ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς την Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο τέλειος αυτό-εξευτελισμός του θύματος

Print Friendly, PDF & Email

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς την Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο τέλειος αυτό-εξευτελισμός του θύματος

Η ΑΝΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

parliamentarycommittees@parliament.cy

Για κα Έφη Σταύρου –Ανώτερη Γραμματέα Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων,

Βουλή των Αντιπροσώπων, Κυπριακής Δημοκρατίας,

Λευκωσία – Κύπρος.

Από Λονδίνο 29 Μαΐου 2018.

Αγαπητή κα Σταύρου,

Σας παρακαλώ πολύ όπως η πιο κάτω  επιστολή μου διανεμηθεί και επισήμως, στη Πρόεδρο και όλα τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων,  Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων.

Σας ευχαριστώ, με τους χαιρετισμούς μου,

Φανούλα Αργυρού – Ερευνήτρια/δημοσιογράφος/ερευνήτρια – Λονδίνο.

 

Η επιστολή απευθύνεται προς την Πρόεδρο και όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων, Παθόντων  της

Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων

Λευκωσία – Κύπρος.            

          
Λονδίνο  29 Μαΐου 2018

Αξιότιμη Πρόεδρος κα Σκεύη Κούτρα Κουκουμά και αξιότιμα μέλη της Επιτροπής,

Η ΑΝΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

Αναφέρομαι στις δηλώσεις που έγιναν το πρωί της Παρασκευής 25.5.2018 από το Ράδιο Πρώτο στο πρόγραμμα των αγαπητών συναδέλφων Λάζαρου Μαύρου και Μάριου Πούλλαδου, σχετικά με τις αδιάσειστες μαρτυρίες που υπάρχουν για βάρβαρες δολοφονίες Ελλήνων της Κύπρου κατά τις δύο τουρκικές εισβολές και μετά, αλλά και τις πολύ πιο πρόσφατες ομολογίες από τους ίδιους τους δολοφόνους που ξεδιάντροπα υπερηφανεύονται εδώ χρόνια για τα εγκλήματά τους. Και κατά συνέπεια για την εγκληματική  αδυναμία και αδιαφορία του κυπριακού κράτους να επιληφθεί  του θέματος, να προβεί στα προ πολλού αναγκαία και απαραίτητα μέτρα ώστε να προσαχθούν οι εγκληματίες και δολοφόνοι ενώπιον της δικαιοσύνης.  Αλλά και στην απαραίτητη τροποποίηση των Όρων Εντολής της ΔΕΑ.

http://www.radioproto.com.cy/articles/videos/885/proti-ekpompi-radio-proto-paraskeyi-25052018 στα 45.20’ Ράδιο Πρώτο 25.5.2018  oαγαπητός Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, μίλησε για τις ήδη ενοχοποιητικές, υπάρχουσες μαρτυρίες στον Φάκελο της Κύπρου και για μια ακλόνητη αδιάσειστη μαρτυρία της τουρκικής πολιτικής: όταν ένας Τούρκος αξιωματούχος στρατιωτικός ρωτήθηκε τι θα έκαναν  με τους νεκρούς και τους τραυματίες η επίσημη διαταγή του τουρκικού στρατού ήταν : « θα τους μαζέψετε να ανοίξετε τάφρο να τους βάλετε μέσα νεκρούς και τραυματίες, να κάνετε άσφαλτο από πάνω και πλέον η γή είναι δική μας».  Επιπλέον τι έκανε  η κυπριακή κυβέρνηση εναντίον των δολοφόνων του Σ. Σολωμού και Τ. Ισαάκ που έγιναν μέσω ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης που είδε όλος ο κόσμος και οι δολοφόνοι γνωστοί με τον ένα να γίνεται και ψευτουπουργός; Τίποτα απολύτως.

Αυτή η ντροπή καλύπτει και την  ίδρυση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) όταν,  προς ικανοποίηση των απαιτήσεων της Τουρκίας, με την ένοχη συνωμοτική συμμετοχή του ΟΗΕ και του τότε ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό του φιλότουρκου Αργεντινού Ούγκο Γκόμπι (τιμήθηκε από το τουρκικό ΥΠΕΞ γι΄αυτό)  και του ιδίου του ΓΓ Κούλτ Βάλτχάιμ, διευθετήθηκε όπως οι  Όροι Εντολής της ΔΕΑ απαγορεύουν την διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια των θανάτων με σκοπό την απόδοση ευθυνών για τους δολοφονίες. Οι δύο συγκεκριμένες παράγραφοι που  απαράδεκτα και αντιδημοκρατικά εισήχθηκαν και μέχρι σήμερα γίνονται ανεκτοί από όλους στην Κύπρο και τον ΟΗΕ για να εξασφαλίζουν τα τουρκικά συμφέροντα,  είναι:

Παράγραφος 9 – «Όλη η διαδικασία και τα αποτελέσματα των ερευνών της Επιτροπής θα είναι αυστηρώς εμπιστευτικά. Οιαδήποτε παραβίαση του κανόνα αυτού θα ήθελε θέσει το έργο της Επιτροπής σε κίνδυνο».

