Ποιες «τολμηρές αποφάσεις» θα λάβει ο Πρόεδρος;

Print Friendly, PDF & Email

19 Νοέμβριος 2017, 18:02

Του Κωστάκη Αντωνίου

ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

«ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΛΑΒΩ ΤΙΣ ΠΙΟ ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ», ΔΗΛΩΝΕΙ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ «ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ» ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΤΑΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ

Φοβάται να φέρει ενώπιον του λαού το σχέδιο λύσης, δηλαδή, αυτά τελικά που ο ίδιος θα συμφωνήσει! Ο λαός θα αποφασίσει για τη λύση και όχι ο οποιοσδήποτε ηγέτης του. Οι τελευταίοι ασκούν πολιτική στο εθνικό θέμα στη βάση των προσωπικών φιλοσοφιών τους και των παλαιολιθικών πολιτικών των κομμάτων τους. Όχι στη βάση του εθνικού συμφέροντος

Όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά τη μεγάλη περίοδο των αυταπατών και των ψευδαισθήσεών του, έβγαινε μπροστά στις κάμερες και ωραιοποιούσε τα συστατικά της λύσης, την οποία συμφώνησε με τον Ακιντζί, αυτή η εφημερίδα και οι αρθρογράφοι της τον προκαλούσαν: “Εφόσον, Πρόεδρε, κρίνεις πως είναι τόσο ωραία και συμφέρουσα αυτή η λύση, πως διαλαμβάνει κατοχύρωση όλων των ευρωπαϊκών αρχών και του διεθνούς δικαίου, γιατί βραδύνεις; Τρέξε να προλάβεις και να υπογράψεις τη λύση…”, του εγράφαμε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, όμως, είτε δεν αντιλαμβανόταν τι συμφωνούσε με τον πονηρό Ακιντζί είτε ηθελημένα επιχειρούσε να δημιουργήσει κύμα υπέρ του “ναι” σε περίπτωση δημοψηφίσματος. Δεν είχε αντιληφθεί ποτέ ούτε τις τουρκικές διεκδικήσεις, ούτε πώς ερμηνεύουν τη διζωνική ομοσπονδία οι Τούρκοι, ούτε πως η Τουρκία δεν επρόκειτο ποτέ, στον αιώνα τον άπαντα, να εγκαταλείψει τις εγγυήσεις της και την εσαεί παραμονή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο.

Αφού, τελικά, ο Πρόεδρος έφαγε ηχηρά χαστούκια στα τρία Μον Πελεράν, στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά, και αφού “δοκίμασε” τις τουρκικές προθέσεις, παραχωρώντας τα πάντα στην Τουρκία, επέστρεψε στην Κύπρο και έκτοτε το “παίζει” πότε μέγας αγωνιστής και τεράστιος απορριπτικός και πότε αυτοαποκαλύπτεται ως αμετανόητος ανανικός, θαυμαστής του Ερντογάν, ελπίζοντας πως η επίσκεψη του νεοσουλτάνου στην Αθήνα θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα μίας νέας λαθροβίωσης του διαλόγου.

“Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να φέρω ενώπιον του λαού λύση για την οποία δεν πιστεύω ότι αποτελεί αυτό που επιδιώκει και θέλει όλος ο λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Και δεν είμαι διατεθειμένος να δω να καταρρέει η Κυπριακή Δημοκρατία, χάριν της όποιας λύσης”, διακήρυξε. Για να συμπληρώσει σε άλλη ομιλία του: “Δεν θα οδηγήσω τον λαό να αναλάβει τις ευθύνες που ο ίδιος θα πρέπει να αναλάβω. Δεν θα παρουσιάσω σχέδιο στον λαό, το οποίο δεν πιστεύω ότι ανταποκρίνεται στην αξιοπρέπεια ενός λαού…”.

