Οι Εγγυήσεις της Τουρκικής Κατοχής

Print Friendly, PDF & Email

του Χρήστου Ψιλογένη

30 Νοε 2016pastedGraphic.pdf

Μετά το πρόσφατο αδιέξοδο, πρέπει ηγεσία και λαός να προβληματιστούμε, για το τι πήγε λάθος, αλλά και για το τι δέον γενέσθαι.

Το πρώτο λοιπόν συμπέρασμα είναι ότι η τουρκική πολιτική παραμένει αμετάβλητη. Επομένως η εντύπωση ότι λίγες μέρες μετά το ναυάγιο που προκάλεσε, η Άγκυρα θα αλλάξει στάση, αποτελεί πλάνη. Εκτός βεβαίως και αν χειροτερέψει τη δική της, η Λευκωσία. 

2.Επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά ότι οι διαπραγματεύσεις χωρίς προηγούμενη άρση της κατοχής, αποτελούν επικίνδυνη ματαιοπονία. Διότι με 40.000 τουρκικού στρατού, οι Τ/κ διαπραγματεύονται από θέση ισχύος και μάλιστα όχι για τα νόμιμα δικαιώματά τους αλλά για την κατοχύρωση των επεκτατικών στόχων της Άγκυρας. 

3.Τόσο η στρατηγική, όσο και η μεθοδολογία που ακολουθήσαμε, αποδείχθηκαν ατελέσφορες. Συγκεκριμένα, αντί της παράλληλης διαπραγμάτευσης, που θα μας επέτρεπε να απαιτούμε ανταλλάγματα στις εκάστοτε υποχωρήσεις μας, επιλέξαμε τις επάλληλες παραχωρήσεις. Αποτέλεσμα, αφού οι Τ/κ πήραν ό,τι ήθελαν σε άλλες ζωτικές πτυχές του Κυπριακού, αρνήθηκαν ακόμα και την κατάθεση χάρτη για το εδαφικό, πρόβαλαν νέες αξιώσεις και τελικά, μας επέρριψαν και την ευθύνη του αδιεξόδου που προκάλεσαν! Επομένως, στην Ελβετία δεν ναυάγησαν μόνο οι διαπραγματεύσεις, αλλά και η ακολουθούμενη πολιτική μας. 

4.Ενώ η συνθήκη εγγύησης υπήρξε για την Κύπρο πηγή δεινών, που ακόμα συνεχίζονται, οι γνωστοί οπαδοί τής «ό,τι μας δώσουν» λύσης, απαλλάσσοντας τον κατακτητή από την ευθύνη του ναυαγίου, ενοχοποίησαν τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκο Κοτζιά! Γιατί κάνοντας το αυτονόητο, εισηγήθηκε κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων. Που εάν δεν καταργηθούν, θα κρατούν τον Ελληνισμό υπό μόνιμη ομηρεία και την Ευρώπη υπό μόνιμο εκβιασμό. Γιατί αυτές δεν θα εγγυώνται την ανεξαρτησία της Κύπρου, αλλά τη διαιώνιση της τουρκικής κατοχής. Κοντολογίς, αντί να προβληματιστούν, εξοργίστηκαν ως να χάσαμε κανένα κελεπούρι.Γιαμια συμφωνία που κατοχυρώνει όλους τους Τούρκους εποίκους, εγκαταλείποντας τους πλείστους Εκ πρόσφυγες. Για μια συμφωνία όπου το Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα μπορεί να πάρει οποιαδήποτε απόφαση, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της μειοψηφίας που απερίσκεπτα την έκαμανισοψηφία! 

5.Αλλά σοβαρή ευθύνη φέρουν επί του προκειμένου και οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων. Γιατί μαζί με την κυβέρνηση, ηγούνται μιας εκστρατείας αυτο-ενοχοποίησης των Ε/κ, με προφανή στόχο να τους δημιουργήσουν πλέγμα ενοχής και ψυχολογία παράδοσης. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν Ε/κ πολιτικοί που ασεβώντας προς τους νεκρούς μαχητές της αντίστασης, φόρτωσαν το πραξικόπημα της χούντας στους Ε/κ, που ήταν τα θύματά της!Και αυτά όταν οι Τ/κ ηγέτες χαρακτηρίζουν το έγκλημα της τουρκικής εισβολής, ειρηνευτική επιχείρηση! Στην εκστρατεία αυτή συμμετέχει και το ΡΙΚ, που συμπεριφερόμενο σαν Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κυβέρνησης, μετέτρεψε χωρίς ουσιαστικό αντίλογο, ολόκληρη απογευματινή εκπομπή του σε φροντιστήριο υπέρ της εκκολαπτόμενης λύσης. Όπου ακούμε μόνο για τα σφάλματα των Ε/κ, ουδέποτε για εκείνα των Τ/κ, ή τα εγκλήματα της Τουρκίας. 

6.Αντί λοιπόν της επανάληψης των προβληματικών συνομιλιών, που αν δεν ναυαγήσουν εκ νέου, θα καταλήξουν σε ανταλκίδεια ειρήνη, επιβάλλεται άμεση αλλαγή πολιτικής, με προσφυγή στον ΟΗΕ, όπου να απαιτήσουμε: 

Α) διεθνή διάσκεψη, με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ, των δύο κοινοτήτων, των εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Β) Όπως το Διεθνές Δικαστήριο γνωματεύσει για τη νομιμότητα της τουρκικής εισβολής-κατοχής, την απαίτηση της Τουρκίας για νομιμοποίηση των εποίκων και τη στέρηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Ε/κ εκτοπισμένους. 

Γ)Κατά πόσο οι διαπραγματεύσεις στην παρουσία 40.000 κατοχικού στρατού, εξασφαλίζουν διαπραγματευτική ισοτιμία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και νόμιμο αποτέλεσμα. 

Δ) Αφού η κατοχική δύναμη αντικατασταθεί με πολυεθνική δύναμη του ΟΗΕ, να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αλλά με βάση τη γνωμάτευση του Διεθνούς Δικαστηρίου και το ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ 3212)74, που υιοθετήθηκε και από το Συμβούλιο Ασφαλείας, με το ψήφισμα 365)74. 

Παράλληλα, θα πρέπει να πείσουμε την ΕΕ και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι μια φιλοτουρκική λύση του Κυπριακού, δεν θα αδικήσει μόνο τους Ε/κ, θα παραδώσει και μια ευρωπαϊκή χώρα σ’ ένα αδίστακτο ισλαμοφασιστικό καθεστώς, που θα εισέλθει από το παράθυρο στην ΕΕ, διά των Τούρκων εποίκων. 

Επομένως, αν οι αντιφασιστικές δυνάμεις παραλείψουν σήμερα το έλασσον, θα υποστούν αύριο το μείζον. Ως γνωστόν και η τραγωδία του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, άρχισε με θωπείες προς τον χιτλεροφασισμό.

 * Πρέσβης ε.τ.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/el-gr/f-me-apopsi-eponymes-gnomes/385/342455/oi-engyiseis-tis-tourkikis-katochis

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.