Παράγραφος 11 – «Η Επιτροπή δεν θα επιχειρήσει να αποδώσει ευθύνη για τους θανάτους οιωνδήποτε αγνοουμένων ή να ερευνήσει την αιτία τέτοιων θανάτων».

Έγραψα τέσσερα τουλάχιστον άρθρα ξεσκεπάζοντας το όλο θέμα στην Σημερινή.  Στο άρθρο μου της 12ηςΝοεμβρίου 2015 αποκάλυψα μάλιστα ότι ο Αργεντινός Γκόμπι βραβεύθηκε αργότερα από την Τουρκία για το ρόλο του υπέρ των τουρκικών συμφερόντων και για την φανερή πλέον υποστήριξη των τουρκικών θέσεων με  ενυπόγραφα άρθρα του σε εφημερίδες.

Τα 4 μου άρθρα ήσαν:

  1.  Σημερινή 11 Νοεμβρίου 2015 

«Πώς έγινε «δικοινοτικό» το θέμα και πώς «θάφτηκε» η δικαιοσύνη

Οι Ευθύνες του ΟΗΕ για τους αγνοούμενους – Ο ρόλος του Γκόμπι υπέρ των τουρκικών συμφερόντων και οι βρετανικές του ράχες…»   Μέρος Α’,   μπορείτε να το διαβάσετε στην σελ. 7 της 11ηςΝοεμβρίου 2015 στο pdfτης Σημερινήςστον σύνδεσμο που ακολουθεί (αλλά επειδή είναι το μόνο που δεν βρίσκεται αναρτημένο στις στήλες για άμεση πρόσβαση το παραθέτω στο τέλος – οι άλλοι σύνδεσμοι ανοίγουν αυτόματα)  :

http://www.sigmalive.com/simerini/simerini/pdf/archive/201511

2.Σημερινή 12 Νοεμβρίου 2015

«Το τουρκικό ΥΠΕΞ βραβεύει τον Γκόμπι»  Μέρος Β’

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/283157/to-tourkiko-ypeks-vravevei-ton-gkompi 

3.Σημερινή 3 Αυγούστου 2016

«Θύτης και χρηματοδότης η Άγκυρα!»

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/352072/thytiskaixrimatodotisiagkyra

4.Σημερινή 10 Αυγούστου 2016

« Νομικές, πολιτικές και ηθικές ευθύνες»

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/353795/nomikes-politikes-kai-ithikes-efthynes

Και ερωτώ την Επιτροπή σας αγαπητοί μου,

  1. Πώς μπορεί να συνεχίζεται αυτή η ανοχή για τα εγκλήματα πολέμου εναντίον της ανθρωπότητας, που διέπραξε ο τουρκικός στρατός αλλά και Τούρκοι της Κύπρου που είναι όντως μεταξύ των πλέον σοβαρών εγκλημάτων στο διεθνές δίκαιο, και να μένει το θύμα σιωπηλό και γονατισμένο για 44 χρόνια και  να ικανοποιείται με προβολή των δηλώσεων των δολοφόνων – ένα τραγικό sensationalism–  ουσιαστικά στις εφημερίδες και  άλλα ΜΜΕ; Ωσάν και πρόκειται περί τηλεοπτικών … επεισοδίων; 

2. Πώς μπορεί να συνεχίζεται αυτή η ανεπίτρεπτη ανοχή και ο αυτοεξευτελισμός –  που ισοδυναμεί ουσιαστικά και με περιφρόνηση από το ίδιο το θύμα των Διεθνών Συμβάσεων για την προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.α. – να δέχεται το θύμα χρηματοδότηση από τον θύτη τουγια την ανεύρεση των αγνοουμένων του που ο ίδιος ο θύτης έχει δολοφονήσει και αρνείται για 44 χρόνια να φανερώσει που τους έκρυψε;

3. Μια ματιά στην ιστοσελίδα της ΔΕΑ και θα επιβεβαιώσετε ότι η Τουρκία (ναι η Τουρκία!) είναι η 3ημετά την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία, χρηματοδότης της Επιτροπής!!!

