Τριμερείς: Αλώβητες, προς το παρόν, από την κρίση στη Μ.Ανατολή

Print Friendly, PDF & Email

  10 Δεκεμβρίου 2017, 3:49 μμ  

του   Ανδρέα Πιμπίσιη 

Στη Μέση Ανατολή τίποτε δεν είναι μπορεί να θεωρείται δεδομένο και οι εξελίξεις μπορεί να διαφοροποιηθούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Όλοι όσοι παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην περιοχή μας, ξέρουμε πολύ καλά πως πρόκειται για μια ιδιόμορφη κατάσταση πραγμάτων, την οποία οι δυτικοί δύσκολα μπορεί να αντιληφθούν και να παρακολουθήσουν.

Γι’ αυτό και όσα σχεδίαζε και προετοίμαζε η Λευκωσία, ήταν λογαριασμοί χωρίς τον… Ντόναλντ Τραμπ. Γιατί η ανακοίνωση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών (μιας χώρας που παρά τη διαχρονική της εμπλοκή αδυνατεί να αντιληφθεί τις μεσανατολικές πραγματικότητες), κατάφερε να πυροδοτήσει μια θύελλα αντιδράσεων που επηρεάζουν και θετικά και αρνητικά την Κύπρο.

Ο αντίκτυπος στη Λευκωσία έχει να κάνει με την προσπάθειά της στα ενεργειακά αλλά και στον ρόλο της ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή. 

Μέχρι στιγμής η Κύπρος δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην περιοχή και δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να επηρεαστεί. Αυτό που χρειάζεται είναι να παίξει σωστά τα χαρτιά της. Που αν το κάνει μπορεί να βγει και κερδισμένη από τις εξελίξεις. Από την άλλη, αν επιχειρήσει να ακολουθήσει πορείες του παρελθόντος, μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα «κλείδωσαν» οι ημερομηνίες για την πραγματοποίηση των τριμερών συναντήσεων Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας, στις 8 και στις 16 Ιανουαρίου αντίστοιχα. Δύο ιδιαίτερης σημασίας συναντήσεις οι οποίες σε συνέχεια των συναντήσεων με την Αίγυπτο δίνουν στην Κύπρο πρόσθετα οφέλη.

Στο εσωτερικό κάποιοι επιχειρούν να περάσουν το μήνυμα πως όλα αυτά είναι στημένα προκειμένου να βοηθηθεί ο Νίκος Αναστασιάδης στις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος του ερχόμενου μήνα. Κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί γιατί δεν νομίζουμε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο βασιλιάς της Ιορδανίας να είχαν ανοικτές ατζέντες προκειμένου να διευθετήσουν ταξίδια στην Κύπρο για να στηρίξουν την υποψηφιότητα Αναστασιάδη. Αλλά κι αν ευσταθούσε κάθε άλλο παρά αρνητικό θα ήταν για τον Νίκο Αναστασιάδη, αφού θα σήμαινε μια πολύ επιτυχή πορεία στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής που οδηγεί τους ηγέτες συγκεκριμένων χωρών να θέλουν να ανταποδώσουν τη στήριξη και τη συνεργασία.

Οι συναντήσεις με την Αίγυπτο (που έγινε), με το Ισραήλ και την Ιορδανία (που ακολουθούν) ήταν επιβεβλημένο να πραγματοποιηθούν προ των εκλογών. Όχι για να βοηθηθεί ο Αναστασιάδης, όπως θα έλεγαν κάποιοι, αλλά προκειμένου να γίνει μια ανασκόπηση της πορείας των πραγμάτων, να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις ώστε να διασφαλιστεί το έως τώρα έργο που έχει επιτελεστεί σε περίπτωση αλλαγής στον ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου στην Κύπρο στις αρχές του 2018 ή σε κάποια άλλη από τις εμπλεκόμενες χώρες αργότερα τον ερχόμενο χρόνο ή τον επόμενο.

Μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει σε αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως της πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ πυροδοτήθηκε μια πρωτοφανής (όχι σπάνια) θύελλα αντιδράσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Διαδηλωτές στους δρόμους στα παλαιστινιακά εδάφη να καίνε αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες. Ανάλογες διαδηλώσεις και σε άλλες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες. Η απόφαση Τραμπ αφαίρεσε όντως την περόνη από τη βόμβα της Μέσης Ανατολής. Μια περόνη που βεβαίως ποτέ δεν ήταν επαρκώς ασφαλισμένη αλλά με περισσή ευκολία έβγαινε.

