Ετοιμη η Συμβιβαστική Φόρμουλα για συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

14 Δεκ 2016

 SigmaLive

Συμβιβαστικό πλαίσιο αναζητούν ΗΠΑ και Βρετανία, με την άτυπη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να «κλειδώσει» η καθοριστική συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν για το Κυπριακό, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίζεται ανένδοτος στα μείζονα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τελική λύση του προβλήματος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στην Ελλάδα, οι τρεις μεγάλοι «παράγοντες», φέρονται να έχουν επεξεργαστεί συγκεκριμένο μοντέλο σύγκλισης, το οποίο έχει διαβιβάσει ήδη η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, χαρακτηρίζοντάς το «σωσίβιο» για τη διάσκεψη στη Γενεύη.

Τι προνοεί το συγκεκριμένο μοντέλο:

1. Πρόνοια για «περιορισμένου χρόνου και έκτασης» εγγυοδοσία, σε σχέση μόνο με το τουρκικό σκέλος του διζωνικού κρατικού μορφώματος που θα προκύψει ως ομοσπονδιακός συμβιβασμός.

2. Η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος της Ενωμένης Κυπριακής Ομοσπονδίας «θα περιοριστεί δραστικά», τόσο σε αριθμούς όσο και σε οπλικές δυνατότητες. Αλλά και όσον αφορά τη διασπορά τους.

και

3. Το σύνολο σχέδιο της εγγυοδοσίας και οι λειτουργικές του παράμετροι θα συναρτηθούν προς «ουσιαστική επιτήρηση» από μηχανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, ή ενδεχομένως και νατοϊκών. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά προϋποθέσεις και λόγους τυχόν επεμβατικής ενεργοποίησης.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ, διέψευσε την ύπαρξη της εν λόγω φόρμουλας, λέγοντας ότι “κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί ενώπιόν μας”. 

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική πλευρά δια στόματος Μουσταφά Ακιντζί, εμμένει στο σύστημα εγγυήσεων «σε βάθος 15ετίας», με επαναξιολόγηση αναλόγως των δεδομένων που θα έχουν προκύψει τότε.

Να σημειωθεί επίσης ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μεσολαβητική φόρμουλα που έχει τεθεί επί τάπητος, προνοεί την έναρξη αποχώρησης του βασικού κορμού των κατοχικών δυνάμεων από τα κυπριακά εδάφη, «από την επομένη της συνυπογραφής λύσης» από τους ηγέτες των δύο κυπριακών πλευρών. Η οποία φυσικά θα έχει προεπικυρωθεί από χωριστά δημοψηφίσματα.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/kypriako/388232/etoimi-i-symvivastiki-formoula-gia-synantisi-tsipraerntogan#.dpuf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.