Γιατί Ελλάδα-Κύπρος επιμένουν σε ένταξη της Τουρκίας και συνομιλίες στο Κυπριακό;

Print Friendly, PDF & Email

18.03.2018 08:17 

Σάββας Ιακωβίδης

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων των Ρούσβελτ, Στάλιν και Τσώρτσιλ στη Γιάλτα (4-11.2.1945), οι οποίοι μοίρασαν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής, έμεινε στην Ιστορία ο διάλογος που ο Αμερικανός πρόεδρος, Ρούσβελτ, είχε με τον σύμβουλό του, Μπούλιτ. Ο άρρωστος εκείνος Πρόεδρος προσπαθούσε να εξηγήσει στον σύμβουλό του γιατί έπρεπε να υποχωρήσει στις ιταμές αξιώσεις του Στάλιν. «Η ευγένεια υποχρεώνει. Αν του δώσουμε ό,τι μας ζητεί, θα μας δώσει και αυτός κατόπιν ό,τι του ζητήσουμε». Και η απάντηση του Μπούλιτ: «Πρόεδρε, αυτός δεν είναι ο Δούκας του Νόρφολκ. Είναι ένας Καυκασιανός ληστής!». 

Αντιπαραβάλετε, τώρα, τα πιο πάνω με τη συμπεριφορά του Προέδρου Αναστασιάδη έναντι του Ασιάτη ληστή, εισβολέα και εκβιαστή, Ερντογάν. Ο Πρόεδρος είναι ειδικός στις οβιδειακές μεταλλάξεις. Θυμηθείτε τις προεκλογικές διακηρύξεις και βροντώδεις δεσμεύσεις του, το 2012 και πρόσφατα. Πιστεύει αφελέστατα, δηλαδή επικίνδυνα για τον τόπο, ότι η πολιτική τού κατευνασμού του τουρκικού θηρίου θα το εξευμενίσει και θα το καλοπιάσει ώστε να συναινέσει σε λύση ευρωπαϊκών προδιαγραφών όπως, τουλάχιστον στα λόγια, ευαγγελίζεται ο Ν. Αναστασιάδης. 

Εδώ και μια 20ετία και πλέον, η Αθήνα και η Λευκωσία υιοθέτησαν και ακολουθούν έναντι της διαρκώς επιτιθέμενης Τουρκίας μιαν ολέθρια πολιτική, η οποία στηρίζεται σε τρεις μύθους. 

  • Ο πρώτος μύθος υποστηρίζει ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Κύπρου η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από το 2002, ο σουλτάνος Ερντογάν διαψεύδει αυτές τις αφελείς προσδοκίες της Αθήνας και της Λευκωσίας. Ο Αττίλας απαιτεί εκβιαστικά προσαρμογή της Ευρώπης στις τουρκικές αξιώσεις και όχι το αντίθετο. Ήδη η Τουρκία εξελίσσεται σε ένα τρισχειρότερο ισλαμικό φονταμενταλιστικό Ιράν με νεο-Οθωμανικές ιμπεριαλιστικές ονειρώξεις. 

 

  • Ο δεύτερος μύθος αφορά τις επί 43 χρόνια διεξαγόμενες συνομιλίες στο Κυπριακό. Γιατί δεν καρποφορούν; Διότι η Τουρκία από το 1956, διά των γνωστών εκθέσεων Νιχάτ Ερίμ, ξεκαθάρισε προς ανεπαρκείς ηγέτες της Κύπρου ότι απαιτεί να επανακτήσει το νησί ως στρατηγικό εφαλτήριο στην υλοποίηση των μακράς πνοής σχεδιασμών της για την ανάδειξή της ως περιφερειακής (μέχρι το 2023) και εντεύθεν ως μεγάλης δύναμης. Η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι καταφανώς αδύναμοι κρίκοι στη μεγάλη σκακιέρα της αναθεωρητικής στρατηγικής της. Γι’ αυτό αδίστακτα – και ατιμώρητα – επιτίθεται στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο. 

