Οι Τελετουργίες της 28ης Οκτωβρίου, η Θλίψη της 29ης Οκτωβρίου

Print Friendly, PDF & Email

 29 Οκτωβρίου 2017, 11:30 πμ  

του   Γιώργου Καλλινίκου     

Χθες ήταν 28η Οκτωβρίου. Η επέτειος του ιστορικού «Όχι». Εικόνες περηφάνιας παντού. Οι ελληνικές σημαίες κυμάτιζαν απ’ άκρη σ’ άκρη στις ελεύθερες περιοχές του άλλοτε χρυσοπράσινου φύλλου. Στην παρέλαση η γνωστή φιγούρα του ρυτιδωμένου αγωνιστή. Που συνεχίζει δεκαετίες να φοράει την στρατιωτική του στολή και να παρελαύνει με την ελληνική σημαία. Υπενθυμίζοντάς μας, ότι οι ρυτίδες αλλοιώνουν το σώμα. Αλλά αδυνατούν να αγγίξουν τις καρδιές και τις ψυχές. Εκείνες συντηρούν τη φλόγα της αγάπης για την ελευθερία και την πατρίδα για πάντα. Χιλιάδες νέοι φορώντας τις σχολικές στολές παρήλαυναν με ολόισιο κορμί και φουσκωμένο στήθος. Αποδεικνύοντας ότι η νέα γενιά δεν απώλεσε τις αξίες και τα ιδανικά. Απλώς, την ανάγκασαν να τα αποθηκεύσει στην πιο σκοτεινή γωνιά της ψυχής της. Ελλείψει προτύπων. Που θα τους φωτίσουν το δρόμο. Θα τους επιτρέψουν να εξωτερικεύσουν ό,τι ομορφότερο μπορεί να διαθέτει ένας άνθρωπος μέσα του. Και κινδυνεύουν αυτό τον θησαυρό αξιών να τον δουν σύντομα να μουχλιάζει και να καταστρέφεται από την αχρησία. Εικόνες υπερηφάνειας και από μικρά παιδιά, ντυμένα με τη στολή των ευζώνων. Χωρίς να γνωρίζουν επακριβώς τι συμβολίζουν οι τιμημένες στολές. Αλλά τους προσέδιδαν κίνητρο για να συμμετέχουν στο γενικότερο δέος που προκαλεί η επέτειος.

Ήταν, όπως κάθε χρόνο, και όλοι οι πολιτικοί εκεί. Μαζεμένοι στην πρώτη σειρά. Όχι για να έχουν καλή θέα και να απολαύσουν την παρέλαση. Αλλά για να είναι εκείνοι σε καλή θέα. Και να τους απολαύσουν (νομίζουν) οι παρελαύνοντες. Ήταν όλοι τους έτοιμοι από μέρες με φουσκωμένα στήθη να συναγωνιστούν τα παιδιά που παρήλαυναν. Έτοιμες οι βαθυστόχαστες ομιλίες με ηχηρές ατάκες. Έτοιμες και οι δηλώσεις με πατριωτικές κορώνες. Οι πιο βαρύγδουπες δηλώσεις, όπως πάντοτε, από τους πρώτους των πρώτων. Ο Τσίπρας διακήρυξε: «Ο ελληνικός λαός απέδειξε την αγάπη του για την ελευθερία και τον διαχρονικό πόθο για ζωή με αξιοπρέπεια και τονίζει ότι κανένας δεν ξεχάστηκε, καμία θυσία δεν πήγε χαμένη». Και ο Αναστασιάδης: «Όταν ο Ελληνισμός είναι ενωμένος γράφει ιστορία. Όταν ο Ελληνισμός είναι διχασμένος, το μόνο που καταγράφεται είναι καταστροφές και όλεθρος».