Καλώ την Επιτροπή σας, αφενός να αναλάβει την αποτελεσματική τροποποίηση των Όρων Εντολής της ΔΕΑ το συντομότερο δυνατό και,  αφετέρου,  να τροχοδρομήσει την αναγκαία και πρέπουσα διαδικασία, όπως το Κράτος προχωρήσει σε εντάλματα σύλληψης όλων των γνωστών εμπλεκομένων στις δολοφονίες Ελλήνων κατά και μετά τις δύο τουρκικές εισβολές του 1974, με την βοήθεια ευρωπαϊκών και άλλων ξένων υπηρεσιών, με σκοπό την εκδίκαση τους και την απονομή δικαιοσύνης.

 Δεν μπορεί η Κύπρος,  ενώ  παίρνει την Βρετανία στα βρετανικά δικαστήρια  για εγκλήματα των ετών 1955-59 και ενώ η ίδια έχει μαρτυρίες, να ανέχεται ομολογίες από τους ίδιους τους δολοφόνους (ζώντες)  για δολοφονίες και εξοντώσεις Ελλήνων κατά και μετά τις δύο τουρκικές εισβολές μέχρι σήμερα, και να μην κάνει τίποτα! Δεχόμενη μάλιστα και πρωτάκουστα – αδρές χρηματοδοτήσεις από το θύτη!

Το θέμα ανοικτό για την Κυπριακή Δημοκρατία έχει και νομοθεσία

‘Όπως έγραψα στις 3.8.2016 στο άρθρο μου «Θύτης και χρηματοδότης η Άγκυρα», το θέμα της Δικαιοσύνης είναι ανοικτό για την Κυπριακή Δημοκρατία για εγκληματική έρευνα και δικαστική διαδικασία στα τοπικά της δικαστήρια βασισμένη στη νομοθεσία, όπως πληροφορούμαι, του 1966,όταν εισήγαγε τις Συμβάσεις της Γενεύης στην κυπριακή νομοθεσία. Δηλαδή που εισήγαγε η δική σας Βουλή. Επιπλέον, η ΚΔ είναι ελεύθερη να ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν ό,τι έκαναν στην περίπτωση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, της Σιέρα Λεόν, της Ρουάντα με ένα ad hoc δικαστήριο στη Χάγη.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΖΗΝΩΝΑ ΡΩΣΣΙΔΗ

Διαβάζω ότι  η Κυπριακή Δημοκρατία (δηλώσεις κ. Β. Πάλμα) θα αποταθεί στον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό ώστε να πραγματοποιηθεί έρευνα για να διαφανεί τι ακριβώς συνέβη και ακολούθως να κινηθεί νομική διαδικασία ακόμη και με κατηγορία για εγκλήματα πολέμου. Ας σταματήσει αυτή η κοροϊδία! Όταν οι ίδιοι οι δολοφόνοι μιλούν και παραδέχονται τις δολοφονίες τους εδώ και χρόνια και πρόσφατα τι θα πράξει ο ΟΗΕ που ο ίδιος συνωμότησε να μην κατηγορηθούν οι ένοχοι;

Ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμαςκαι η Κυπριακή Βουλή θα ήταν καλύτερα να διαβάσουν τις εκθέσεις που έστειλε  τη μία μετά την άλλη το 1974 για τα τουρκικά εγκλήματα, δολοφονίες, βιασμούς, ξεριζωμούς, στον ΟΗΕ και τον Γενικό του Γραμματέα με διανομή σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο τότε αξιότιμος και αείμνηστος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ μ. Ζήνωνας Ρωσσίδης. Ο οποίος μας άφησε μια κιβωτό από πλούσια ύλη για τις τουρκικές βαρβαρότητες που όλοι αγνόησαν δυστυχώς. Μία από τις εκθέσεις του εκείνες ημερ. 6 Δεκεμβρίου 1974, περιέλαβα  στην ολότητά της στο αγγλικό μου βιβλίο «ConspiracyorBlunder?” που εκδόθηκε στη Λευκωσία το 2000 σε συνεργασία με το προσφυγικό Σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια».

