Υπουργική Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ιταλίας στη Ρώμη για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

01/12/2016 18:47

Οι κ.κ. Carlo Calenda, Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Γεώργιος Σταθάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, και Γεώργιος Λακκοτρύπης, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, συναντήθηκαν στη Ρώμη την 1η Δεκεμβρίου 2016, στο περιθώριο της Υπουργικής Διάσκεψης της «Ένωσης για τη Μεσόγειο» και στην παρουσία των κ.κ. Miguel Arias Cañete, Ευρωπαίου Επίτροπου Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας, και Ron Adam, Σύμβουλου Πολιτικής του Υπουργείου Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανασκόπηση των αποτελεσμάτων της προκαταρκτικής τεχνικής μελέτης (pre-feed study) του έργου του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, την οποία διενήργησε η κοινοπραξία IGI Poseidon και η οποία έτυχε χρηματοδότησης από τον Κανονισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF).

Κατά τη συζήτηση, οι Υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η εν λόγω μελέτη κατέδειξε πως ο προτεινόμενος αγωγός είναι τεχνικά εφικτός και εμπορικά βιώσιμος.

Επιπρόσθετα, λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική αξία του έργου, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μιας απευθείας εξαγωγικής διαδρομής για τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, ως μέρος του Διαδρόμου Ανατολικής Μεσογείου, και συμπληρώνοντας άλλες επιλογές εξαγωγών υπό αξιολόγηση, οι Υπουργοί αποφάσισαν τη σύσταση ομάδας εργασίας για παρακολούθηση της εξέλιξης των δραστηριοτήτων του έργου και προσδιορισμό τρόπων κοινής στήριξής του. 

Μεταξύ άλλων, οι τρόποι αυτοί θα αποσκοπούν στη συμπερίληψη του αγωγού φυσικού αερίου EastMed στην τρίτη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και στην πρόσβασή του σε χρηματοδοτική στήριξη από τον CEF, με στόχο την προώθηση του έργου στην επόμενη φάση ανάπτυξής του.

ΠΗΓΗ:http://www.sviluppoeconomico.gov.it/index.php/en/news/2035623-east-med-gas-pipeline-constituted-a-working-group-to-monitor-project-development

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.