Μεγάλες Συγκεντρώσεις Αεροναυτικών Δυνάμεων νότια Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Ονήσιλος

05 Νοε 2016

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η συγκέντρωση αεροναυτικών δυνάμεων στην περιοχή της νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου και κυρίως εντός του FIR Λευκωσίας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αεροναυτικές δυνάμεις της Ρωσίας και Γαλλίας, έχουν δεσμεύσει με ΝΟΤΑΜ, εκτεταμένες περιοχές του FIR Λευκωσίας για διεξαγωγή αεροναυτικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων προς την περιοχή της Μέσης Ανατολής στο πλαίσιο καταπολέμησης του ΙSIS.

Η Γαλλία με πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της, έχει παρατείνει την παρουσία της στην περιοχή, με κύρια δύναμη κρούσης το αεροπλανοφόρο “Σάρλ ντε Γκόλ”  και τις συνοδευτικές  αυτού λοιπές ναυτικές μονάδες κρούσης και υποστήριξης.  

Παράλληλα, η Ρωσία έχει δεσμεύσει εκτεταμένη περιοχή στο ανατολικό άκρο του FIR Αθηνών και δυτικό FIR Λευκωσίας επ΄ωφελεία του Ρωσικού αεροπλανοφόρου “Ναύαρχος Κουζνέτσοφ” και των συνοδευτικών αυτού ναυτικών δυνάμεων. Η υπόψη δύναμη, στη συνέχεια φέρεται να  μετατοπίζει την περιοχή δράσεως της στο ανατολικό FIR Λευκωσίας εγγύς της Συριακής ακτογραμμής, προκειμένου να ενισχύσει  τις λοιπές στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας που βρίσκονται στην περιοχή και επιχειρούν στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.  

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στην περιοχή βρίσκονται και οι ναυτικές δυνάμεις από 15 χώρες  που συμμετέχουν στη UNIFIL   συνολικής δυνάμεως 7 ναυτικών μονάδων. Πρόσθετες ναυτικές μονάδες, επιχειρούν παράλληλα στην περιοχή στο πλαίσιο της νατοϊκής επιχείρησης καταπολέμησης της τρομοκρατίας, με την ονομασία ”Active Endeavour”  άλλα και της Τουρκικής Επιχείρησης ”Mediterranean Shield”.

Την ίδια περίοδο και εντός του FIR Αθηνών, αεροναυτικές μονάδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα πραγματοποιούν ασκήσεις στην ευαίσθητη για τα εθνικά συμφέροντα περιοχή ανατολικά των νησιών Ρόδου και νοτιά Καστελορίζου, σε απάντηση αντίστοιχων αεροναυτικών δραστηριοτήτων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Οι επικαλυπτόμενες περιοχές των ασκήσεων που απεικονίζονται στο χάρτη, δεν πρέπει να συγχέουν τον αναγνώστη ότι οι ασκήσεις διεξάγονται ταυτόχρονα, αλλά θα πρέπει να  διευκρινιστεί ότι, η διεξαγωγή τους έχουν χρονική διαφορά μεταξύ τους και οι οποίες καταγράφονται στις εκδοθείσες ΝΟΤΑΜ ή NAVTEX.

ΝΟΤΑΜ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣΌπως φαίνεται και με μια απλή ματιά στο χάρτη, η θέση της Κύπρου αποτελεί κομβικό σημείο για τις διεξαγόμενες επιχειρήσεις και θα πρέπει να τυγχάνει της κατάλληλης εκμετάλλευσης για αποκόμιση πολιτικοστρατιωτικών πλεονεκτημάτων προς ενίσχυση της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία επί του παρόντος,  δεν κατέστη άξια να αποκτήσει στοιχειώδες  αεροναυτικές δυνάμεις και να ισχυροποιήσει κατάλληλα την άμυνα της.  Η κρίσιμη αυτή αδυναμία, επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της εξάσκησης της εξωτερικής πολιτικής, με ότι αυτό συνεπάγεται για την προάσπιση των ζωτικών συμφερόντων της Κύπρου.

Η ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με γειτονικά κράτη και τις λοιπές ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν ζωτικά συμφέροντα στη περιοχή, βρίσκεται στον σωστό δρόμο, πλην όμως, θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω και να υποστηριχθούν κατάλληλα. 

Η  ισχυροποίηση των ενόπλων δυνάμεων της δημοκρατίας  με την απόκτηση αεροναυτικών δυνατοτήτων που να μπορούν να επιχειρούν σε όλη την έκταση του χώρου που ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της, θα συμβάλει αποφασιστικά  στη επίτευξη των στρατηγικών στόχων αυτής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.