Πρόσφατα και χάρη στο ενδιαφέρον που έδειξε ο οργανισμός ERPICπου εδρεύει στη Λάρνακα, εξεδόθη ένα βιβλίο που περιλαμβάνει έγγραφα του ΟΗΕ από τον Ιανουάριο του 1974 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1974 καθώς και  εκθέσεις του μ. Ρωσσίδη με πρόλογο από τον κ. Χριστόδουλο Πελαγία, διευθύνων σύμβουλου του ERPIC.    Ποίος ΟΗΕ, ποία Κυπριακή Κυβέρνηση ή Βουλή των Αντιπροσώπων,  έχει αξιοποιήσει μέχρι σήμερα τις εκθέσεις εκείνες του Ζήνωνα Ρωσσίδη ή γνωρίζει γι΄αυτές άραγε;  Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ:

https://www.amazon.com/CyprusArchivesJanuary-1974-December/dp/9963211526/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1524484713&sr=8-2&keywords=marta+murzanska&dpID=51PdY2LacHL&preST=_SX218_BO1,204,203,200_QL40_&dpSrc=srch

Cyprus in the UN Archives: January 1974 – December 1974

December 13, 2017

by Marta Murzanska(Author), Christodoulos G. Pelaghias(Preface), Andreas J. Jacovides(Commentary), Cleanthis Soleas(Commentary), Kyrenia Refugees Association(Commentary), Klearchos A. Kyriakides(Commentary)

Τα έγγραφα που καλύπτει το βιβλίο αυτό έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο ηλεκτρονικό αρχείο του ΟΗΕ που άνοιξε πριν λίγες μήνες.  Μία από τις επιστολές  του Ζήνωνα Ρωσσίδη ημερ. 16 Σεπτεμβρίου 1974βρίσκεται στους συνδέσμους εδώ. Στον πρώτο στα αγγλικά και στον δεύτερο μεταφρασμένη σε 4 γλώσσες!

https://digitallibrary.un.org/record/487745/files/S_11510-EN.pdf 

https://digitallibrary.un.org/record/487745?ln=en

Τα έγγραφα ξεγυμνώνουν το σκέλος της εγκληματικότητας που εξαπέλυσε η Τουρκία κατά τις δύο τουρκικές της εισβολές -στις οποίες η εγγυήτρια Βρετανία έδωσε την συγκατάθεσή της- και ο τότε Αυστριακός ΓΓ του ΟΗΕ Κούλτ Βάλτχαιμ και το Συμβούλιο Ασφαλείας έκλεισαν τα μάτια. 

Αναμένω τα διαβήματά σας.

Σας χαιρετώ,

 

Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος/συγγραφέας

Λονδίνο.

(Πρόσφυγας από την κατεχόμενη Νεάπολη Λευκωσίας).

Επισυνάπτω πίνακες από την ιστοσελίδα της ΔΕΑ με τις χρηματοδοτήσεις, τους Όρους Εντολής της, το πρώτο μου άρθρο στην Σημερινή και το σύνδεσμο στο πρόσφατο άρθρο του Λάζαρου Μαύρου.

 

Κοινοποίηση:

Αξιότιμο Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη,

Αξιότιμο Υφυπουργό παρά τω Προέδρω  κ. Βασίλη Πάλμα,

Διευθύνων Σύμβουλο ERPICκ. Χριστόδουλο Πελαγία,

Δρ. Κλέαρχο  Κυριακίδη, Σύμβουλος ERPICγια Προγράμματα Δημοκρατίας και Κράτους Δικαίου

Αδούλωτη Κερύνεια, κ.κ. Κλεάνθη Σολέα και Ιωάννη Σιεκέρσαββα,

Ράδιο Πρώτο, κ.κ. Λάζαρο Μαύρο και Μάριο Πούλλαδο

Κίνηση για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο κ. Πάνο Ιωαννίδη.

Αποστολή και Όροι Εντολής

ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ

Ίδρυση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο

  1. Να συσταθεί αμέσως Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους αποτελούμενη από τρία Μέλη. Η Ελληνική Κυπριακή και η Τουρκική Κυπριακή πλευρά θα διορίσουν εκάστη ένα ανθρωπιστικό πρόσωπο στην Επιτροπή. Το Τρίτο Μέλος θα είναι αξιωματούχος επιλεγόμενος από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για το σκοπό αυτό και διοριζόμενος με τη συγκατάθεση αμφοτέρων των πλευρών από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
  2. Οι αποφάσεις της Επιτροπής θα λαμβάνονται καθ΄ ομοφωνία στην έκταση που είναι δυνατό. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των Εκπροσώπων των δύο πλευρών, το Τρίτο Μέλος θα συμβουλεύεται αμφοτέρους με επιδίωξη την προσέγγιση των απόψεων τους και την επίτευξη ομοφωνίας.
  3. Έκαστο Μέλος της Επιτροπής δύναται να βοηθείται από δύο το πολύ Βοηθούς ως είναι ανάγκη. Δε θα συμμετάσχουν στις διαβουλεύσεις ή διερευνητική εργασία της Επιτροπής άλλα πρόσωπα. Ουδέν πρόσωπο ευθέως ενδιαφερόμενο για το θέμα των αγνοουμένων δύναται να διοριστεί ως βοηθός. Η Επιτροπή δε θα ζητήσει εξωτερική ειδήμονα βοήθεια

