Πλαίσιο και τρίπτυχο ανά χείρας

Print Friendly, PDF & Email

11 Φεβρουάριος 2018, 18:00

Του Χρίστου Χαραλάμπους

ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΗ Η ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

ΟΥΔΕΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, ΠΟΥ ΖΗΤΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Στον διεθνή παράγοντα είναι το μπαλάκι των ευθυνών, καθώς χωρίς επανακατάθεση του χάρτη από τους Τ/κ και δέσμευση στο πλαίσιο Γκουτέρες δεν υπάρχουν συνομιλίες

Τρέχει να προλάβει τα χειρότερα ο διεθνής παράγοντας, καθώς, εν μέσω εκλογών, ο Τ/κ ηγέτης άφησε ανοικτές πληγές στη διακοπείσα διαδικασία, αποσύροντας τον χάρτη που κατέθεσε για το εδαφικό. Κίνηση διαπραγματευτικού βάθους, ώστε να διασυνδέσει την επανακατάθεσή του με τις προκεχωρημένες προτάσεις Αναστασιάδη στο Κραν Μοντανά, οι οποίες, όμως, συνδέονται μόνο με την ασφάλεια – εγγυήσεις και την ικανοποίηση των αιτημάτων της ε/κ πλευράς για κατάργηση εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα και ρήτρα πλήρους αποχώρησης του κατοχικού στρατού, που θα παραμείνει σε επίπεδο αγήματος. Και αυτή η στρεψοδικία έχει ήδη εξοργίσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που στο πολιτικό παρασκήνιο εμφανίζεται αποφασισμένος να τραβήξει τα σχοινιά, ώστε να μην επαναληφθούν γεγονότα του παρελθόντος, όπου η διαδικασία προχωρούσε χωρίς διασφάλιση επαρκούς προετοιμασίας.

Συνεννόηση, λόγω δυσκολιών

Πρώτιστο μέλημα του Προέδρου Αναστασιάδη είναι, αφήνοντας πίσω του προεκλογικές πληγές, να προχωρήσει στη μέγιστη δυνατή, υπό τις περιστάσεις, συνεννόηση με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, ώστε οχυρωμένος με τη δύναμη ακόμη και της πλειοψηφίας, να επιχειρήσει να επαναφέρει τη διαδικασία στις ράγες, διασφαλίζοντας κεκτημένα που η άλλη πλευρά θέλει να αναιρέσει.

Η απόφαση για σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτή η συνεδρίαση θα ακολουθήσει τη συνάντηση που επιθυμεί να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την εδώ Ειδική Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, εντός της εβδομάδας που ξεκινά αύριο. Στην οποία θα θέσει ευκρινώς, όπως μαθαίνουμε, την ανάγκη, πριν από την οποιαδήποτε πρωτοβουλία, να ξεκαθαρίσουν δυο τρία πολύ σημαντικά πράγματα.

Πρώτον, ο σεβασμός στη βάση λύσης – αφού ακούγονται πολλές φωνές για άλλες παραμέτρους από την Τουρκία και την τ/κ κοινότητα -, δεύτερον, η δέσμευση στο πλαίσιο Γκουτέρες και στο άτυπο έγγραφο που κατατέθηκε για τον μηχανισμό εφαρμογής της λύσης, και, τρίτον, η ξεκάθαρη κατάθεση από την Τουρκία προτάσεων – όχι περιγραφικά -, ακόμη και αν αυτές δεν ικανοποιούν, ώστε να γνωρίζουν όλοι επί ποίων θέσεων συζητάμε και πόσο μακρύς είναι ο δρόμος για θετική κατάληξη.

Βιάζονται τα Η.Ε.

Μπορεί δημοσίως να μην έχει λεχθεί οτιδήποτε, ωστόσο η «Σημερινή» της Κυριακής είναι σε θέση να γνωρίζει ότι το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο δείχνει να βιάζεται. Δεν εξηγείται αλλιώς η σπουδή κάποιων περιφερειακών παραγόντων του γραφείου τους, αμέσως μετά τις εκλογές να τηλεφωνήσουν σε λειτουργούς του Προεδρικού για να ενημερωθούν πότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προγραμματίζει να αναλάβει πρωτοβουλία, προφανώς εννοώντας τη δημόσια δέσμευσή του για επικοινωνία με την κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Στη μεγάλη εικόνα των εξελίξεων θα πρέπει να διατηρηθεί, με βάση τις ισχύουσες πληροφορίες, και το πρόσωπο του Αναπληρωτή Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αμερικανού Τζέφρι Φέλντμαν, ο οποίος ναι μεν αποχωρεί εντός Μαρτίου, ωστόσο διατηρεί ακόμη παράθυρο ανοικτό για κάθοδο στην Κύπρο, όπως ακριβώς ήταν ο σχεδιασμός του τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πλαίσιο και τρίπτυχο στο προσκήνιο

Στενοί συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους οποίους συνομιλήσαμε, γνωρίζουν ότι τα χαρτιά που θα παίξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μία ενδεχόμενη συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί – ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, δείχνει πρόθυμος να σηκώσει το τηλέφωνο με βάση τα όσα δηλώνει δημοσίως -, είναι αυτά του πλαισίου Γκουτέρες, αλλά και του ξεχασμένου στα συρτάρια τριπτύχου καταγραφής των συγκλίσεων, αποκλίσεων και διαφωνιών, που είχε ετοιμάσει η ε/κ πλευρά. Τρίπτυχο το οποίο, όπως πρώτη είχε γράψει η “Σ”, που είχε μάλιστα αποκαλύψει το σύνολο του εκατοντασέλιδου εγγράφου, είχε μεν επιθεωρήσει και σχολιάσει η τ/κ πλευρά, αλλά ουδέποτε το επικύρωσε για να καταστεί κοινό έγγραφο και, άρα, η πλέον σημαντική βάση για την περαιτέρω συζήτηση.

Πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι τουλάχιστον για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού να υπάρξει μια κοινή βάση, επί της οποίας θα συνεχιστούν οι συζητήσεις, μέχρι να προετοιμαστεί επαρκώς και κατάλληλα το έδαφος για μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο. Προετοιμασία που προεξοφλεί, σύμφωνα με πηγές από το Προεδρικό, τη ρητή δέσμευση Τ/κ και Τουρκίας επί του πλαισίου έξι σημείων που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας στο Κραν Μοντανά, παράλληλα με τη δέσμευση ότι όλες οι πλευρές, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης, θα καταθέσουν γραπτές προτάσεις που να κινούνται εντός του περιγράμματος αυτού.

Σε ό,τι δε αφορά τον χάρτη που οι Τ/κ απέσυραν από την ειδική κρύπτη στη Γενεύη, δεν υπάρχει περιθώριο άλλης συζήτησης από την επανακατάθεσή του χωρίς όρους και προϋποθέσεις, γιατί δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε ένα στο εκατομμύριο, μας έλεγαν χαρακτηριστικά, να χαθεί ένα τόσο σημαντικό κεκτημένο τού μέχρι σήμερα διαλόγου ή να διασυνδεθεί αυτό με προτάσεις που παρουσίασε η ε/κ πλευρά ως υποχώρηση, έναντι ικανοποίησης των θέσεών της στο μείζον ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/487858/plaisio-kai-triptyxo-ana-xeiras