Το ηχηρό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2004 έχει δημιουργήσει φοβίες και αποστροφή του Νίκου Αναστασιάδη, έναντι αυτού το οποίο ο ίδιος έπρεπε να προκαλεί: Την προσφυγή στον λαό για να αποφανθεί ο ίδιος ο λαός, για τα σχέδια που υποβάλλονται και για τις μορφές της λύσης που επιλέγουν οι ηγέτες του. Ουδέποτε οι ηγέτες του κυπριακού Ελληνισμού προσέφυγαν στον λαό για να προκρίνει ή να απορρίψει δοτές λύσεις και απαράδεκτα σχέδια. Επεβλήθη στον λαό το καθεστώς Ζυρίχης, χωρίς να ερωτηθεί ο λαός. Επελέγη η διζωνική ομοσπονδία, χωρίς ποτέ να ερωτηθεί ο λαός, εάν την προκρίνει ή την απορρίπτει.

Παραχωρήθηκαν δικαιώματα στους Τουρκοκυπρίους, χωρίς να ερωτηθεί ο λαός αν αποδέχεται. Ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε δηλώσει πως “έγιναν παραχωρήσεις, οι οποίες πουθενά αλλού δεν έχουν γίνει”. Ουδέποτε ο κυπριακός Ελληνισμός εκλήθη να αποφασίσει προτού αποφασίσουν οι ηγέτες του, ή να επιλέξει ή απορρίψει πολιτικές τους. Μόνο μία φορά, το 2004, ο λαός εκλήθη σε δημοψήφισμα και με συντριπτικό ποσοστό απέρριψε τη διζωνική λύση, η οποία επακριβώς εφάρμοζε το σχέδιο Ανάν.

Ο λαός και μόνο αποφασίζει

Δεν αποτελεί ευθύνη ή δικαίωμα του Νίκου Αναστασιάδη, ή άλλου Προέδρου, να αποφασίζουν επί σχεδίων και κυρίως επί μορφών λύσεων. Για το εθνικό του μέλλον αποφασίζει μόνον ο λαός. Όχι οι αποδεδειγμένως ανίκανοι και κινούμενοι από προσωπικές φιλοδοξίες και κομματικές φιλοσοφίες ηγέτες του. Ιδιαίτερα ο Νίκος Αναστασιάδης, δεν νομιμοποιείται να αποφασίζει εκ μέρους του λαού για το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού. Με άλλη γραμμή έλαβε την εντολή, και σε άλλη γραμμή κινήθηκε. Αν τολμά, ας δώσει στη δημοσιότητα την προεκλογική συμφωνία του με το ΔΗΚΟ…

Ανύπαρκτο έως κίβδηλο είναι το ενδιαφέρον του Νίκου Αναστασιάδη για την Κυπριακή Δημοκρατία. Υποστήριξε το σχέδιο Ανάν, το οποίο κατέληγε σε διάλυση και κατάρρευση του κυπριακού κράτους. Και σήμερα συμφώνησε πράγματα με τον Ακιντζί, τα οποία καταλήγουν ακριβώς στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην κατάρρευση του νέου κράτους. Ακόμη και αν η Τουρκία αποδεχθεί ακύρωση των εγγυήσεών της και αποχώρηση του στρατού της, τα συμφωνηθέντα Αναστασιάδη-Ακιντζί περιέχουν τόσα εκτρωματικά, σχιζοφρενικά στοιχεία, που καθιστούν την Κύπρο προτεκτοράτο της Τουρκίας και αφήνουν τον κυπριακό Ελληνισμό ως πρόβατο επί σφαγή στις τουρκικές ορέξεις.

Τι άλλο θα δώσει;

Με δακρύβρεκτες διακηρύξεις του Προέδρου και κενολογίες, δεν λύεται σωστά το Κυπριακό. Τι μας είπε σε μία ομιλία του; “Μέχρι την τελευταία ημέρα της παρούσης θητείας μου, είμαι έτοιμος και πρόθυμος να λάβω τις πιο τολμηρές των αποφάσεων, προκειμένου να δώσω τέλος στο απαράδεκτο στάτους κβο, να λύσω το Κυπριακό και να επανενώσω την πατρίδα μου”, είπε.