. 4. Η Επιτροπή δεν θα έχει Πρόεδρο αλλά οι συνεδρίες θα διευθύνονται από τα Μέλη για περίοδο διαρκούσα ένα μήνα: πρώτος διευθύνων θα είναι ο αξιωματούχος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, ακολουθούμενος από τον Τούρκο Κύπριο Εκπρόσωπο ή τον Έλληνα Κύπριο Εκπρόσωπο, ως θα αποφασισθεί κατά την πρώτη συνεδρία με κλήρο.

  1. Τα τρία Μέλη της Επιτροπής θα συνέλθουν αμέσως και θα συνεχίσουν σε τακτικά οριζόμενες συνόδους για όσο χρόνο χρειάζεται.
  2. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα συνεργασθούν με την Επιτροπή για να διασφαλίσουν πρόσβαση ανά τη νήσο για τη διερευνητική εργασία της Επιτροπής.
  3. Η Επιτροπή θα επιλαμβάνεται υποθέσεων προσώπων καταγγελλομένων ως εξαφανισθέντων στις διακοινοτικές συγκρούσεις καθώς και στα γεγονότα του Ιουλίου 1974 και μετέπειτα.
  4. Η σειρά της διερευνήσεως των υποθέσεων θα αποφασισθεί από την Επιτροπή, αλλά συμφωνείται ότι η πρώτη υπόθεση προς διερεύνηση θα κατατεθεί από τον Τούρκο Κύπριο Εκπρόσωπο στη Διερευνητική Επιτροπή. Αυτή θα ακολουθηθεί από υπόθεση που θα κατατεθεί από τον Έλληνα Κύπριο Εκπρόσωπο. Οι έρευνες θα διεξάγονται εκ περιτροπής στην έκταση που απαιτείται μέχρις ότου να εξετασθούν όλες οι υποθέσεις.
  5. Όλη η διαδικασία και αποτελέσματα των ερευνών της Επιτροπής θα είναι αυστηρώς εμπιστευτικά. Οιαδήποτε παραβίαση του κανόνα αυτού θα ήθελε θέσει το έργο της Επιτροπής σε κίνδυνο.
  6. Η Επιτροπή θα αποφασίζει κατά πόσο θα εκδίδει δημόσιες δηλώσεις ή εκθέσεις.
  7. Η Επιτροπή δε θα επιχειρήσει να αποδώσει ευθύνη για τους θανάτους οιωνδήποτε αγνοουμένων ή να ερευνήσει την αιτία τέτοιων θανάτων.
  8. Ουδεμία εκταφή θα λάβει χώρα υπό την αιγίδα της Επιτροπής. Η Επιτροπή δύναται να διαβιβάσει παρακλήσεις για εκταφή στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.
  9. Η Επιτροπή θα καταβάλει τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες να συντάξει περιεκτικούς καταλόγους αγνοουμένων αμφοτέρων των κοινοτήτων, καθορίζοντας ως εικός κατά πόσον ευρίσκονται στη ζωή ή απέθαναν και σε περίπτωση θανάτου τον χρόνο του θανάτου κατά προσέγγιση.

http://www.cmp-cyprus.org/el/content/dorites

«Υπερήφανος δολοφόνος αιχμαλώτων 1974 TurgutYenagraliκαι… Ανεπρόκοπο κράτος»27 Μαΐου  2018, Με τον Λάζαρο Μαύρο

http://www.sigmalive.com/simerini/columns/iristho/510591/yperifanos-dolofonos-aixmaloton-1974-turgut-yenagrali-kai 

