Ενόχληση Ακιντζί για East Med: «Δεν είναι η οδός για ειρήνη

Print Friendly, PDF & Email

09.05.2018 10:51
Sigmalive

Ιδιαίτερα ενοχλημένος είναι ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί με τα αποτέλεσμα της χθεσινής, Τριμερούς Συνάντησης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ στη Λευκωσία και για τις ανακοινώσεις που έγιναν αναφορικά με την κατασκευή του αγωγού East Med. Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα της ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα επικαλείται δηλώσεις του Ακιντζί, ο οποίος είπε πως ο East Med δεν είναι η οδός για την ειρήνη, που θα χρησιμεύσει ως λύση και θα επιφέρει σταθερότητα στην περιοχή, ιδιαίτερα την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ. Κάλεσε, επίσης, ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να συμμετάσχει στην ειρήνη και τη σταθερότητα».

«Όπως εξήγησα πολλές φορές πριν, δεν είναι μια οδός ειρήνης (o East Med) για τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο αποκλείοντας τον τουρκικό λαό και την Τουρκία. Δεν είναι δυνατό. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης το δικαίωμα για το φυσικό αέριο στις ακτές της Κύπρου», είπε.

Σύμφωνα με τον Ακιντζί, η αξιοποίηση μπορεί να γίνει με μεταφορά του αερίου μέσω της Τουρκίας, την οποία χαρακτήρισε τη φθηνότερη και ταχύτερη διαδρομή για να φτάσει το αέριο της Κύπρου στην Ευρώπη.

«Αυτός είναι ο τρόπος για οικονομική συμβολή στην ειρήνη και τη σταθερότητα. Είναι μια λογική λύση στην Κύπρο», επεσήμανε.

Η απόφαση για κατασκευή του East Med είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, άλλο ένα λάθος, μετά από αυτό της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. πριν από 14 χρόνια.

Ισχυρίστηκε πως η μεταφορά του αερίου από την Κύπρο στην Ευρώπη με εξαίρεση την τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα αποτελεί για την Τουρκία κίνητρο για λύση, αφού ήδη τα κίνητρα είναι πολύ “χαμηλά”. «Αυτή η εξέλιξη θα εξυπηρετήσει μόνο τη διαίρεση της Κύπρου», είπε.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/kypriako/506791/enoxlisi-akintzi-gia-east-med-den-einai-i-odos-gia-eirini