Τρομάζει αυτή η δήλωση του Προέδρου. Ποίες “πιο τολμηρές αποφάσεις” θα λάβει ο Νίκος Αναστασιάδης, πέραν εκείνων που έλαβε στην πεντάχρονη διαχείριση του Κυπριακού; Τα έδωσε όλα. Ποίες τολμηρότερες αποφάσεις θα λάβει σήμερα; Θα αποδεχθεί “προσαρμογή” των τουρκικών εγγυήσεων στα “σύγχρονα δεδομένα”, όπως απαιτεί η Τουρκία; Ή θα αποδεχθεί παραμονή τουρκικών στρατευμάτων για ακαθόριστο χρονικό διάστημα, όπως μας έχει προετοιμάσει με τελευταίες δηλώσεις του ο Ιωάννης Κασουλίδης;

Οι υποψήφιοι να τοποθετηθούν τίμια και παστρικά

Ο τόπος βρίσκεται δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Και οι υποψήφιοι έχουν καθήκον να εξηγούνται τίμια και παστρικά ενώπιον του λαού. Γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν εξηγεί στον λαό, που θα ψηφίσει σύντομα, ποιες “τολμηρότερες αποφάσεις” απ’ όσες έλαβε μέχρι σήμερα, θα λάβει; Δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από υποσχέσεις και διακηρύξεις, ωσάν να μη βρισκόμαστε σε περίοδο εκλογών. Οφείλει να εξηγήσει σήμερα και όχι αύριο, στον λαό, ποιες τολμηρές αποφάσεις είναι έτοιμος να λάβει, ώστε να μπορεί ο λαός να κρίνει σωστά και να ψηφίσει σωστά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, και ο κάθε υποψήφιος, έχουν κάθε δικαίωμα να διακηρύττουν και να υπόσχονται. Αλλά και καθήκον να επιχειρηματολογούν και να εξηγούν στον λαό, τι ακριβώς θα αποφασίσουν και πώς θα το εφαρμόσουν. Κενολόγες και αόριστες υποσχέσεις και διακηρύξεις, και μάλιστα επί του εθνικού μέλλοντος του λαού, δεν μπορούν να θεωρηθούν σοβαρές. Ίσως μάλιστα να αποβούν και επικίνδυνες, εάν πίσω από το μυαλό του κάθε υποψηφίου βρίσκονται προθέσεις νέων παραχωρήσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρείται ως ο επικρατέστερος για εκλογή στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, πέραν των κενολογιών και των αοριστολογιών ως προς το ποια γραμμή θα ακολουθήσει, εφόσον επανεκλεγεί, δεν έχει αποκρυσταλλώσει. Μέχρι στιγμής, δεν έχει παρουσιάσει ούτε και εκλογικό πρόγραμμα στους πολίτες. Βεβαίως, είναι παγκοίνως γνωστόν ότι θα συνεχίσει στη χρεοκοπημένη γραμμή της πενταετίας. Δεν το λέγει, αλλά αυτό πιστεύει όλος ο κόσμος.

Φαίνεται, όμως, ότι αποκρύβει εντελώς από τον λαό τις σκέψεις του, και διερωτόμαστε εάν έχει μέσα στο μυαλό του ξεκάθαρη γραμμή που θα ακολουθήσει. Η αναφορά σε “τολμηρές αποφάσεις” είναι αρκούντως ενδεικτική. Όταν δεν αποκαλύπτει σε ποιες “τολμηρότερες αποφάσεις” θα προχωρήσει, τότε δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Είτε δεν γνωρίζει τι θα πράξει, εάν επανεκλεγεί, είτε έχει πρόθεση να παραδώσει όσα δεν παρέδωσε…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/469619/poies-tolmires-apofaseis-tha-lavei-o-proedros