http://www.sigmalive.com/simerini/simerini/pdf/archive/201511  

Σημερινή, 11 Νοεμβρίου 2015, σελ. 7

Πώς έγινε «δικοινοτικό» το θέμα και πώς «θάφτηκε» η δικαιοσύνη

Οι ευθύνες του ΟΗΕ για τους αγνοούμενους

Ο ρόλος του Γκόμπι υπέρ των τουρκικών συμφερόντων και οι βρετανικές του ράχες

Πρόσφατα η Σημερινή δημοσίευσε δύο άρθρα. Στις 31 Οκτωβρίου 2015 στο κύριο άρθρο της «Δικοινοτικό και το θέμα των αγνοουμένων…» ήγειρε ένα σοβαρό κεφάλαιο και έγραψε μεταξύ άλλων:
«…Κατάντησαν, οι ηγέτες μας, να εκφράζουν ικανοποίηση επειδή οι κατοχικές «αρχές» τους στέλλουν διαλυμένα λείψανα και βασανισμένα πτώματα. Αλλά για τα φρικώδη εγκλήματα που διέπραξε η Τουρκία, ουδέποτε ζήτησαν απαντήσεις. Ουδέποτε την κατήγγειλαν. Ουδέποτε απαίτησαν από τη διεθνή κοινότητα να παραπέμψει την Τουρκία και τον στρατό της στο Διεθνές Δικαστήριο. Και, τελικά, υποβάθμισαν το θέμα των αγνοουμένων σε δικοινοτικό. Όπως έπραξαν και με το γενικότερο κυπριακό πρόβλημα… Απουσιάζει η διεθνής καταγγελία της στους διεθνείς οργανισμούς και στα διεθνή βήματα. Την Τουρκία την εμπλέκουν όταν εκφωνούν ομιλίες στο εσωτερικό, σε κηδείες οστών αγνοουμένων και σε συνάξεις συγγενών αγνοουμένων. Έτσι για να ακούμε μόνο εμείς, αλλά όχι ο διεθνής παράγοντας…».

Και στις 7 Νοεμβρίου 2015 για το ίδιο θέμα έγραψε δεύτερο κύριο άρθρο με τίτλο « Χειροκροτούν το δολοφόνο». Ενώ παράλληλα Τα Νέα του Λονδίνου στην ηλεκτρονική τους ενημέρωση 7.11.2015 έγραψαν «“Κότα” ο Μπαν κι Μουν, αφαίρεσε την αναφορά στην Τουρκία για τους Αγνοούμενους».

Πολύ πρόσφατα φέραμε στην επιφάνεια και αποκαλύψαμε την 37χρονη παραπλάνηση του λαού για συμφωνίες φάντασμα μεταξύ Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και Ρ. Ντενκτάς στις 12.2.1977 ως άλλοθι για την προώθηση της τουρκο-βρετανικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Σήμερα φέρνουμε στη επιφάνεια ακόμα μία παραπλάνηση εις βάρος του λαού και υπέρ της Τουρκίας. Πως και το θέμα των Αγνοουμένων μετατράπηκε σε… δικοινοτικό από ανθρώπους του ΟΗΕ οι οποίοι συνεχίζουν το θάψιμο της δικαιοσύνης υπέρ της Τουρκίας με την ανοχή της δικής μας πλευράς.

Ανακοινωθέν Γκόμπι 22 Απριλίου 1981

Στις 22 Απριλίου 1981 στο Λήδρα Πάλας ο τότε ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Γιούκο Γκόμπι (Hugo J. Gobbi), εκ μέρους του Γ.Γ. (Κ. Βάλτχαιμ) ανακοίνωσε ότι αμφότερες οι πλευρές είχαν φθάσει σε συμφωνία για τους όρους εντολής και δημιουργίας μιας Επιτροπής για τους Αγνοούμενους και ότι βάση εκείνης της συμφωνίας, θα προχωρούσαν πλέον στην ίδρυση της Επιτροπής και ότι οι προσπάθειες της Επιτροπής θα ενδυνάμωναν το πνεύμα συνεργασίας στα πλαίσια των ενδοκοινοτικών συνομιλιών.

Ανακοινωθέν Γ.Γ. Κ. Βάλτχαιμ 4.6.1981

Στις 4 Ιουνίου 1981 ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κ. Βάλτχαιμ δήλωσε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι οι ενδοκοινοτικές συνομιλίες είχαν προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουλίου και ότι οι εμπλεκόμενοι του είχαν δώσει λόγο να πιστεύει ότι ετοιμάζονταν για σοβαρή προσπάθεια για μια συνολική διευθέτηση που θα περιλάμβανε την εδαφική και συνταγματική πτυχή. Επίσης, είπε, ο Hugo Gobbi είχε ανακοινώσει εκ μέρους του τη συμφωνία για τους όρους εντολής της ΔΕΑ και ότι σύντομα θα διόριζε (ο Βάλτχαιμ) τον κ. Claude Pilloud, ένα αξιωματούχο επιλεγμένο από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, ως το τρίτο μέλος της Επιτροπής με τη σύμφωνη γνώμη αμφοτέρων των πλευρών για λύση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος.

Δηλαδή ο Κ. Βάλτχαιμ σφράγισε με τους όρους εντολής της ΔΕΑ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι το θέμα ήταν ανθρωπιστικό και τίποτα πέρα από αυτό!

