Σκηνικό γκρίζων ζωνών στήνει στην Κύπρο η Τουρκία (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

04.01.2018 18:55 

του Σωτήρη Παπαδόπουλου

Σκηνικό γκρίζων ζωνών στήνει η Άγκυρα στην Κυπριακή ΑΟΖ επιχειρώντας την ανατροπή των δεδομένων που δημιούργησε η Κύπρος με την οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ, «πραγματοποιούνται από τώρα εντατικές εργασίες για σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν έρευνες και γεωτρήσεις που θα αποκαλύψουν το δυναμικό της θάλασσας και ταυτόχρονα θα συμβάλλουν στην ασφάλεια της προμήθειας της Τουρκίας και της περιοχής».

Όπως είναι γνωστό οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι θα στείλουν το γεωτρύπανο στο οικόπεδο 6, όπου παράνομα τους τελευταίους μήνες έχει πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες το Barbaros.

Πάντως κυβερνητικοί κύκλοι που μίλησαν στο ΣΙΓΜΑ υποστηρίζουν ότι σε μια τέτοια κίνηση πρώτα θίγονται τα συμφέρονται της TOTAL και της ΕΝΙ, δηλαδή με άλλα λόγια της ίδιας της Γαλλίας, γεγονός που η Άγκυρα γνωρίζει πολύ καλά. 

Οι τουρκικές προκλητικές ζαριές όμως έχουν και στόχο να μην δημιουργηθούν γι αυτούς τετελεσμένα στο βόρειο μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, η Λευκωσία έχει  στην καταθέσει τις συντεταγμένες και στο βόρειο τμήμα της ΑΟΖ  στα Ηνωμένα Έθνη. 

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να οροθετηθούν οικόπεδα και βγει η Κύπρος σε νέους γύρους αδειοδοτήσεων.  

Η ετοιμασία των συντεταγμένων έγινε σε δύο επίπεδα, τεχνικά μέσα από το Κτηματολόγιο κι άλλες υπηρεσίες του κράτους καθώς και νομικά.

Το μπαράζ Τουρκικών NAVTEX με τις οποίες η Άγκυρα δεσμεύει σταδιακά και τμηματικά το μεγαλύτερο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, ώστε να στείλει μήνυμα στις ξένες εταιρίες, φαίνεται πως το παρόν δεν αποδίδει. 

Ενδιαφέρον της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Saudi Aramco για δραστηριοποίηση στην κυπριακή ΑΟΖ, προέκυψε από την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Σαουδική Αραβία.

Κατά τη συνάντηση του Υπουργού Ενέργειας με τα στελέχη της εταιρείας εκφράστηκε ενδιαφέρον από πλευράς τους για δραστηριοποίηση την στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω της σταθερότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ,  της γεωλογίας του εδάφους και των προοπτικών  ως ενεργειακού κέντρου.

Ενδιαφέρον έχει και το προφίλ της εταιρίας Saudi Aramco.

1. Είναι η πιο πολύτιμη εταιρεία του κόσμου. 

2. Παρέχει το 1/9 του αργού πετρελαίου του πλανήτη. 

3. Διαχειρίζεται διυλιστήρια από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα. 

4. Απασχολεί πάνω από 60.000 άτομα.

5. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του πλάνου μεταρρυθμίσεων του Πρίγκηπα Mohammed bin Salman, του γιου του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. 

Ο διάλογος, πάντως επί του παρόντος βρίσκεται στα αρχικά στάδια.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/local/479823/skiniko-gkrizon-zonon-stinei-stin-kypro-i-tourkia