Στο φως ο διάλογος «Saipem 12000» – Τουρκικών πολεμικών (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

23.02.2018 20:11 

του Χρίστου Χαραλάμπους

Εν αναμονή των αποφάσεων στις Βρυξέλλες, το Προεδρικό στρέφει την προσοχή του στη δημιουργία ενός αντι-τουρκικού μπλοκ που με την δύναμη της πολιτικής ισχύος των πολλών, θα μπορέσει να αλλάξει την επικίνδυνη ρότα που έχει χαράξει η Άγκυρα, η οποία σήμερα με την ενέργεια της να απειλήσει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ έχασε και το τελευταίο φύλο συκής.

Υπενθυμίζεται πως χθες και ενώ όλοι μετέδιδαν πως το «Saipem 12000» αποχωρεί, εμείς από αυτό εδώ το στούντιο λέγαμε πως θα επιχειρηθεί προσπάθεια προσέγγισης του στόχου «Σουπιά».

Απόψε, αποκαλύπτουμε πως η «επιχείρηση Σουπιά» ήταν ένα καλοστημένο σενάριο ημερών μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εταιρείας με διττό στόχο.

Ο πρώτος στόχος ήταν απομακρυσμένος και το γνώριζαν οι αρμόδιοι, τελικά να επιτύχει η προσέγγιση.

Ο δεύτερος όμως και πιο σημαντικός, ήταν να συλλεγούν οπτικά και ακουστικά όλα τα δεδομένα, σε πραγματικό χρόνο και ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, για να αποκαλυφθεί η γύμνια δικαίου της Άγκυρας.

Όπερ και εγένετο.   

Πρόκειται για μια επιχείρηση εμπλουτισμού των πολιτικών επιχειρημάτων της Λευκωσίας, κάτι που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθότι είχαμε ως συνεργάτη έναν θαρραλέο καπετάνιο του γεωτρύπανου ο οποίος σε πλήρη συνεννόηση με τις κυπριακές αρχές, έπαιξε τους Τούρκους στα δάκτυλα του.

Το σκηνικό λοιπόν εκτυλίχθηκε ως εξής.

Λίγο μετά την έναρξη της ρότας του «Saipem 12000» προς ανατολάς, άρχισαν οι Τουρκικές προειδοποιήσεις για αλλαγή κατεύθυνσης με τον πιλότο να λέει επί λέξει τα εξής: «Δεν έχετε δικαίωμα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν είστε εξουσιοδοτημένοι σε αυτή την περιοχή, να μου ανακόψετε την πορεία προς τον τελικό μου προορισμό. Κρατάτε απόσταση».

Η εν λόγω αναφορά, επιλέχθηκα σε συνεννόηση με τις κυπριακές Αρχές για να αναδείξει τη δικαιοδοσία της Δημοκρατίας με βάση το διεθνές δίκαιο.

Και αυτές οι προειδοποιήσεις με τις εκ του Ιταλού καπετάνιου απαντήσεις συνεχίστηκαν παρακαλώ για μια ώρα με το γεωτρύπανο να αναγκάζεται σε μια μεγάλη μανούβρα για να αποφύγει σύγκρουση.

Παρά ταύτα συνέχισε και μόλις ακούμπησε στα όρια της παράνομης NAVTEX των Τούρκων και αφού το περικύκλωσαν πέντε πλοία εκτυλίχθηκε το εξής σκηνικό.

Ο επικεφαλής του Τουρκικού στόλου προειδοποίησε ως εξής: «Αν εισέλθετε σε αυτή την περιοχή θα πάρουμε μέτρα εναντίον σας» που στη γλώσσα της ναυσιπλοΐας σημαίνει εμβολισμός του σκάφους.

Ωστόσο ο Ιταλός προκάλεσε τους Τούρκους ερωτώντας τους αν είναι έτοιμοι να τον βυθίσουν, για να πάρει την απάντηση ως εξής: «Δεν είπαμε αυτό αλλά θα πάρουμε μέτρα εναντίον σας». Αυτά για την ιστορία. 

Πλέον πέραν των προσπαθειών που καταβάλλονται διπλωματικά για να πληρώσει το μάρμαρο η Τουρκία, ενεργειακά όλη η προσοχή στρέφεται στο οικόπεδο 10.

Tο πρωί σε ινκόγκνιτο συνάντηση του Υπουργού Ενέργειας με την Αμερικανίδα πρέσβειρα μπήκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την από σε στιγμή σε στιγμή δραστηριοποίηση του κολοσσού Exxon Mobil στην Κυπριακή ΑΟΖ που θα αποτελέσει μια μεγάλη πρόκληση για την Τουρκία και τα νταηλίκια που κάνει.

Συγκεκριμένα από την Πέμπτη θα βρίσκονται στο τεμάχιο 10 δύο υπερσύγχρονα πλοία της Αμερικανικής εταιρείας για έρευνες εντοπισμού των δύο στόχων για τις ερευνητικές γεωτρήσεις τον ερχόμενο Οκτώβριο και μαζί τους θα εμφανιστεί και ο Αμερικανικός στόλος για τον φόβο των Ιουδαίων.

Από εκεί και πέρα, εντός των επόμενων ημερών θα ληφθεί και η τελική απόφαση για την πώληση του φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη στην Αίγυπτο, με τον Πρόεδρο της χώρας Φατάχ Αλ Σίσι να αποκαλύπτει σήμερα τις εξελίξεις λέγοντας πως το Κάιρο θέλει διακαώς το Κυπριακό φυσικό αέριο.    

Την ίδια ώρα, ο κατοχικός ηγέτης λειτουργεί πλέον ως κρυστάλλινος αντίλαλος της Τουρκίας.

Έκανε λόγο για δήθεν εποικοδομητική στάση των Τ/κ, για αποφασιστικότητα και μη παραίτηση από τα «νόμιμα δικαιώματα» τους και ζήτησε διαμοιρασμό του φυσικού αερίου προκειμένου να υπάρξει ένα νέο μέλλον στην Κύπρο.

Αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια νέα Τ/κ ρητορική αρκούντως απογοητευτική και επικίνδυνη αφού πλέον, με τις πλάτες της στρατιωτικής ισχύος του καθεστώτος Ερντογάν, ζητούν πρώτα συμφωνία για το φυσικό αέριο και μετά συνομιλίες.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/politics/490892/sto-fos-o-dialogos-saipem-12000-tourkikon-polemikon