1981 η συμφωνία για μυστικότητα επί Γκόμπι

Το 1981 λοιπόν, ιδρύθηκε η ΔΕΑ (Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο) και καθορίστηκαν οι «όροι εντολής» της που συμφωνήθηκαν μεταξύ των «ηγετών» των δύο κοινοτήτων. Σε δύο παραγράφους των «Όρων Εντολής» βρίσκεται και η απάντηση στο άρθρο της Σημερινής, γιατί κανένας δεν εμπλέκει την Τουρκία, η υποβάθμιση του θέματος σε «δικοινοτικό» και γιατί καμία διεθνής καταγγελία έγινε μέχρι τώρα.

1) Παράγραφος 9 – «΄Ολη η διαδικασία και αποτελέσματα των ερευνών της Επιτροπής θα είναι αυστηρώς εμπιστευτικά. Οιαδήποτε παραβίαση του κανόνα αυτού θα ήθελε θέσει το έργο της Επιτροπής σε κίνδυνο».
2) Παράγραφος 11 – « Η Επιτροπή δε θα επιχειρήσει να αποδώσει ευθύνη για τους θανάτους οιωνδήποτε αγνοουμένων ή να ερευνήσει την αιτία τέτοιων θανάτων».

Α) Η αναφορά του Γκόμπι στις «δύο πλευρές» στο ανακοινωθέν του, εννοώντας τις «δύο κοινότητες», μετατόπιζε αμέσως και σκοπίμως την προσοχή μακριά από την κατοχική δύναμη, την Τουρκία. Αλλά και για άλλους λόγους πέραν του Κυπριακού, όμως πάντοτε με σκοπό την μη ενοχοποίηση της Τουρκίας. Επίσης ο διαχωρισμός του σε «δύο πλευρές» είχε και διχοτομικές αιχμές…

Β) Στην Τουρκία την περίοδο εκείνη το πραξικόπημα του 1980 είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και εξαφάνιση πολλών ανθρώπων, κάτι που συνέχισε και στα επόμενα χρόνια με εξαφανίσεις και αγνοούμενους καθώς φούντωνε η διαμάχη με τους Κούρδους. Άρα οι δύο απαγορευτικές παράγραφοι στους «Όρους Εντολής» της ΔΕΑ είχαν αφενός άμεσο πολιτικό (και υποκριτικά όχι ανθρωπιστικό) σχεδιασμό εις βάρος των Ελληνοκυπρίων από μέρους του ΟΗΕ και αφετέρου πρόσφεραν μανδύα προστασίας της ενόχου Τουρκίας. Και όλα αυτά με την έγκριση των θυμάτων Ελληνοκυπρίων που δέχθηκαν τέτοιους όρους εντολής…

Γ) Αξίζει να ληφθεί επίσης υπόψη ότι η δεκαετία του 1970 είχε αμαυρωθεί και αυτή με την εξαφάνιση πολλών ανθρώπων (εκτός από την Κύπρο) στις ταραχές της Βορείου Ιρλανδίας με αποτέλεσμα το 1999 οι κυβερνήσεις Βρετανίας και Ιρλανδίας να συμφωνήσουν σε μια Ανεξάρτητη Επιτροπή για την εξακρίβωση των σορών των θυμάτων. Το όνομα της Επιτροπής εκείνης έχει ομοιότητες με την ΔΕΑ όπως και στους όρους εντολής της. Η διαφορά όμως στην περίπτωση εκείνης της Επιτροπής είναι ότι αποφάνθηκε πως όντως οι αγνοούμενοι στην Βόρειο Ιρλανδία είχαν δολοφονηθεί.

Κανένας δεν αμφισβητεί την αφοσίωση των μελών της ΔΕΑ. Εδώ να προσθέσω εκ προοιμίου ότι δεν είναι αυτό το αντικείμενο. Αλλά το γεγονός ότι η Επιτροπή ιδρύθηκε εν καιρώ που χώρες και άτομα είχαν συμφέρον να περιορίζονται οι όροι εντολής και να αποφεύγονται έρευνες για εγκληματικές ενέργειες. Σημειώνεται ότι το International Criminal Court ιδρύθηκε σύμφωνα με τo Statute of Rome του 1998. Αλλά ακόμα περισσότερο και σημαντικό γεγονός είναι α) ο φιλοτουρκικός ρόλος του Hugo Gobbi και β) το παρασκήνιο της σύγκρουσης συμφερόντων του. Που προφανώς δεν δήλωσαν τότε ούτε ο ίδιος ούτε ο Γ.Γ. Κ. Βάλτχαιμ προς τους Ελληνοκύπριους. Ξεκινώ από το δεύτερο.

