Ένας επιφυλακτικός Ομπάμα απέναντι στο Κυπριακό

Print Friendly, PDF & Email

της Δόνα Καπαρτή

16 ΝΟΕ 2016

Θετικά χαρακτήρισε τα μηνύματα του Πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα για το Κυπριακό η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Ευχαριστημένη και απόλυτα σύμφωνη βρίσκει τη Λευκωσία η δήλωση – απάντηση Τσίπρα προς τον πλανητάρχη όταν έκανε λόγο για διμερές πολιτικό ζήτημα. 

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την κοινή διάσκεψη Τύπου στην οποία προέβη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ακολούθησε το «τέμπο» του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καθώς και του Ειδικού Συμβούλου του Οργανισμού για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντα, κάνοντας λόγο για τις καλύτερες από ποτέ προοπτικές για δίκαιη και βιώσιμη λύση. Ο ίδιος έπλεξε το εγκώμιο τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη όσο και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, για τους οποίους είπε χαρακτηριστικά: Υπάρχουν δυο ηγέτες ειλικρινά προσηλωμένοι στην εξεύρεση συμβιβαστικής και βιώσιμης λύσης.

Μετριασμένος και επιφυλακτικός

 Οι δηλώσεις του για το Κυπριακό έγιναν χωρίς τις όποιες υπερβολές, αφού είπε πως οι προοπτικές αυτές δεν ισοδυναμούν με εγγύηση της επιτυχίας. Σημαντικό στοιχείο των δηλώσεων του, που επιβεβαιώνει την πιο πάνω εκτίμηση, αποτελεί η θέση ότι δεν μπορεί να ικανοποιηθούν και οι δυο πλευρές κατά 100%. 

Ο Πλανητάρχης ερωτηθείς για το πώς θα μπορούσε να πείσει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να θέσει τέλος στην κατοχή της Κύπρου, βρήκε ένα διπλωματικό τρόπο να αποφύγει την απάντηση, επιθυμώντας προφανώς να εμποδίσει ενδεχόμενη τριβή ανάμεσα στις ήδη τεταμένες τουρκοαμερικανικές σχέσεις.

Ωστόσο, από την απάντησή που έδωσε προέκυψε μία ισχυρή δήλωση από τον Τσίπρα για τον ρόλο της Τουρκίας στην Κύπρο και τα κατοχικά στρατεύματα. 

Ειδικότερα, ο Ομπάμα είπε πως πρόκειται για διαπραγμάτευση μεταξύ Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ευγενικά, ότι το κυπριακό ζήτημα δεν είναι διμερές αλλά διεθνές. Και συμπλήρωσε: “Οι εγγυήσεις μας αφορούν διότι από το 1959-1960 αυτό το αναχρονιστικό μοντέλο των εγγυήσεων αφορά και την Ελλάδα. Όμως η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που κατέλαβε ή κατέχει παράνομα την Κύπρο”.  

Στην ίδια τροχιά Κύπρος – Ελλάδα

 Απόλυτα σύμφωνη βρήκε την πιο πάνω δήλωση του Αλέξη Τσίπρα η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε αρμόδιο κυβερνητικό πρόσωπο στο SigmaLive. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο ταξίδι που κάνει στην Αθήνα αναμένεται να συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα τα όσα ειπώθηκαν ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Αμερικανό Πρόεδρο. 

Απόλυτα ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα δεν είναι μόνο η κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και η κυβέρνηση Τσίπρα. Κι αυτό κυρίως λόγω της στάσης του πλανητάρχη απέναντι στην ανάγκη αλλαγής πολιτικής στην ελληνική οικονομία. Είναι η πρώτη φορά που δηλώνουν επίσημα χείλη των ΗΠΑ ότι η λιτότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η θέση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο επόμενος προορισμός του Ομπάμα είναι η Γερμανία.

Πηγή:http://www.sigmalive.com/news/politics/380109/enas-epifylaktikos-ompama-apenanti-sto-kypriako#sthash.nl6TwttW.dpuf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.