΤΟ, τα νέα αυτά όπλα αποτελούν μια σημαντική ενίσχυση για το ειδικό σώμα του στρατού μας.

Παρουσιάστηκαν, επίσης, τα καινούργια βελγικά αυτόματα τυφέκια για τις Ειδικές Δυνάμεις Scar (Special Operations Forces Combat Assault Rifle), της βιομηχανίας FN. Άλλα Scar-L διαμετρήματος 5,56Χ45 και άλλα, Scar-H, ειδικής ακρίβειας τυφέκια ακροβολιστών, διαμετρήματος 7,62Χ51χλστ. Οι Καταδρομείς εξοπλίστηκαν, επίσης, και με το μικρών διαστάσεων, εύχρηστο για τις επιχειρήσεις τους, πολυβόλο Minimi της βελγικής FN, διαμετρήματος 5,56Χ45, ενώ στα χέρια των λοκατζήδων φέτος ήταν και ο πολλαπλός εκτοξευτής βομβίδων 40 χλστ. απ’ τη Νότιο Αφρική.

Φέτος, για πρώτη φορά στην Κύπρο η ΕΛΔΥΚ παρουσίασε το βαρύ τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή ΝΕΜΕΣΙΣ 12,7X99 χλστ (δηλαδή πενηντάρι – 0.50 ίντσας φυσίγγιο), που αποτελεί αναβάθμιση του αμερικανικού Barrett Μ-82.

Έρχεται το ισραηλινό σκάφος

Εν τω μεταξύ, στην Κύπρο αναμένεται να φτάσει τη δεύτερη εβδομάδα Ιανουαρίου -εκτός απροόπτου- το ταχύπλοο σκάφος ανοικτής θαλάσσης που αποκτήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ και το οποίο θα αξιοποιηθεί για τις περιπολίες στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο σκάφος περιπολίας έχει εκτόπισμα 430 τόνων, ένα συνολικό μήκος 62 μέτρων (203 πόδια), με μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων, και μεταφέρει μέχρι και 30 μέλη πληρώματος.

Το ταχύπλοο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, είναι εξοπλισμένο με πολλαπλά εξελιγμένα συστήματα, μεταξύ των οποίων δύο πολυβόλα Rafael Typhoon, προηγμένο ραντάρ, ηλεκτροοπτικά συστήματα πλοήγησης, συστήματα επικοινωνιών που περιλαμβάνουν δορυφορικές επικοινωνίες, και ένα state-of-the-art σύστημα διοίκησης και ελέγχου. Το σκάφος μπορεί να φιλοξενήσει μια ποικιλία προηγμένων όπλων και είναι συμβατό αναφορικά με τους διεθνείς κανονισμούς σταθερότητας και πλοήγησης.

Ο σχεδιασμός του πλοίου υποστηρίζει επιχειρήσεις για περιπολίες ανοικτής θάλασσας, καθώς και επιχειρήσεις που επιδιώκουν να αποτρέψουν τη θαλάσσια τρομοκρατία, το λαθρεμπόριο και άλλες παράνομες θαλάσσιες δραστηριότητες. Υποστηρίζει περαιτέρω την προστασία των υπεράκτιων εγκαταστάσεων, τις επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων, τις αποστολές έρευνας και διάσωσης και τις προσπάθειες κατά της ρύπανσης.

«Η στρατιωτικοποίηση του Κυπριακού»

Το θέμα της Άμυνας και του ρόλου της Εθνικής Φρουράς άρχισε σιγά-σιγά να αποτελεί και θέμα πολιτικών διενέξεων ενόψει και των προεδρικών εκλογών. Με αφορμή και τη νέα στρατηγική στο Κυπριακό, που επικαλείται ο υποψήφιος Πρόεδρος για τη Δημοκρατία, Νικόλας Παπαδόπουλος, δέχθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε τις κατηγορίες ότι επιχειρούν να “στρατιωτικοποιήσουν” το Κυπριακό. Πηγές από το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου αναφέρουν ότι στόχος δεν είναι η «στρατιωτικοποίηση”, αλλά η επαναφορά της Εθνικής Φρουράς στα κανονικά επίπεδα. Οι ίδιες πηγές εξαπέλυσαν πυρά κατά της Κυβέρνηση Αναστασιάδη, κατηγορώντας την ότι υποβάθμισε σε τόσο μεγάλο βαθμό τις ένοπλες δυνάμεις, που χρήζει άμεσα διόρθωσης.

Το επιτελείο Μαλά, με τη σειρά του, δηλώνει πως η “στρατιωτικοποίηση” του Κυπριακού δεν αποτελεί και δεν αποτέλεσε ποτέ επιλογή για τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ. Τέλος, το επιτελείο Λιλλήκα θεωρεί ότι «δεν μπορεί να αποκτήσουμε θέση ισχύος σε στρατιωτικό επίπεδο, έναντι της Τουρκίας», αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι θα πρέπει να κτίσουμε συμμαχίες και συνεργασίες σε γεωστρατηγικό επίπεδο και να μετεξελίξουμε την Εθνική Φρουρά σε έναν σύγχρονο στρατό.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/460228/paratasi-sto-agos-ton-eksoplismon