Ο Ρόλος των Μικρών Ηγητόρων της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ)

Print Friendly, PDF & Email

του Φοίβου Κλόκκαρη*

02 Νοε 2016

Στην ΕΦ άρχισε η ένταξη 3000 συμβασιούχων οπλιτών (ΣΥΟΠ) που ανοίγουν μια νέα σελίδα στην ιστορία της. Η ένταξη τους πραγματοποιείται υπό αντίξοες συνθήκες δεδομένου ότι:

(1) η ΕΦ βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο μαχητικής ισχύος λόγω της μακροχρόνιας συμπίεσης των προϋπολογισμών για την άμυνα, με αρνητικές επιπτώσεις στην ετοιμότητα της, τον εκσυγχρονισμό των μέσων και οπλικών συστημάτων, την εκπαίδευση και το ηθικό του μόνιμου προσωπικού που βρίσκεται καθηλωμένο από πλευράς ανέλιξης και

(2) Η εφαρμογή του προγράμματος ένταξης τους, γίνεται βεβιασμένα. Μαζική είσοδος των ΣΥΟΠ και όχι σταδιακή, χωρίς παράλληλη υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και της αναδιοργάνωσης της ΕΦ, σε περίοδο κρίσιμης φάσης των διακοινοτικών συνομιλιών και δραστικής και επικίνδυνης μείωσης της θητείας των κληρωτών οπλιτών χωρίς να έχει μεταβληθεί η Τουρκική απειλή.

Οι αντίξοες συνθήκες ένταξη των ΣΥΟΠ στην ΕΦ, επιβάλλει υπέρμετρη προσπάθεια για την αποτελεσματική αξιοποίηση τους, προκειμένου να βελτιωθεί το αξιόμαχο της ΕΦ. Η ευθύνη του Υπουργείου Άμυνας (ΥΠΑΜ) και του ΓΕΕΦ για την επιτυχία του προγράμματος είναι πολύ μεγάλη.

Το βάρος της υλοποίησης του, πέφτει στους ώμους των κατώτερων στελεχών της ΕΦ, των διοικητών μικρών κλιμακίων επιπέδου ομάδας, διμοιρίας και λόχου. Είναι οι μόνιμοι υπαξιωματικοί, ΕΠΥ, έφεδροι και μόνιμοι αξιωματικοί μέχρι του βαθμού του λοχαγού και των αντιστοίχων στα άλλα όπλα και σώματα καθώς και στους κλάδους Ναυτικού και Αεροπορίας, που πρέπει να υπηρετούν ΜΟΝΟ σε μονάδες εκστρατείας με ΕΥΘΥΝΗ του ΥΠΑΜ/ΓΕΕΦ. Θα ήθελα να σταθώ στο ρόλο που διαδραματίζει η κατηγορία αυτή των μικρών ηγητόρων της δύναμης.

Είναι τα στελέχη που με τη στολή εκστρατείας στους χώρους εκπαίδευσης στα πεδία βολής και ασκήσεων, μέρα και νύκτα, βρίσκονται σε άμεση και συνεχή επαφή με τους στρατιώτες, τους ναύτες και αεροπόρους. Τους εκπαιδεύουν, χειρίζονται σε πρώτο επίπεδο τα θέματα της πειθαρχίας του ηθικού και των προσωπικών αναγκών τους, και επιφορτίζονται με το έργο, να τους καταστήσουν ικανούς μαχητές, άριστους χειριστές των μέσων και οπλικών συστημάτων. Να τους καλλιεργήσουν τον ζήλο για την εκτέλεση των υποχρεώσεων τους, τη σφυριλάτηση ικανοτήτων και πνεύματος ομαδικής εργασίας, την ανάπτυξη ευγενούς άμιλλας και τη πίστη στην εκπλήρωση της αποστολής τους. Αποστολή τους είναι να επιβιώσουν και νικήσουν στο πεδίο της μάχης.

Σε ένα πόλεμο οι μικροί ηγήτορες με τους άνδρες τους μέχρι το επίπεδο του Λόχου, αποτελούν την εμπροσθοφυλακή, που θα έρθει πρώτη σε άμεση επαφή με τον αντίπαλο και πρέπει να έχουν την ικανότητα να ανταποκριθούν στις αντιξοότητες του φρικτού περιβάλλοντος της μάχης.

