Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη αναφορικά με το πλαίσιο Γκουτέρες

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

04-05-2018 14:24

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη αναφορικά με το πλαίσιο Γκουτέρες

Για τα όσα αφορούν στο πλαίσιο Γκουτέρες, αναφέρθηκε την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018 ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος Ραδιοφώνου του ΡΙΚ.

Το πλήρες κείμενο των ερωτωαπαντήσεων έχει ως ακολούθως:

«Ερώτηση: Τι γίνεται με το πλαίσιο Γκουτέρες;

Απάντηση: Έχω την εντύπωση ότι χάνουμε κάπως τη μεγάλη εικόνα. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά σε σχέση με το τι έγινε, αλλά και με το τι μπορεί να γίνει. Η Ιστορία είναι Ιστορία, θα την μελετήσουν οι ιστορικοί. Εμάς, μας ενδιαφέρει τι μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή.

Το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ένα και πήρε την τελική του μορφή στις 4 Ιουλίου, και είναι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να ακυρωθεί η συνάντηση με τον κ. Ακιντζί ώστε να ετοιμάσει συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες υπέβαλε στις 5 και 6 Ιουλίου. Ήταν γι’ αυτό τον λόγο που έγιναν τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, διότι είχε ξεκαθαρίσει αυτό το πλαίσιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, αναδεικνύει για πρώτη φορά αυτό που είναι ο πρώτιστός μας στόχος, η ουσία του Κυπριακού, δηλαδή η κατάργηση των εγγυήσεων.

Στις 30 Ιουνίου o Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρθηκε προφορικά στο πλαίσιό του. Είχε επαφές στο Κραν Μοντανά με όλα τα μέρη. Το βράδυ, είχε μια συνάντηση όπου είπε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις συναντήσεις μου με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, θεωρώ ότι σε αυτά τα έξι σημεία αν μπορεί να υπάρξει συναντίληψη, συμφωνία, αυτό θα οδηγήσει σε συνολική επίλυση του Κυπριακού, υπάρχουν και άλλα θέματα ανοιχτά, αλλά φταίνε τα καυτά θέματα.

Θυμίζω ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έφυγε την ίδια μέρα από το Κραν Μοντανά. Από την επόμενη μέρα που ξεκίνησαν οι συζητήσεις, τόσο εμείς όσο και ο κ. Ακιντζί είχαμε διαφορετικές απόψεις σχετικά με τα όσα έλεγε ο κ. Άιντε για το πλαίσιο Γκουτέρες. Για τρεις μέρες συζητούσαμε αυτές τις διαφωνίες. Ήταν αυτός ο λόγος που οδήγησε τον κ. Άιντε στις 3 Ιουλίου το βράδυ, να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, και στις 4 Ιουλίου το πρωί, μάς ξεκαθάρισε ποιο είναι το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Αυτά όμως είναι ιστορία.

Υπάρχει από την πρώτη στιγμή η δική μας ξεκάθαρη θέση ότι αποδεχόμαστε το πλαίσιο Γκουτέρες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πέραν των γραπτών επιστολών, όταν τον Σεπτέμβριο 2017 συνάντησε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αυτό ήταν το μόνο θέμα συζήτησης. Πέραν αυτών, θυμίζω ότι στις 15 Μαρτίου, στη Ρώμη, με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίσαμε προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την ετοιμότητα επανέναρξης, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Ένα είναι το πλαίσιο. Ο κ. Άιντε, την επόμενη της 30ης Ιουνίου, έγραψε σε ένα λευκό χαρτί σημειώσεις δικές του για το τι θεωρούσε ο ίδιος ότι είναι το πλαίσιο Γκουτέρες, βάσει των όσων άκουσε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Δεν υπάρχει επίσημα καταγεγραμμένο το πλαίσιο Γκουτέρες. Από την 1η  μέχρι την 3η Ιουλίου οι Τουρκοκύπριοι και εμείς διαφωνούσαμε με τον κ. Άιντε σε κάποια σημεία. Γι’ αυτό προέκυψε η ανάγκη να μιλήσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 3 Ιουλίου, για  να το ξεκαθαρίσει και να μας το παρουσιάσει στις 4 Ιουλίου. Και γι’ αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέβαλε προτάσεις στις 5 και στις 6 Ιουλίου, οι οποίες πολύ ορθά χαιρετίστηκαν.

