Απόρρητο έγγραφο φωτίζει την διάσκεψη  του Κραν Μοντανά: Τί είπαν στις 24 Ιουλίου 2017  Αναστασιάδης και Eide. 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

24.10.2017

ΤΟΥ ΑΡΗ ΒΙΚΕΤΟΥ 

Στις 24 Ιουλίου 2017 , αρκετές μέρες μετά την αποτυχία της διάσκεψης για το Κυπριακό , που έγινε τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου στο Κραν Μοντανά, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε στο προεδρικό τον τότε ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ, Espen Eide, με τον οποίο είχε μακρά συνομιλία. 

Από την πλευρά της Λευκωσίας στην συνάντηση εκείνη ήταν παρόντες ο ΥΠΕΞ , Ιωάννης Κασουλίδης, διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος, όταν αποχώρησε ο Eide, δήλωσε : «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε αυστηρότατο διάβημα προς τον κ. Eide για τα όσα αναφέρει δημόσια σε σχέση με τους λόγους, που οδηγηθήκαμε σε ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά». 

Μάλιστα, συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης , « μέσα από πολύ συγκεκριμένες και πολλές ερωτήσεις, που έθεσε ( ο πρόεδρος) για την κάθε συνάντηση στην Ελβετία και τις απαντήσεις που πήρε ( από τον Eide), επιβεβαιώνεται αυτό που από την πρώτη μέρα είχαμε αναφέρει, ότι ο λόγος αποτυχίας των συζητήσεων στο Κραν Μοντανά ήταν η εμμονή της Τουρκίας για συνέχιση εγγυητικών δικαιωμάτων, παρεμβατικού δικαιώματος στην Κύπρο και μόνιμης παρουσίας τουρκικού στρατού». 

Ο κ. Χριστοδουλίδης προειδοποίησε, όπως έκανε στην συνέχεια και ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ότι «αν συνεχιστούν αναφορές, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να δοθούν δημόσια τα πρακτικά για τα όσα έγιναν στο Κραν Μοντανά». Στη συνέχεια διευκρινίστηκε ότι τα πρακτικά ήταν οι σημειώσεις , που κράτησε ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης. Παρά τις «βαρύγδουπες» δηλώσεις τα πρακτικά τελικά δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα, διότι , όπως δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, υπήρξε σχετική έκκληση από τον γ.γ. του ΟΗΕ. 

Μπήκαμε στον Αύγουστο ο πρόεδρος αποσύρθηκε για ξεκούραση στο Τρόοδος και εκεί αποφάσισε να στείλει μια σειρά από έγγραφα σε «πλείστους φίλους», επειδή, όπως έγραφε στην συνοδευτική επιστολή του, ημερομηνίας 11 Αυγούστου 2017, αυτοί « είτε δια αρθρογραφίας, είτε δια παρεμβάσεων στα μέσα κοινωνικής κοινωνικής δικτύωσης μου αποδίδουν την ευθύνη για το ανεπιτυχές αποτέλεσμα της Συνόδου για την Κύπρο». 

Το θέμα έφερε στην δημοσιότητα στις 27 Αυγούστου ο διευθυντής του «Πολίτη», Διονύσης Διονυσίου, ο οποίος αποκάλυψε «πήρα διά χειρός από το Προεδρικό Μέγαρο έναν φάκελο με έγγραφα και πρακτικά από τις συναντήσεις, που διεξήχθησαν με αντικείμενο το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Τον φάκελο αυτό συνόδευε μια πολύ προσωπική επιστολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Δεν νομιμοποιούμαι να αναφερθώ στο περιεχόμενο του φακέλου, ο οποίος φέρει τη σήμανση ¨Απόρρητο¨, ωστόσο για σκοπούς συγγραφής αυτού του άρθρου νομίζω ότι και ο ίδιος ο φίλος Πρόεδρος θα μου επέτρεπε να αναφέρω ότι τα έγγραφα αυτά έχουν ως στόχο να τεκμηριώσουν τις θέσεις που ο κ. Αναστασιάδης προβάλλει δημόσια για τους λόγους της αποτυχίας των συνομιλιών στο ελβετικό θέρετρο». 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης με την ενέργεια εκείνη δεν τήρησε την αρχή της ίσης μεταχείρισης των λειτουργών του τύπου και ειδικά αυτών , που από δεκαετίες ασχολούνται με το Κυπριακό. Του έγραψα δύο φορές για το θέμα , ζητώντας να αποσταλούν και σε εμένα τα έγγραφα, αλλά ουδεμία απάντηση έλαβα. 

Τα έγγραφα αυτά περιήλθαν στην κατοχή μου από άλλη πηγή. Θυμίζω ότι , μετά τον σάλο που ξέσπασε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι τα έγγραφα δεν είναι «απόρρητα» , αλλά αυτός τα χαρακτήρισε έτσι. Το μεγαλύτερο σε έκταση (23 σελίδες) και με πολύ ενδιαφέρον έγγραφο είναι αυτό , που έχει τίτλο: «Αποσπάσματα στενογραφημένων πρακτικών κατά την συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Espen Eide . 24/7/2017/, ώρα 10: 00». 

Το έγγραφο είναι συνταγμένο στην αγγλική γλώσσα. Σήμερα , το δημοσιεύουμε , όπως το έστειλε ο πρόεδρος Αναστασιάδης στους «πλείστους φίλους» του. 

 

 

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΒΙΚΕΤΟΥ

Πηγή:http://mignatiou.com/2017/10/aporrito-engrafo-fotizi-tin-diaskepsi-tou-kran-montana-ti-ipan-stis-24-iouliou-2017-anastasiadis-ke-eide/