Η σύγκρουση συμφερόντων Γκόμπι

Ο Αργεντινός Hugo Gobbi (1928 – 2006) όταν διορίστηκε στη θέση του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ από τον Αυστριακό Κ. Βάλτχάιμ δεν είχε καμία προ-υπηρεσία στον οργανισμό του ΟΗΕ και διορίστηκε εν καιρώ που η Αργεντινή κυβερνιόταν από μια στρατιωτική χούντα από το 1976 μέχρι τη κατάρρευσή της μετά το φιάσκο των Φόκλαντς το 1982. Αυτό δημιουργεί πολλαπλές ερωτήσεις. Γιατί ο Δρ. Βάλτχαιμ διόρισε ένα ειδικό αντιπρόσωπο για την Κύπρο, ένα διπλωμάτη από μια χώρα με χουντική κυβέρνηση που ευθυνόταν για την εξαφάνιση μεγάλου αριθμού ανθρώπων; Πόσες στενές σχέσεις είχε ο Γκόμπι με την χούντα της χώρας του; Ποία ήταν η θέση του Γκόμπι έναντι των νησιών Φόκλαντς και πόσο επηρέασε αυτή του η θέση προκειμένου την άποψή του για την Κύπρο; (΄Οταν το 1982 η Αργεντινή εισέβαλε στα νησιά Φόκλαντς ένας από τους ισχυρισμούς ήταν ότι αυτά είναι πλησιέστερα στην ίδια παρά στο Η.Β. Μια θέση που χρησιμοποίησαν και οι Τούρκοι εναντίον της Ενώσεως εις υποστήριξη των τουρκικών συμφερόντων).

Παράλληλα ερωτήσεις εγείρονται και για το ρόλο του Βάλτχαιμ έχοντας υπόψη α) το ρόλο της Αργεντινής υπέρ των Ναζί που φυγαδεύτηκαν εκεί από την Γερμανία τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και β) τις μετέπειτα αποκαλύψεις για τις σχέσεις του Βάλτχαιμ με τους Ναζί και την υπηρεσία του στο Wehrmacht οπόταν εγείρεται το ερώτημα αν ο Αυστριακός Βάλτχαιμ είχε ειδικές συμπάθειες προς την Αργεντινή.

Οι έρευνες, μας φανέρωσαν και μια σημαντική δίκη, που ολοκληρώθηκε το 2010 με αποτέλεσμα να γνωστοποιηθεί ότι η χούντα στην Αργεντινή μεταξύ 1976 και 1983 δολοφόνησε και εξαφάνισε πολλούς πολίτες της. Αυτή η είδηση προβληματίζει πολύ για την ανάμιξη του Γκόμπι στην ίδρυσης της ΔΕΑ και στους περιορισμούς στους όρους εντολής της υπέρ της Τουρκίας. Η χώρα του είχε άμεσο συμφέρον τα Ηνωμένα Έθνη να μην δημιουργούσαν προηγούμενο για έρευνες εγκληματικών πράξεων ή δικαστικές έρευνες για την τύχη αγνοουμένων…

Οι φιλοτουρκισμοί του Γκόμπι

Αφού έφυγε (τουλάχιστον) από την Κύπρο ο Hugo Gobbi υποστήριξε ανοικτά την διχοτόμηση της Κύπρου. Η ιστοσελίδα του τουρκικού Υπ. Εξωτερικών μάλιστα διατηρεί αναρτημένη και μια επιστολή του στην Cyprus Mail που δημοσιεύθηκε στις 15 Μαρτίου 1998 στην οποία ξεκαθαρίζει την υποστήριξή του για διχοτόμηση και χρησιμοποιεί μάλιστα τη περίεργη φράση « όχι όλες οι πράξεις κακού έχουν κακά αποτελέσματα» (not all acts of evil have evil consequences).

Στις 4 Οκτωβρίου 1995 η τουρκική Χουριέτ έγραψε μεταξύ άλλων: «… πρώην απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών ο Hugo Gobbi, πιστεύει ότι η λύση του Κυπριακού βρίσκεται στο εάν ο βορράς και ο νότος στο νησί συμφωνήσουν να συγκατοικήσουν μέσα σε ένα σύστημα συνεργασίας, έστω και με τις διαφορές τους. Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα ο Gobbi υποστήριξε επίσης ένα Τουρκοκυπριακό και ένα Ελληνοκυπριακό κράτος. Είπε μία Κύπρος, δίχως διαχωρισμό κινδυνεύει από τρομερό κίνδυνο εθνικής έντασης».
http://www.hri.org/news/turkey/trkpr/1995/95-10-04.trkpr.html