Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τα επεισόδια εναντίον της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «ΑΦΡΙΚΑ»

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

22/01/2018 13:46

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει έντονη ανησυχία για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν σήμερα το πρωί εναντίον της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «ΑΦΡΙΚΑ», στην κατεχόμενη Λευκωσία. Αυτό έγινε σε συνέχεια σχετικής υποκίνησης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τους «αδελφούς και αδελφές» του στην κατεχόμενη Κύπρο να «δώσουν την αναγκαία απάντηση» στην «ΑΦΡΙΚΑ», η οποία επέκρινε την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Η παρακίνηση του Τούρκου Προέδρου, η οποία περιέχει φανερά το στοιχείο της απειλής, αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της πολιτικής του Τούρκου Προέδρου να εδραιώσει τις αυταρχικές πολιτικές του τουρκικού κράτους στην κατεχόμενη Κύπρο, περιλαμβανομένων και των περιορισμών στην ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης. 

Η Κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια του Τούρκου Προέδρου και τα επακόλουθά της στην κατεχόμενη Κύπρο. Στο πλαίσιο αυτό, έχει απευθυνθεί προς τα Ηνωμένα Έθνη και προς μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταγγέλλοντας την τουρκική στάση και ζητώντας όπως ενεργήσουν για την προστασία των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του τύπου και της έκφρασης στην περιοχή που τελεί υπό τη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας.

Το θέμα θα τεθεί επίσης από το Υπουργείο Εξωτερικών και σε αρμόδιους, για την ελευθερία του Τύπου, ευρωπαϊκούς θεσμούς. 

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/7B302C6EEF12CA01C225821D0040B731?OpenDocument&L=G