Για όσους ερωτοτροπούν με τον Γκουτέρες

Print Friendly, PDF & Email

06 Μάιος 2018, 18:00

Με την Ελένη Θεοχάρους

Τα πλαίσια Γκουτέρες είναι οι κρίκοι, οι χαλκάδες που άρρηκτα συνδεδεμένοι με το έγγραφο Αναστασιάδη θα οδηγήσουν στη διάλυση του κυπριακού κράτους και τη μετατροπή του σε τουρκική επαρχία. Προφανώς αυτή είναι λύση που γοητεύει τους άμετρους θιασώτες της πολιτικής των συμβιβασμών και υποχωρήσεων.

«Δεν υπάρχει ουσιαστική επιφύλαξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στη διαπραγμάτευση “στρατηγικής συμφωνίας” στο πακέτο των 6 σημείων του πλαισίου Γκουτέρες, φθάνει να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε». Αυτή είναι η θέση του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, που θεωρεί αυτήν την εξέλιξη πολύ θετική.

Ποια εξέλιξη; Τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό μας από την Τουρκία που δεν λέει να σταματήσει και την ηθελημένη αφέλεια των ημετέρων.

Στρατηγική συμφωνία, λοιπόν, η οποία θα αποτελεί κεκτημένο και δεν θα τεθεί καν σε δημοψήφισμα.

Ο κατοχικός ηγετίσκος Ακιντζί, εγκάθετος του βαθέος τουρκικού κράτους, υποχείριο, υποζύγιο και «μισταρκός», ήτοι μίσθαρνον όργανό του, αρχίζει τα τερτίπια για να θολώσει τα νερά στο Κυπριακό, να δώσει το έναυσμα για τη συνέχιση των συνομιλιών, να δώσει μιαν ανάσα στην Τουρκία μέχρι τις εκλογές που θα σημάνουν και το τέλος του Κεμαλισμού, και να διευκολύνει τους νεο-οθωμανούς να συνεχίσουν τους προγραμματισμούς τους. Προτείνει τη συνολική αποδοχή των προτάσεων Γκουτέρες στη μορφή πακέτου. Δηλαδή στη μορφή «ενδιάμεσης στρατηγικής συμφωνίας», η οποία θα αποτελεί κεκτημένο και δεν θα τεθεί καν σε δημοψήφισμα.

Ο Ακιντζί, βεβαίως, αναφέρεται στις αρχικές προτάσεις Έιντε, στις οποίες φόρεσαν την ταμπέλα του Γκουτέρες, Γ.Γ. του ΟΗΕ, και έχουν ήδη απορριφθεί ως απαράδεκτες, αφού αφήνουν τις πύλες ανοικτές στην παραμονή τουρκικών στρατευμάτων. Όχι πως το επόμενο -βελτιωμένο τάχα- πλαίσιο είναι καλύτερο. Αφού κι αυτό διατηρεί εν ενεργεία τη θέση για συνέχιση των εγγυήσεων και την αποχώρηση στη βάση χρονοδιαγραμμάτων, με άλλες φόρμουλες και ονομασίες. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι οι Τούρκοι δέχονται μεταβατική περίοδο πέντε αντί δεκαπέντε ετών από την Κύπρο και στα τέσσερα χρόνια προκαλέσουν μιαν οποιαδήποτε κρίση και επικαλούμενοι λόγους ασφάλειας για να παρατείνουν την παραμονή τους, τις θα συμβεί; Θα μας σώσει ποιος και θα πράξουμε τι; Ο ΟΗΕ;

Εμείς λέμε ότι ΟΛΑ τα κατοχικά στρατεύματα θα πρέπει να φύγουν εντός λογικού χρονοδιαγράμματος. Και δεν χρειάζονται βέβαια πέντε χρόνια. Χωρίς αυτήν την προϋπόθεση καμιά λύση δεν θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ. Αυτή η θέση δεν είναι παραλογισμός, εάν όντως η Τουρκία έχει πρόθεση για λύση.

Αλλά η πρόταση Ακιντζί είναι απαράδεκτη και εκβιαστική, και ο καθένας αναρωτιέται πού βλέπουν την προοπτική λύσης όσοι ενθουσιάζονται με τις μπαρούφες του, όταν η Τουρκία συνεχώς εξοπλίζει τον στρατό της στα κατεχόμενα με αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χιλιοστών με βεληνεκές 40 χιλιόμετρα και τα θέτει σε επιθετική διάταξη γύρω από τη Λευκωσία; Πού βλέπουν τη λύση όταν η Τουρκία μετατρέπει το λιμάνι της Αμμοχώστου σε ναύσταθμο- ορμητήριο στην περιοχή;

Πώς υπάρχει προοπτική λύσης όταν μας απειλεί ότι θα καταλάβει το αλίπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ; Και ό,τι άλλο ισχυρίζεται ότι της ανήκει από τον φυσικό μας πλούτο;

Διεκπεραιωτής αυτής της πολιτικής δεν είναι ο Ακιντζί; Αυτό είναι το κλίμα εμπιστοσύνης που καλλιεργεί; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο εγκάθετος των κατοχικών στρατευμάτων μάς εμπαίζει με εντολές της Άγκυρας.

Ωστόσο, η πρόταση Ακιντζί βρίσκει υποστηρικτές ανάμεσα στην ελληνική πλευρά. Όπως έγραψε τις προάλλες ο Άριστος Μιχαηλίδης, ο Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε πως «για μια ακόμα φορά η ελληνοκυπριακή ηγεσία βρίσκεται αντιμέτωπη με την Ιστορία, διότι η πρόταση Ακιντζί για ενδιάμεση συμφωνία το πλαίσιο Γκουτέρες, αποτελεί τεράστιας σημασίας εξέλιξη, που ανοίγει τον δρόμο για λύση του Κυπριακού».

Τα πλαίσια Γκουτέρες είναι οι κρίκοι, οι χαλκάδες που άρρηκτα συνδεδεμένοι με το έγγραφο Αναστασιάδη θα οδηγήσουν στη διάλυση του κυπριακού κράτους και τη μετατροπή του σε τουρκική επαρχία. Προφανώς αυτή είναι λύση που γοητεύει τους άμετρους θιασώτες της πολιτικής των συμβιβασμών και υποχωρήσεων. Το πλαίσιο Γκουτέρες διαλαμβάνει όλες τις τουρκικές αξιώσεις, όπως την εκ περιτροπής προεδρία, την αριθμητική ισότητα, τις ευρωπαϊκές ελευθερίες για τους Τούρκους πολίτες και προνομιακό καθεστώς για τις τουρκικές εμπορικές εταιρίες. Δεν καταργεί τις εγγυήσεις αλλά αναζητεί νέο σύστημα ασφάλειας, με συμμετοχή και της Τουρκίας.

Να, λοιπόν, που και πάλιν οι «γνωστικοί και ρεαλιστές» τον δρόμο τον σωστό μάς δείχνουν: Ενδιάμεση Στρατηγική Συμφωνία

Δηλαδή νέα κεκτημένα για την Τουρκία με παράκαμψη του κυπριακού λαού.

Αυτήν την εξέλιξη εμείς την απορρίπτουμε μετά βδελυγμίας.

ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ
Ευρωβουλευτής, Πρόεδρος Κινήματος «Αλληλεγγύη»

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/505947/gia-osous-erototropoun-me-ton-gkouteres