Ενώπιόν μας σήμερα έχουμε μια σειρά εξελίξεων οι οποίες εμπλέκουν τη μια γειτονική χώρα που είχε κλείσει ραντεβού με τη Λευκωσία σ’ έναν μήνα και αφορούν την άλλη χώρα που θα ερχόταν οκτώ ημέρες μετά. Εύλογα λοιπόν μπαίνει το ερώτημα εάν οι τριμερείς συναντήσεις της Λευκωσίας σ’ έναν μήνα από τώρα, θα πραγματοποιηθούν ως έχουν προγραμματιστεί.

Μιλώντας με αξιωματούχους της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, αυτό που ήταν ξεκάθαρο στις θέσεις τους είναι πως τίποτε δεν έχει διαφοροποιήσει τον όλο προγραμματισμό για τις 8 και 16 Ιανουαρίου. Ένας μήνας στην πολιτική και τη διπλωματία είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτός ο χρόνος αφορά στη Μέση Ανατολή, όπου τα δεδομένα αλλάζουν άρδην από τη μια μέρα στην άλλη. 

Γι’ αυτό και τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και γενικά όσοι εμπλέκονται στις διμερείς και τριμερείς διαβουλεύσεις στη Λευκωσία, θα συνεχίσουν κανονικά τον προγραμματισμό τους. Όπως θα πράξουν και οι αντίστοιχοι αρμόδιοι λειτουργοί και αξιωματούχοι σε Αθήνα, Ιερουσαλήμ (αφού εκεί στεγάζονται τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα του Ισραήλ) και Αμμάν. 

Την ίδια ώρα, αυτό που μπορεί να θεωρείται ως αρνητικό δεδομένο ενδεχομένως να λειτουργήσει θετικά για την Κύπρο σ’ ό,τι αφορά τον ρόλο της στην περιοχή σε συνάρτηση και με την ιδιότητα του κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν παίξει σωστά τα χαρτιά της η Κύπρος, μπορεί να αποτελέσει, για άλλη μια φορά, όχι ως μέρος του προβλήματος όπως εκτιμούν κάποιοι, αλλά μέρος της λύσης. Όπως λειτούργησε πολύ πρόσφατα και στο θέμα του πρωθυπουργού του Λιβάνου. Αυτή τη στιγμή η Λευκωσία έχει καταφέρει να θεωρείται αξιόμαχος σύμμαχος για το Ισραήλ αλλά και για την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Άρα εκ των πραγμάτων μπορεί να μεταφέρει θέσεις και απόψεις προς διάφορες κατευθύνσεις ενεργώντας ως γεφυροποιός δύναμη στις προσπάθειες να επιλυθούν προβλήματα.

Το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο σίγουρα θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, προσφέρεται για την Κύπρο να παίξει τον σημαντικό της ρόλο για την περιοχή. Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο μόνος εκ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται στην περιοχή και είναι σε επαφές με τους ηγέτες της γειτονιάς του. Ως εκ τούτου, μπορεί καλύτερα από τον οποιονδήποτε άλλο να μεταφέρει τα απαραίτητα μηνύματα προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Τα επόμενα 24ωρα πρέπει να επικοινωνήσει με τους άλλους ηγέτες της περιοχής και κυρίως με τον Βενιαμίν Νετανιάχου, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ από τον οποίο θα ζητήσει να ενημερωθεί για όλα τα τεκταινόμενα και το πώς η Κύπρος μπορεί να συμβάλει προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά στις θέσεις των Παλαιστινίων, μπορεί η επικοινωνία να μην γίνει απευθείας, αλλά μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά μια έμμεση επαφή μέσω άλλης γειτονικής χώρας.

Αυτό σημαίνει πως η Κύπρος μπορεί να παίξει ρόλο σημαντικό στην προσπάθεια να ηρεμήσει η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί την περασμένη εβδομάδα. Το ερώτημα είναι εάν στη Λευκωσία όλες οι δυνάμεις μπορεί να ενεργήσουν κατά ανάλογο τρόπο. Να μην δουν το όλο θέμα ως κέρδος για τον Νίκο Αναστασιάδη, λόγω εκλογών, και να αποφύγουν κινήσεις οι οποίες θα επιφέρουν πλήγμα σε σχέσεις φιλίας που έχουν κτιστεί με κόπο τα τελευταία χρόνια. Γιατί μια τρικλοποδιά αυτή τη στιγμή δεν θα ρίξει τον Αναστασιάδη, όπως κάποιοι νομίζουν, αλλά θα προκαλέσει προβλήματα στην ίδια την Κύπρο.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/464024/trimereis-alobites-pros-to-paron-apo-tin-krisi-sti-m-anatoli