Και σήμερα; Μα σήμερα είναι 29η Οκτωβρίου. Οι εικόνες χάνονται. Όλοι επιστρέφουν στη συνηθισμένη ζωή. Οι ελληνικές σημαίες διπλώνονται και φυλάγονται μέχρι την επόμενη επέτειο. Επιστρέφουμε στην θλιβερή καθημερινότητα που μας επέβαλαν ανίκανοι ταγοί. Στην ξέφρενη ατομικότητα, τον καταναλωτισμό, την γενικότερη αδιαφορία για τα κοινά, τον κανιβαλισμό, την απαισιοδοξία και την απουσία οραμάτων για το μέλλον. Σήμερα επιστρέφουμε στις εξευτελιστικές «αξίες» που μας επέβαλαν οι ταγοί της ντροπής. Στον εγκλωβισμό σε κάποιους ταπεινωτικούς συμβιβασμούς. Σε προσβλητικές διακηρύξεις περί κοψίματος ομφάλιων λώρων. Σε εξοργιστικές προτροπές για θάψιμο κάθε ελληνικής ρίζας σε αυτό τον τόπο.

Σήμερα είναι 29η Οκτωβρίου, κύριε Τσίπρα. Και σήμερα ο Ελληνισμός, δυστυχώς, το μόνο που διαπιστώνει είναι ότι οι θυσίες των ηρώων του ’40 πήγαν χαμένες. Εκείνοι δεν γονάτισαν στα κανόνια και στα τανκς. Εσείς παραδοθήκατε με εξευτελιστικό τρόπο στους ίδιους κατακτητές. Που αντί για άρβυλα και κράνη φοράνε τις «στολές» των δανειστών. Εσύ, περισσότερο απ’ όλους, μαχαίρωσες την τελευταία προσπάθεια που έκανε ο ελληνικός λαός για να διατηρήσει ψήγματα αξιοπρέπειας. Σήμερα είναι 29η Οκτωβρίου, κύριε Αναστασιάδη. Σήμερα δεν μπορείς να κοιτάξεις στα μάτια το λαό και να του μιλήσεις για ενότητα. Ούτε εσύ ούτε και οι υπόλοιποι του πολιτικού καφενείου. Διότι είναι οι δικοί σας καβγάδες που ώθησαν το λαό στον ωχαδερφισμό. Ο τρόπος απότισης φόρου τιμής στους ήρωες του ’40 δεν είναι οι θεαματικές τελετουργίες και οι βαρύγδουπες δηλώσεις. Θα ήταν ο εξοστρακισμός της διχόνοιας από την πολιτική ζωή. Πλην, όμως, αυτό έχει καταστεί πιο φανταστικό σενάριο και από αυτό της ανακάλυψης εξωγηίνων.

Σήμερα τραγικοί ταγοί, ο λαός σας παραπέμπει στα διδακτικά λόγια του Δημοσθένη: «Να έχετε υπόψη σας ότι οι πρόγονοί μας έστησαν τα τρόπαια όχι για να τα θαυμάζετε και να τα χαζεύετε αλλά για να μιμείσθε τις πράξεις της παλικαριάς τους». Τα οποία, βεβαίως, ηχούν τόσο ξένα προς εσάς. Όσο, όμως, και αν οι δικές σας κοντόφθαλμες και ταπεινωτικές πολιτικές έχουν αποκόψει το λαό από ζωντανά πρότυπα αξιών, αυτός σας δίδει το πραγματικό νόημα της χθεσινής επετείου. Ότι η δημοκρατία, η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η αξιοπρέπεια παραμένουν αθάνατα ιδεώδη στις ελληνικές ψυχές. Και με ένα ανάλογο «Όχι» θα απαντήσουν σε κάθε ξενοκίνητο δικό σας συμβιβασμό, που θα ξεπερνά τα όρια της τιμής και της αξιοπρέπειάς τους. Σε κάθε προσβλητικό συμβιβασμό, που θα απειλεί να διαγράψει την ελληνικότητα της πλειοψηφίας αυτού του νησιού!

Υ.Γ: «Κι αν πέσαμε σε πέσιμο πρωτάκουστο/ και σε γκρεμό κατρακυλήσαμε/ που πιο βαθύ καμιά φυλή δεν είδε ως τώρα, είναι γιατί με των καιρών το πλήρωμα/ όμοια βαθύ εν’ ανέβασμα μας μέλλεται/ προς ύψη ουρανοφόρα!!!» Κ. Παλαμάς

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/447680/oi-teletoyrges-tis-28is-oktobrioy-i-thlipsi-tis-29is-oktobrioy