Ερώτηση: Έχει διαφορές το έγγραφο της 30ης Ιουνίου από αυτό της 4ης Ιουλίου;

Απάντηση: Το έγγραφο της 4ης Ιουλίου ξεκαθαρίζει πράγματα.

Ερώτηση: Τα οποία διατυπώνονταν, αλλά δεν διασαφηνίζονταν.

Απάντηση: Ακριβώς. Ένα όμως είναι το έγγραφο. Δεν πρέπει να συγχύζουμε τον κόσμο. Δεν υπάρχουν δύο έγγραφα.

Ερώτηση: Επομένως, η τουρκοκυπριακή πλευρά ή ο κ. Ακιντζί έχει πάει πίσω στο έγγραφο που δεν είχε αποσαφηνιστεί; Πιθανώς γιατί θέλει να δώσει άλλη ερμηνεία;

Απάντηση: Δεν είναι σωστό να κάνουμε από αέρος ερμηνείες για το τι λέει ο κ. Οζερσάι, η Τουρκία ή ο κ. Ακιντζί. Έχουμε μια χρυσή ευκαιρία ενώπιον μας: να έρθει ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα, να τα ξεκαθαρίσει όλα αυτά. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει τις θέσεις μας από την αρχή. Ξεκάθαρα, αποδεχτήκαμε το πλαίσιο. Είναι η Τουρκία που δεν το αποδέχτηκε. Είναι η Τουρκία στο δείπνο της 6ης ξημερώματα 7ης Ιουλίου που ξέφυγε από το πλαίσιο και δεν υπήρξε κατάληξη.

Ερώτηση: Άρα, και η Τουρκία και όλες οι πλευρές συζητούσαν στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες;

Απάντηση: Όχι. Το πρόβλημα στο δείπνο ήταν ότι μετά από πολλές συζητήσεις, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είπε, για πρώτη φορά, να καταγράψουμε σε ένα χαρτί το πώς εκείνος βλέπει να καταλήγουμε και ξεκίνησε λέγοντας για τερματισμό του παρεμβατικού δικαιώματος από την πρώτη μέρα, με τον κ. Τσαβούσογλου να λέει ότι εμείς [η Άγκυρα], δεν αποδεχτήκαμε ποτέ κάτι τέτοιο.

Αλλά αυτά είναι ιστορία. Πρέπει να δούμε μπροστά, γιατί εμάς μας ενδιαφέρει το πώς δημιουργούμε προοπτικές επανέναρξης. Εμείς, με την αποδοχή μας για αποστολή συγκεκριμένης προσωπικότητας, ζητήσαμε όπως αυτή η αποστολή γίνει άμεσα. Δεν συμφωνούμε με την προσέγγιση που φαίνεται να υπάρχει από τουρκικής πλευράς ότι πρέπει να γίνει μετά από τις εκλογές στην Τουρκία, μετά από τις 24 Ιουνίου.

Εμείς θέλουμε άμεσα να επισκεφθεί την Κύπρο αυτή η προσωπικότητα. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να ανησυχήσουμε σε σχέση με το πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο αναδεικνύει για πρώτη φορά από το 1976 την ουσία ανάμεσα σε άλλα θέματα. Την ουσία, που είναι το Κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Οι δικές μας θέσεις είναι εκεί και κανείς δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει, έχουν διαβιβαστεί και γραπτώς και προφορικώς στον Γενικό Γραμματέα. Θα πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα, πώς δημιουργούνται προοπτικές να επαναρχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά.

Ερώτηση: Από εκεί που μείναμε στο δείπνο;

Απάντηση: Από εκεί που μείναμε στο δείπνο. Και αυτό πρέπει να διερευνήσει η προσωπικότητα που θα έρθει. Εκεί, θα δοκιμαστούν όλοι στην πράξη. Και για δηλώσεις που κάνουν και για δηλώσεις που ακούμε από την Τουρκία, από τον κ. Οζερσάι, από τον κ. Ακιντζί.

