«Η ΤΙΜΗ δεν έχει τιμή» – Επιστολή βετεράνου για επίδομα

Print Friendly, PDF & Email

19.6.2018

«Η Τιμή δεν έχει τιμή και δεν πωλείται ούτε εξαγοράζεται με πέντε, πενήντα ή εκατό ευρώ», γράφει μεταξύ άλλων βετεράνος πολεμιστής του 1974 που υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά για τρία χρόνια και ένα μήνα (από τις 23 Ιουλίου 1973 μέχρι τις 29 Αυγούστου 1976). Σε επιστολή που απέστειλε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, ο βετεράνος πολεμιστής, Μάριος Αχιλλέως εκφράζει την αντίθεσή του με την απόφαση καταβολής τιμητικού επιδόματος στους βετεράνους, ζητεί ωστόσο όπως διευθετηθεί άμεσα το θέμα της συνταξιοδότησης στα 63 χρόνια δίχως την αποκοπή του 12% για όσους υπηρέτησαν πέραν της κανονικής τους θητείας.

Ο βετεράνος πολεμιστής σημειώνει επίσης πως οι περισσότεροι βετεράνοι που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στα πεδία των μαχών, τραυματισμένοι άλλοι σωματικά και άλλοι ψυχολογικά, ζουν μέχρι σήμερα τον εφιάλτη.

«Είναι δικαίωμα και απαίτησή τους να συνταξιοδοτηθούν πλήρως στα 63 έτη χωρίς αποκοπές. Αυτό θα ήταν πραγματικά μια βοήθεια και όχι το εξευτελιστικό χρηματικό τιμητικό επίδομα», τονίζει ο κ. Αχιλλέως, αξιώνοντας μια αξιοπρεπή διαβίωση των βετεράνων στα γεράματα.

Δείτε αυτούσια την επιστολή:

Έντιμο Κον

Δημήτρη Συλλούρη

Πρόεδρο της Βουλής

Λευκωσία.

Θέμα: Αίτηση για Τιμητικό Επίδομα Βετεράνων

Έντιμε κύριε Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να τοποθετηθώ επίσημα για το επίμαχο θέμα του τιμητικού επιδόματος των βετεράνων πολεμιστών του 1974.

Επειδή έπεσε στην αντίληψη μου ότι σήμερα το μεσημέρι στην Βουλή θα υπάρξει συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας για το θέμα αυτό, θα ήθελα να τοποθετηθώ επίσημα ότι σαν βετεράνος του πολέμου του 1974, ο πρόεδρος της Κίνησης Συνταξιοδότησης Πολεμιστών 1974 κ. Γεώργιος Ποταμός, έμενα προσωπικά δεν με εκπροσωπεί. Η δήλωση του στα μέσα μαζικής επικοινωνίας ότι το ζητούμενο είναι απλώς η αναθεώρηση της κυβερνητικής απόφασης, για το ύψος των ελάχιστων ποσών που δίδονται έμενα δεν με ικανοποιεί ποσώς και είμαι άκρως αντίθετος με την οποιονδήποτε χρηματική αμοιβή της τιμής των βετεράνων.

Κύριε πρόεδρε, η ΤΙΜΗ δεν έχει τιμή. Η ΤΙΜΗ δεν πωλείται ούτε εξαγοράζεται με πέντε άλλα ούτε και με πενήντα η εκατόν ευρώ. Η ΤΙΜΗ κερδίζεται με το σπαθί στο πεδίο των μαχών. Δεν επιτρέπεται και κανένας δεν πρέπει να έχει το θράσος να εξαγοράζει με χρήματα την τιμή των πολεμιστών του 1974. Οι βετεράνοι νιώθουν περήφανοι που μέσα σε συνθήκες προδοσίας, στρατιωτικής ανεπάρκειας και εθνικής εγκατάλειψης πολέμησαν με σθένος για να κρατήσουν τα πάτρια εδάφη. Η περηφάνια και η τιμή τους δεν εξαγοράζεται και είναι ντροπή γιατί κάποιοι τόλμησαν να μειώσουν την τιμή και την αξιοπρέπεια τους.

Η δική μου η θέση και απαίτηση είναι ότι οι βετεράνοι που έλαβαν μέρος στα πεδία των μαχών το 1974 και υπηρετήσαν και πέραν της κανονικής τους θητείας στην Εθνική Φρουρά να συνταξιοδοτηθούν κανονικά στα 63, σύμφωνα με τις μονάδες που έχουν από την συνεισφορά τους στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, δίχως την αποκοπή του 12% τάχατες για πρόωρη σύνταξη. Οι περισσότεροι βετεράνοι έχουν υπηρετήσει τρία χρόνια θητεία πολέμησαν στα πεδία των μαχών και τραυματίστηκαν σωματικά άλλοι ψυχολογικά άλλοι κουφάθηκαν από την ρίψη βομβών και σήμερα στα 63 τους χρόνια ζουν τον εφιάλτη του μετά-τραυματικού στρες. Για αυτό λοιπόν είναι δικαίωμα τους και απαίτηση να συνταξιοδοτηθούν πλήρως στα 63 δίχως αποκοπές. Αυτό θα είναι πραγματικά μια βοήθεια και όχι με το εξευτελιστικό χρηματικό τιμητικό επίδομα όπως αποκαλείται. Για να έχουν αυτά τα παιδιά που τόσο υπόφεραν και συνεχίζουν να υποφέρουν μια αξιοπρεπή ζωή τώρα στα γεράματα τους. Λάβετε υπόψη ότι αρκετοί απεβίωσαν και αυτοί που απόμειναν ζουν με ψυχολογικά και άλλα προβλήματα υγείας.

Τέλος εκφράζω οργή αγανάκτηση και αποτροπιασμό όχι μόνο για την απόφαση που πάρθηκε για το τιμητικό επίδομα βετεράνου αλλά και για την πρόθεση που υπάρχει πίσω από την απόφαση αυτή.              

Με τιμή,

Μ. Αχιλλέως

Οδηγός του αθάνατου ήρωα διοικητή του μηχανοκίνητου τάγματος 286 Μ.Τ.Π, Μπούτου Γεώργιου.

Μέλος του συνδέσμου πολεμιστών 286 ΜΤΠ 1974.

Υ.Γ.: Η θέση μου αυτή να παρουσιαστεί στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας για το θέμα του τιμητικού επιδόματος. 

  Παναγιώτα Χαραλάμπους 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/542749/-i-timi-den-echei-timi-epistoli-beteranoy-ga-epidoma