ΥΠΑΜ: Θέμα για άρση εμπάργκο πώλησης αμερικανικού στρατιωτικού υλικού

Print Friendly, PDF & Email

11.4.2018

Το θέμα της άρσης του εμπάργκο πώλησης αμερικανικού στρατιωτικού υλικού προς την Κύπρο, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης και ο Βοηθός Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ,  αρμόδιος για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ Thomas Goffus σε συνάντηση που είχαν στο ΓΕΕΦ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, «κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου και τις συνεργασίες που αναπτύσσει η Κύπρος με χώρες συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή και πως αυτός μπορεί να συνδράμει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Προστίθεται ότι ο κ. Αγγελίδης «εξέφρασε τη βούληση της πλευράς μας για περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας στους τομείς Άμυνας και Ασφάλειας με τις ΗΠΑ».

Ο Υπουργός Άμυνας «διαβεβαίωσε τον Αμερικανό Αξιωματούχο για την υποστήριξη στον αγώνα που  διεξάγει ο διεθνής συνασπισμός υπό των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ενώ επεσήμανε στο συνομιλητή του τις προκλήσεις που δέχεται η Κύπρος από την Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ».

Τέθηκε επίσης από τον κ. Αγγελίδη «το θέμα της άρσης του εμπάργκο πώλησης αμερικανικού στρατιωτικού υλικού προς την Κύπρο, αναφέροντας την ουσιαστική σημασία που έχει αυτό στο ειδικότερο ζήτημα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων», συμπληρώνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ο Αμερικανός αξιωματούχος υποσχέθηκε ότι με την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον θα μεταφέρει τα επιχειρήματα του Υπουργού αναφορικά με αυτό το ζήτημα».

«Επιπρόσθετα έγινε συζήτηση αναφορικά με τον ενεργειακό προγραμματισμό και ο κ. Goffus υποστήριξε τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ τη», αναφέρεται ακόμη.

Τον Υπουργό Άμυνας στελέχωναν ο αρχηγός της ΕΦ και επιτελείς του Υπουργείου Άμυνας ενώ τον Αμερικανό αξιωματούχο συνόδευε η Πρέσβειρα και αξιωματούχοι της Πρεσβείας των ΗΠΑ  στη Λευκωσία.

Πηγή: philenews / KYΠΕ