 

  • Ο τρίτος μύθος αφορά την δήθεν υποστήριξή μας από ξένους, συμμάχους ή και γείτονες αν προκληθεί θερμό επεισόδιο εξαιτίας της τουρκικής αρπακτικότητας. Οι ηγέτες μας δεν μαθαίνουν, δεν μελετούν και αγνοούν πλήρως όσα ο Θουκυδίδης εδώ και 2500 χρόνια,  ρεαλιστικά ανέλυσε όσον αφορά τις διακρατικές και διεθνείς σχέσεις και, προπάντων, γιατί προκαλείται ένας πόλεμος. Η Τουρκία αμφισβητεί και διεκδικεί το μισό Αιγαίο. Γκριζοποίησε τα Ίμια (1996). Τώρα επιχειρεί να γκριζοποιήσει και το Καστελόριζο, ενώ διεκδικεί δεκάδες ελληνικά νησιά. Εμπόδισε το ερευνητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας εισβάλλοντας και καταλαμβάνοντας το θαλασσοτεμάχιο 3 της κυπριακής -και ευρωπαϊκής- ΑΟΖ.

Ποιοι ενοχλήθηκαν; Κανείς! Πώς αντέδρασαν εταίροι και δήθεν φίλοι και τάχα σύμμαχοι; Με τυπικές δηλώσεις, τις οποίες ο σουλτάνος έγραψε στα παλαιότερα των πασουμίων του. 

Η Κύπρος υπέστη έναν τρίτο Αττίλα. Ο Ερντογάν την απειλεί με πόλεμο αν συνεχίσει το ερευνητικό πρόγραμμα στην ΑΟΖ χωρίς την άδειά του. Πώς αντιδρά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης; Με… ευγένεια! Με νηφαλιότητα! Με ψυχραιμία! Με διακριτικότητα! Με διαβήματα! Και με γονυκλινείς παρακλήσεις προς τον πατισάχ να επιτρέψει στον πράκτορα της τουρκικής κατοχής για να συναντηθούν σε «κοινωνικό δείπνο». Γιατί; Για να διερευνήσει, ψελλίζει, τις… προθέσεις της Τουρκίας! Μα, οι προθέσεις της είναι πεντακάθαρες από δεκαετίες, απλώς οι ηγέτες μας αρνούνται να τις δουν και να τις αντιμετωπίσουν. 

Ο Efraim Karsh, διευθυντής του ισραηλινού think tank, Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA), ενός από τα κορυφαία στη Μέση Ανατολή, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ελληνική ιστοσελίδα Liberal υπογραμμίζει: «Είναι καλό για την Ευρώπη, το γεγονός ότι η Τουρκία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από αυτήν. Αν ποτέ γινόταν αποδεκτή στους κόλπους της, θα βλέπατε 25 εκατ. Τούρκους να εγκαθίστανται σε μικρές ευρωπαϊκές χώρες, και ένα εκατ. να έρχονται στη Θεσσαλονίκη. Δεν το θέλετε αυτό». 

Ελλάδα και Κύπρος τρέμουν μια πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία. 

Πρώτον, διότι δεν την θέλουν επειδή δεν μπορούν να την αντέξουν. 

Δεύτερον, δεν μερίμνησαν να εξοπλιστούν έγκαιρα έναντι ενός αποθηριωμένου σουλτάνου. Άρα, οι εκκλήσεις Αναστασιάδη για συνομιλίες γίνονται υπό το κλίμα πανικού, φόβου, εκβιασμών και απειλών. Αλλ’ υπό τέτοιες συνθήκες και προϋποθέσεις πιθανές νέες συνομιλίες θα οδηγήσουν αφεύκτως στην υποταγή, στην παράδοση και στην τουρκοποίηση της Κύπρου. Χωρίς να ριφθεί ούτε μία σφαίρα. Ή μήπως θα ριφθεί πολύ σύντομα;

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/savvas-iakovidis/2377/giati-elladakypros-epimenoun-se-entaksi-tis-tourkias-kai-synomilies-sto-kypriako