Ερώτηση: Από εκεί που μείναμε στο δείπνο, σημαίνει μια παρόμοια διαδικασία, μια διάσκεψη για να συνεχίσει. Γιατί εμείς λέμε να ξεκινήσουμε την εσωτερική πτυχή να συζητούμε…

Απάντηση: Αυτό το λέγαμε γιατί μέχρι προχθές δεν υπήρχε θέση από τουρκικής ή τουρκοκυπριακής πλευράς για δήθεν αποδοχή του πλαισίου Γκουτέρες. Άρα, υπάρχει τώρα μια δήλωση. Είναι χρυσή ευκαιρία, επαναλαμβάνω, να έρθει ο αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα [και] να τα διευκρινίσει όλα. Αυτό θέλουμε. Είμαστε οι μόνοι που από την αρχή δεχόμαστε το πλαίσιο. Είμαστε εμείς που χαιρετίσαμε το πλαίσιο, γιατί για πρώτη φορά από το 1976 που γίνονται διαπραγματεύσεις, αναδεικνύει την ουσία: το Κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Ερώτηση: Και γιατί είναι κακό αυτό που προέταξε ως θέση το ΑΚΕΛ και άσκησε κριτική στον Πρόεδρο ότι έπρεπε να απαντήσουμε: εμείς δεχόμαστε το πλαίσιο, και τελεία;

Απάντηση: Αυτή είναι η θέση μας, δεχόμαστε το πλαίσιο πολύ πριν από τον κ. Ακιντζί, πολύ πριν το ζητήσει το ΑΚΕΛ. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση που έχουν τελειώσει οι εκλογές, ας δούμε μπροστά πώς δημιουργούνται συνθήκες επανέναρξης [των συνομιλιών].

Ερώτηση: Γιατί τότε κατηγορείτε το ΑΚΕΛ ότι υποστηρίζει τυφλά τις θέσεις του κ. Ακιντζί;

Απάντηση: Δεν γίνεται να ασκούμε συνέχεια κριτική προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος, στο τέλος της μέρας, είναι αυτός που έφερε το Κυπριακό σε αυτή την κατάσταση πραγμάτων….

Ερώτηση: Μια ανάσα πριν από τη λύση και τώρα κινδυνεύουμε να πάμε σε λύση δύο κρατών.

Απάντηση: Ποιανού ήταν οι προσπάθειες; Καμία θέση ούτε για δύο κράτη ούτε για συνομοσπονδία δεν έχει τεθεί από δικής μας πλευράς. Όταν επαναρχίσουν οι συνομιλίες, και ελπίζουμε να επαναρχίσουν σύντομα, πηγαίνουμε σε αυτές με έναν και μοναδικό στόχο.

Ερώτηση: Η απεσταλμένη, έχουμε ακούσει και το όνομα, δεν ξέρουμε αν και πότε θα έρθει.

Απάντηση: Η δική μας πληροφόρηση και είναι πληροφόρηση, δεν είναι δεδομένο, είναι ότι η Τουρκία επιθυμεί η αποστολή να γίνει μετά από τις εκλογές. Εμείς διαφωνούμε με αυτή την προσέγγιση, θεωρούμε ότι θα χαθεί χρόνος και θέλουμε να έρθει άμεσα αν γίνεται και την ερχόμενη εβδομάδα. Είναι απόφαση του Γενικού Γραμματέα φυσικά, αλλά την ίδια στιγμή χρειάζεται και η ανεπίσημη συγκατάθεση όλων των μερών. Ελπίζουμε η τελική απόφαση να είναι η βολιδοσκόπηση [και] να γίνει άμεσα.

Ερώτηση: Να πειστεί η Τουρκία, γιατί αν επιμένει να γίνει μετά από τις εκλογές,  λέτε ότι ο Γενικός Γραμματέας μπορεί να μην προχωρήσει.

Απάντηση: Εάν ένα από τα μέρη επιθυμεί να μην γίνει πριν από μια συγκεκριμένη ημερομηνία θα είναι δύσκολο για τον Γενικό Γραμματέα, αλλά ας δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.»   

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/ανακοινωθέντα-άρθρο.html?id=1589#flat