Αυστηρή Προειδοποίηση ΕΕ προς Άγκυρα με φόντο την ΑΟΖ (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

24.02.2018 18:53 

Σωτήρης Παπαδόπουλος

Το μήνυμα εστάλη. Η Τουρκία έχει ένα μήνα διορία να τερματίσει την προκλητικότητα και την επιθετικότητα στην ΑΟΖ. Η στάση της Άγκυρας παραπέμπεται στην τακτική Σύνοδο Κορυφής, στις 22-23 Μαρτίου. Στον αέρα η ευρωτουρκική συνάντηση της Βάρνας. 

“Εκ μέρους όλων των Ευρωπαίων ηγετών θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μας με την Κύπρο και την Ελλάδα και να καλέσω την Τουρκία να σταματήσει άμεσα αυτές τις δραστηριότητες. Επαναλαμβάνω τη στήριξή μας για το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, όπως προβλέπεται από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης του ΟΗΕ για το ναυτικό δίκαιο” ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Διαβάστε επίσης: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Στο Λιμάνι Λεμεσού τα υποστηρικτικά SAIPEM

Το Προεδρικό στρέφει την προσοχή του στη δημιουργία ενός αντιτουρκικού μπλοκ που με την δύναμη της πολιτικής ισχύος των πολλών, θα μπορέσει να αλλάξει την επικίνδυνη ρότα που έχει χαράξει η Άγκυρα.

“Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας θα επαναξιολογηθεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον ερχόμενο Μάρτιο και ότι στη βάση της εν λόγω αξιολόγησης θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις σε σχέση με τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα” τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Διαβάστε ακόμη: Στο Λιμ.Λεμεσού το υποστηρικτικό του SAIPEM 12000 – ΧΑΡΤΕΣ

Ενδιαφέρον έχει λοιπόν να διαφανεί εάν θα ανανεωθεί και πάλι η navtex στις 10 Μαρτίου.Το καθεστώς Ερντογάν άλλωστε προσανατολίζεται να στείλει το τουρκικό γεωτρύπανο στην περιοχή. Τσίπρας και Αναστασιάδης συζήτησαν την κατάσταση χθες στις Βρυξέλλες.

“Το επόμενο διάστημα η Άγκυρα πρέπει να λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη της ότι η Ελλάδα δεν είναι μια ασήμαντη χώρα.Είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ πάνω από 35 χρόνια, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ όπως και η ίδια η Τουρκία, συνεπώς αυτή η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά, αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία.Εμείς θα είμαστε εδώ για να κρατάμε πάντα ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια” είπε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης: Ικανοποιημένη η αντιπολίτευση από την ανακοίνωση των “27”

Αθήνα και Λευκωσία τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων οφείλει να είναι κόκκινη γραμμή για την ΕΕ.

“Η Άγκυρα δεν μπορεί να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου. Το Κυπριακό είναι πρωτίστως πρόβλημα παράνομης κατοχής και επεμβατικών δικαιωμάτων από την πλευρά της Τουρκίας” ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς.

Στον απόηχο των δηλώσεων στις Βρυξέλλες, η κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ συζητητήθηκε ενδελεχώς στην Αθήνα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας υπό τον Αλέξη Τσίπρα. 

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/energia/491016/afstiri-proeidopoiisi-ee-pros-agkyra-me-fonto-tin-aoz