Προσέλκυση ρωσικών εταιρειών σε ΑΟΖ μετά από ανακαλύψεις» (Bίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

15.03.2018 12:27 

SigmaLive

Κάθε γεώτρηση είναι μια νέα επιχείρηση ανάλυσης ρίσκου και πρόβλεψης συμπεριφοράς του αντιπάλου σου, αυτό είναι που θα πρέπει η Κυβέρνηση και το Εθνικό Συμβούλιο να συνειδητοποιήσει, ότι πρέπει να δρα προληπτικά», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Δρ Θεόδωρος Τσακίρης στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του «Σίγμα». Ο κ. Τσακίρης τόνισε, επίσης, πως σε περίπτωση που γίνουν ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο εμπλοκής και μεγάλων ρωσικών εταιρειών στην ΑΟΖ.

Όσον αφορά τις προκλήσεις της Τουρκίας, είπε πως στα οικόπεδα 6 και 10 η Κυβέρνηση είχε προβλέψει τις κινήσεις της Τουρκίας και είχε κάνει τις κατάλληλες κινήσεις. «Στο οικόπεδο 3 είναι που πιαστήκαμε στον ύπνο», είπε.

«Οι δυο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 θα είναι οι πιο κρίσιμες. Εάν επιβεβαιωθούν οι αρχικές εκτιμήσεις, σημαίνει ότι αυτό που θα βρεθεί, θα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Θα είναι το μεγαλύτερο που θα έχει βρεθεί μέχρι τώρα στην Κυπριακή ΑΟΖ και αυτό είναι που προσπαθεί να αποτρέψει η Τουρκία».

Ερωτηθείς τι μπορεί να συμβεί αν η Άγκυρα αποφασίσει να φέρει γεωτρύπανο στην Κυπριακή ΑΟΖ και αρχίσει να τρυπάει, ο κ. Τσακίρης είπε πως αυτό αποκαλείται «ισοδύναμο τετελεσμένο». «Σε μια τέτοια περίπτωση, υπάρχει μια ξεκάθαρη αντίδραση, όπου η Κυβέρνηση θα πρέπει να το εντάξει στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ε.Ε., όπου θα προβλέπει πως, αν η Τουρκία το πράξει, θα έχει κόστος στην ενταξιακή της πορεία», σημείωσε.

Επιπλέον, συνέχισε ο κ. Τσακίρης, η Κυβέρνηση πρέπει να πράξει αυτό που έλεγε προεκλογικά, δηλαδή να προβεί στην κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ για οριοθέτηση ολόκληρης της ΑΟΖ.          

Ένα δεύτερο μέτρο, είναι, όπως είπε, η επιβολή κυρώσεων από Κύπρο και Ε.Ε. εναντίον της ΤΡΑΟ και εναντίον όλων εκείνων των φυσικών και νομικών προσώπων που θα βοηθήσουν την Τουρκία να προχωρήσει στη γεώτρηση.

Ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε και στη σχέση Exxon Mobil και ΗΠΑ, σημειώνοντας πως οι δυο ακολουθούν διαφορετικές διπλωματίες. «Αν τα συμφέροντά τους συμπίπτουν, οι ΗΠΑ θα σταθούν δίπλα στην εταιρεία τους. «Εδώ φαίνεται πως, εν μέρει, διαφοροποιούνται και φάνηκε μέσα από τις δηλώσεις της Αμερικανίδας Πρέσβειρας.  Οι Αμερικανοί το βλέπουν αυτό ως ευκαιρία για να ασκήσουν πίεση και προς τις δυο πλευρές για να λύσουν το Κυπριακό».

Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με τις απαιτήσεις της Noble στο Αφροδίτη, είπε, μεταξύ άλλων, «Αυτό που αλλάζει τη δυναμική, είναι η συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ Noble και Delek στις 19 Φεβρουαρίου για την εξαγωγή φυσικού αερίου από την Αίγυπτο. Αυτό δείχνει ότι -πρακτικά- ναι μεν οι εταιρείες βοηθούν στην ανάπτυξη της Αφροδίτης, αλλά παράλληλα είναι και εμπορικοί μας ανταγωνιστές στην Αίγυπτο. Επομένως, εμείς θα πρέπει να κινηθούμε πρώτοι προς την Νταμιέτα (σταθμό υγροποίησης), με τα δικά μας αποθέματα, χωρίς να πάμε σε κοινή ανάπτυξη (Λεβιαθάν-Αφροδίτη) όπως προτείνει η Shell για το Idku», σημείωσε.  

Ο κ. Τσακίρης επεσήμανε, επίσης, πως θα έπρεπε να γίνουν προσπάθειες και για εμπλοκή ρωσικών εταιρειών στην ΑΟΖ. «Ενώ το τεμάχιο 9 στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης, επί Κυβέρνησης Χριστόφια, είχε αρχικά δοθεί σε ρωσογαλλική κοινοπραξία, τελικά αφαιρέθηκε και δόθηκε στην ENI. Ορισμένοι λένε πως η Ρωσία ουδέποτε είχε πραγματική πρόθεση για κάτι τέτοιο. Εγώ έχω αμφιβολίες».

Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε, θα πρέπει να συνεχίσουν οι γεωτρήσεις και, αν γίνουν ανακαλύψεις, ανάλογα με το μέγεθος να εξεταστεί κατά πόσο κάποια μεγάλη ρωσική εταιρεία μπορεί να μπει (στην Κυπριακή ΑΟΖ).

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/energia/495216/proselkysi-rosikon-etaireion-se-aoz-meta-apo-anakalypseis