Ύστατη προσπάθεια της Κυβέρνησης για γεώτρηση

Print Friendly, PDF & Email

22.02.2018 19:48 

του Χρίστου Χαραλάμπους

Άρχισαν από σήμερα οι κατ’ ιδίαν επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες, ενώ αποκαλύπτεται πως ο διαπραγματευτής Αντρέας Μαυρογιάννης συνάντησε τον Οζτίλ Ναμί, στο πλαίσιο κοινωνικού γεύματος, εν μέσω της κρίσης στην ΑΟΖ.

Είναι μια εξέλιξη που χρονολογείται αλλά διέρρευσε σήμερα και επιβεβαιώνεται τόσο σε στρατιωτικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Αφορά στη διέλευση, χωρίς πρόβλημα, προ μερικών ημερών, της Γαλλικής φρεγάτας «Jean De Vienne» από το οικόπεδο 3, εν μέσω της Τουρκικής navtex.

Αυτό ίσως να μην λέει πολλά, ωστόσο έχουμε επιβεβαιώσει ότι οι Τούρκοι πήγαν να δημιουργήσουν πρόβλημα, αλλά το Γαλλικό πολεμικό ναυτικό αντέδρασε και τους έθεσε ενώπιον των ευθυνών τους διενεργώντας κανονικά τη διέλευση του.   

Αυτό έχει σημασία για τα όσα τεκταίνονται στα Κυπριακά νερά, καθώς όπως εξηγούν στο ΣΙΓΜΑ άμεσα εμπλεκόμενοι αυτό ήταν ένα γερό «τεστ» της τουρκικής τακτικής, το οποίο αν αναγνωστεί ορθώς – και εδώ ίσως μπαίνει και το θέμα του τάιμινγκ της διαρροής – ενδεχομένως να βάζει περαιτέρω πίεση στο γεωτρύπανο της ΕΝΙ που δεν επιχείρησε να προσεγγίσει το στόχο «Σουπιά».  

Επιπλέον, πρέπει να προσθέσουμε ότι όπως επιβεβαιώνει σήμερα αρμόδια πηγή, όντως δεν έχει εγκαταλειφθεί η σκέψη, που από την Τρίτη αποκαλύψαμε, να γίνουν όλα όσα πρέπει για να επιχειρηθεί, επί του πρακτέου, προσέγγιση του γεωτρύπανου στον τελικό του στόχο.

Όπως δε διασταυρώνουμε, δεν είναι τυχαίο ότι το γεωτρύπανο παραμένει ακόμη στην περιοχή και η κρίσιμη μέρα είναι η αυριανή.

Δεδομένου πως η ΕΝΙ είναι κατά το ήμισυ κρατική εταιρεία και δεδομένου ότι για αύριο είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, στις Βρυξέλλες, κάποιος μπορεί να εξάγει σημαντικά συμπεράσματα ως προς τις προθέσεις της Λευκωσίας.

Πάντως, μέχρι τώρα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από την πλέον αξιόπιστη πηγή, έδειχνε απρόθυμη να αναλάβει οποιοδήποτε ρίσκο γι’ αυτό και πλέον μεταφέρεται το ενδιαφέρον στον Ιταλό Πρωθυπουργό, ο οποίος, πρέπει να σημειώσουμε, δεν έχει και ιδιαίτερη νομιμοποίηση δεδομένου ότι η Ιταλία έχει εκλογές στις 4 Μαρτίου.    

Όσον αφορά στο ζήτημα της φερόμενης συνάντησης Οζερσάι με την ηγεσία της ΕΝΙ, υπήρξε σημαντική εξέλιξη το απόγευμα με τον επικεφαλής του γραφείου τύπου της Ιταλικής εταιρείας να δηλώνει σε διαδικτυακή Κυπριακή εφημερίδα τα εξής.

«Δεν πραγματοποιήθηκε καμία συνάντηση με κανένα εκπρόσωπο της ΕΝΙ με οποιοδήποτε πρόσωπο που να εκπροσωπεί την ούτω καλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι είναι επίσημη δήλωση.

Σε κάθε περίπτωση είναι ζήτημα που θα τεθεί έντονα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στον Ιταλό Πρωθυπουργό ώστε να υπάρξει από επίσημα χείλη διαβεβαίωση πως δεν προέβησαν σε τόσο ολέθριο σφάλμα που θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου.    

Κι αυτά ενώ το Sigmalive αποκάλυψε ότι προ ημερών, εν μέσω της κρίσης στην ΑΟΖ, ο διαπραγματευτής Αντρέας Μαυρογιάννης συναντήθηκε στη Λεμεσό με τον Οζντίλ Ναμί, ο οποίος είναι πρώην διαπραγματευτής της Τ/κ κοινότητας, είναι νυν λεγόμενος Υπουργός Ενέργειας και αυτό έχει τη σημασία του. Υπήρξε όντως συνάντηση και προ ημερών και προ δύο περίπου εβδομάδων, η τελευταία όμως, υπό τη βαριά σκιά της επιδρομικής πολιτικής της Τουρκίας σε Κυπριακά νερά.

Παρά του ότι επρόκειτο για ιδιωτική κουβέντα, θίχθηκε, όπως μαθαίνουμε το ζήτημα των ραγδαίων εξελίξεων και είναι σαφές ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα.

Μπορεί, μας έλεγαν πολύ συγκεκριμένες πηγές, να παραμένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό για να απορροφήσει την ένταση που είναι υπαρκτή και έχει συγκεκριμένες, μας έλεγαν πολιτικές στοχεύσεις.

Στα περί του Κυπριακού, πέραν της κοινής ανάγνωσης, ότι είναι ανάγκη να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, οι προϋποθέσεις και το πλαίσιο που αυτό μπορεί να γίνει, θυμίζουν την απόσταση της γης με το φεγγάρι…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/politics/490595/ystati-prospatheia-tis-kyvernisis-gia-geotrisi