Και στο χώρο των μικρών ηγητόρων της ΕΦ αλλά και όλων των μονίμων στελεχών, υπάρχει δυσμενές κλίμα λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με την ανέλιξη τους και την αξιοκρατική αντιμετώπιση τους, στα θέματα μεταθέσεων, εκπαιδεύσεων κ.α.

Παρά το δυσμενές κλίμα που επικρατεί, τα στελέχη πρέπει να υπερβούν τις προσωπικές τους πικρίες να θέσουν υπεράνω όλων την απαίτηση για άνοδο του αξιόμαχου της ΕΦ και να επιδοθούν με ζήλο στην αξιοποίηση των οπλιτών της ΕΦ (ΣΥΟΠ, κληρωτών). Αλλά και το ΥΠΑΜ/ΓΕΕΦ πρέπει χωρίς χρονοτριβή να εγκύψουν στα προβλήματα των στελεχών, που επηρεάζουν το ηθικό τους και αναπόφευκτα το αξιόμαχο της δύναμης.

Οι μικροί ηγήτορες για να γίνουν αποδεκτοί από τους υφιστάμενους τους, να εμπνέουν την εμπιστοσύνη και το σεβασμό τους, να κερδίσουν τη συνεργασία και αφοσίωση τους, πρέπει απαραίτητα να έχουν τρία προσόντα (ένα αν λείπει, μηδενίζονται όλα):

  • Να έχουν γνώση. Να είναι άριστοι γνώστες της χρήσης και τακτικής χρησιμοποίησης των μέσων και οπλικών συστημάτων της ΕΦ.
  • Να έχουν ήθος. Να είναι υπόδειγμα συμπεριφοράς, πειθαρχίας, συμμετοχής μαζί με τους άνδρες τους στις σκληρές δοκιμασίες της εκπαίδευσης και προπάντων να αντιμετωπίζουν με ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ όλους τους υφιστάμενους τους, με αυστηρότητα αλλά και ανθρωπισμό, χωρίς να προσβάλλουν ποτέ την προσωπικότητα τους.
  • Να έχουν όραμα. Όραμα για την αξία της ελευθερίας της πατρίδας ως του ύψιστου αγαθού, το οποίο πρέπει να εμφυσήσουν στους άνδρες τους, για να είναι προετοιμασμένοι να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή τους για τη πατρίδα. Αυτό είναι και το δυσκολότερο έργο των ηγητόρων. Οι άνδρες τους θα τους ακολουθήσουν στο φοβερό περιβάλλον του πεδίου της μάχης και θα εκτελούν τις διαταγές τους μόνο αν έχουν τα απαραίτητα προσόντα της γνώσης, του ήθους και του οράματος. Βέβαια η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ηγητόρων μικρών κλιμακίων, προϋποθέτει την στήριξη και καθοδήγηση τους, από ικανούς και εμπνευσμένους διοικητές μονάδων εκστρατείας.

Σήμερα η Κύπρος, ημικατεχόμενη για 42 χρόνια, συνεχίζει να βρίσκεται υπό την άμεση απειλή των Τουρκικών δυνάμεων κατοχής, που δεν έχουν μεταβάλει το δυναμικό τους και την επιθετική τους διάταξη, στα χέρια μιας Τουρκικής ισλαμοφασιστικής κυβέρνησης, που τελεί σε έξαρση επεκτατικών βλέψεων και δράσεων κατά των γειτόνων της.

Παρά τις αντιξοότητες, τις οποίες αντιμετωπίζει η ΕΦ, με κύρια αιτία την μειωμένη ηθική και υλική στήριξη της από την πολιτεία, και τα αντικειμενικά προβλήματα των στελεχών της, δεν θα πρέπει οι στρατιωτικοί σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας, να μειώσουν το επίπεδο της προσφοράς και προσπάθειας τους για άνοδο της μαχητικής ισχύος της ΕΦ.

Η ΕΦ είναι η μοναδική ασπίδα προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), του τελευταίου οχυρού που απέμεινε στον Ελληνισμό της Κύπρου, η πτώση του οποίου θα οδηγήσει στον αφανισμό του. Και είναι πολλοί που απεργάζονται τη πτώση της ΚΔ με τη λύση που εξυφαίνεται στο Κυπριακό.

*αντιστράτηγος ε.α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.