Οι Τριμερείς, οι Τουρκοκύπριοι και ο Αμανές των Σουλτάνων

Print Friendly, PDF & Email

22 Νοεμβρίου 2017, 12:01 μμ  

του   Άριστου Μιχαηλίδη   

Για φαντάσου! Δεν δεσμεύουν τους Τουρκοκύπριους, λέει ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, οι συμφωνίες Κύπρου – Αιγύπτου – Ελλάδας κι έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση για να βάλει σε τάξη τους σφετεριστές και τους πραξικοπηματίες. Δηλαδή, την Αίγυπτο και την «ελληνοκυπριακή διοίκηση». Για φαντάσου! Κάνοντας προφανώς τις ανακοινώσεις από κάποιο ελληνοκυπριακό κτήριο που σφετερίζεται σαν κοινός κλέφτης. «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση», λέει η ανακοίνωσή του, «όσο και η υφιστάμενη διοίκηση της Αιγύπτου, πήραν την εξουσία όχι μέσω νόμιμων διαδικασιών, αλλά με σφετερισμό και πραξικοπηματικά». Ήμαρτον κύριε Ερτουγρούλογλου. Αλλά, αν δεν νιώθετε καλά, κοπιάστε να κάνουμε εκλογές και ας πάρει την εξουσία η πλειοψηφία δημοκρατικά. Διότι, μερικές φορές, έχουμε την εντύπωση ότι στα κατεχόμενα οι αδελφοί μας οι Τουρκοκύπριοι δεν ενημερώθηκαν ποτέ για το τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω τους. Και μια από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι να τους ενημερώσει. Αφού είναι πολίτες της με ταυτότητες και διαβατήρια, με κοινωνικές ασφαλίσεις και δημοκρατικές ελευθερίες. Να τους κάνει να καταλάβουν με πράξεις, ότι είναι πια στα χέρια τους οι αποφάσεις. Είτε θα συμπορευθούν με τη νομιμότητα και την ευρωπαϊκή τους προοπτική είτε θα συνεχίσουν να παίζουν το παιχνίδι της Άγκυρας χωρίς όμως καμιά άλλη προοπτική. Διότι, το να τους αφήνουν να πιστεύουν ότι μπορούν να τα έχουν όλα δεν οδηγεί πουθενά, όπως αποδείχθηκε. Ή, μάλλον, οδηγεί σε ακόμα πιο προκλητικές ακρότητες. Όπως αυτήν του Ερτουγρούλογλου, που ενώ ξέρει ότι οι συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι οι μόνες νόμιμες κρατικές συμφωνίες, με διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο νομιμότητας, προσπαθεί να πείσει τους Τ/κ ότι δεν πρέπει να ανησυχούν διότι δεν δεσμεύονται. Πρέπει να ανησυχούν, όμως, αυτή είναι η αλήθεια. Κι αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα της ελληνοκυπριακής ηγεσίας, αν θέλει να γίνει κάτι, να ταράξει τα νερά, να ξεφύγει από την τουρκική παγίδα και να δημιουργήσει προοπτική.

Εξάλλου, δεν είναι μόνο ο Ερτουγρούλογλου, που είναι ακραίος και δεν θέλει επανένωση (σικ) και κοινό κράτος, είναι και ο μη ακραίος Ακιντζί, που επαναλαμβάνει συνεχώς ότι αν οι Ε/κ επιμένουν σε μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις τότε η «τδβκ» θα προχωρήσει τον δρόμο της μόνη. Πρέπει με ενέργειες, όπως οι τριμερείς συνεργασίες, που θα ενισχυθούν σύντομα και από την Ιταλία και η προώθηση χωρίς καθυστέρηση του ενεργειακού προγράμματος και του EastMed, να έχουμε καθαρά μηνύματα προς τους Τουρκοκύπριους, προς τους πολίτες πρώτα και όχι την υπόδουλη στην Τουρκία ηγεσία τους, ότι αυτή η επιλογή τους αφήνει έξω από τις προοπτικές της ειρήνης και της ευημερίας. Αν αποφασίζουν ότι θα εκλιπαρούν για πάντα την Τουρκία να τους χρηματοδοτεί, να τους ισλαμοποιεί και να τους ελέγχει, είναι μια επιλογή. Όπως είναι επιλογή και η ανοχή τους στη λεηλασία που γίνεται στα κατεχόμενα από την κλίκα του Ερντογάν, που συντονίζει ο γαμβρός του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ελπίζοντας ότι κι αυτοί θα αρπάξουν μερικά ψίχουλα. Αλλά, αν συνειδητοποιήσουν ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα τους εκλιπαρούν επ’ άπειρον να αντιληφθούν ποιο είναι το συμφέρον τους, ίσως και να απαντήσουν οι ίδιοι στους διάφορους Ερτουγρούλογλου, που τους διαφεντεύουν τόσο ξεδιάντροπα σαν να είναι οι ευνούχοι του σουλτάνου. 

Υ.Γ.: Δεν ήθελε να πει «μητέρα Ελλάδα» ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αλλά δεν άντεξε τον πειρασμό της φουστανέλας και το ψιθύρισε. Μετά, όμως, είπε να διευκρινίσει και τα έκανε χειρότερα. «Επειδή θέλουμε ανεξαρτησία, απεξάρτηση, θέλω να τηρώ τα θέσμια, και τα θέσμια είναι ναι, η αδελφική σχέση Κύπρου, είτε με την Ελλάδα, είτε με την Τουρκία». Την αδελφική σχέση με την Ελλάδα μπορείς να την στηρίξεις και στα εθνικόφρονα σωματεία, αλλά έχει η Κύπρος ή μπορεί να έχει ποτέ, αδελφική σχέση με την Τουρκία; Πώς διάολο μπορεί μια χώρα να έχει αδελφική σχέση με τον κατακτητή της; Με αυτόν που την απειλεί, την εκβιάζει και τη βιάζει; Είναι θεσμός, άγραφος νόμος, ήθη και έθιμα η αδελφική σχέση της Κύπρου με την Τουρκία; Δεν είμαστε καλά.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/456864/oi-trimereis-oi-toyrkokyprioi-kai-o-amanes-ton-soyltanon