Τι σπουδαιότερο των «Εγγυήσεων» του ‘60;

Print Friendly, PDF & Email

του Λάζαρου Μαύρου

28 Δεκ 2016

Π Ο Ι Ο, ΑΡΑΓΕ, υπέρτερης στρατηγικής σημασίας κεκτημένο, σπουδαιότερο από τις «Εγγυήσεις» του 1960, θα επιδιώξει η Άγκυρα, σε μια νέα συμφωνία για την Κύπρο, ώστε να συγκατανεύσει στην «εγκατάλειψη», ή στη «βελτίωση» των «αναχρονιστικών Εγγυήσεων»; Το ερώτημα προκύπτει απ’ το γεγονός ότι, η ίδια η Τουρκία αισθάνεται ως ο ισχυρότερος. Κι ο νικητής. Δρέπουσα και κατέχουσα, διαδοχικά, επαυξάνουσες τα κεκτημένα της, νίκες:

– ΙΣΤΟΡΙΚΗ νίκη θεωρεί, βεβαίως, η Τουρκία, τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου του 1959.

– ΙΣΤΟΡΙΚΗ νίκη και την Εισβολή της στην Κύπρο το 1974.

– ΟΠΩΣ, στις νίκες της περιλαμβάνει, την ανεμπόδιστη κι ατιμώρητη επί 42 χρόνια κατοχή: Με τα «τετελεσμένα» και τις κατοχικές «πραγματικότητες» επί των σκλαβωμένων από τον Αττίλα εδαφών τής βορείου Κύπρου.

– ΙΣΤΟΡΙΚΗ νίκη, συνεπώς, υπέρτερη των προηγούμενων για την τουρκική στρατηγική, θα επιδιώξει, αν τα καταφέρει, με τη «λύση», το 2017…

Α Ν Α Γ Κ Α Ι Α υπενθύμιση: Για την Τουρκία του κ. Ερντογάν, ο οποίος έφθασε μέχρι σημείου να ταξινομεί ως τουρκική ήττα τη Συνθήκη της Λωζάννης 1923, για την τότε και μετέπειτα (1947) «απώλεια» των νήσων του Αν. Αιγαίου, μεμφόμενη γι’ αυτό τους Κεμαλιστές, οι «Εγγυήσεις» στην Κύπρο που πέτυχαν το 1959, οι μετέπειτα απαγχονισθέντες από τους Κεμαλιστές Πραξικοπηματίες της 27ης Μαΐου 1960, πρωθυπουργός Μεντερές και υπ.Εξ. Ζορλού, αποτελούν, ρητώς, ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ για τη δική τους ισλαμο-οθωμανική στρατηγική:

Σ Α Φ Ω Σ ΚΑΙ γραπτώς οι «Εγγυήσεις» του ’60 προβάλλονται ως τουρκική Συνταγή Επιτυχίας. Της οποίας την «αντιγραφή» υποδεικνύει στο «Στρατηγικό Βάθος» των κυβερνώντων από το 2002 Ισλαμιστών – Νεο-Οθωμανών, ο κ. Νταβούτογλου:

Ε Ι Δ Ι Κ Α ΓΙΑ Θράκη & Βαλκάνια, στις σελ. 200επ. και 475επ. του βιβλίου του έγραψε ότι: «Η βάση της πολιτικής επιρροής της Τουρκίας στα Βαλκάνια είναι τα οθωμανικά κατάλοιπα […] οι τουρκικές και μουσουλμανικές μειονότητες που διαβιούν στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα, στη Μακεδονία [εννοεί τα Σκόπια], στο Σαντζάκ [Σερβίας], στο Κόσοβο και στη Ρουμανία, αποτελούν σημαντικά στοιχεία της βαλκανικής πολιτικής της Τουρκίας. [Στόχος της Άγκυρας] η δημιουργία ενός διεθνούς νομικού πλαισίου, που θα θέσει υπό την προστασία του τις εθνικές μειονότητες της περιοχής.

Στο νομικό αυτό πλαίσιο η Τουρκία πρέπει να επιδιώκει συνεχώς την εξασφάλιση ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ, που θα της παρέχουν το δικαίωμα παρέμβασης στα ζητήματα που αφορούν τις μουσουλμανικές μειονότητες των Βαλκανίων. Η νομιμότητα της επέμβασης στην Κύπρο, που αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα στη σύγχρονη εποχή, κατέστη δυνατή εντός ενός τέτοιου νομικού πλαισίου» (σελ.201). Και: «Πρέπει επίσης να διαμορφωθούν τα διπλωματικά και πραγματικά μέσα, τα οποία θα εξασφαλίσουν την παρέμβαση της Τουρκίας στην περιοχή» («Στρατηγικό Βάθος» σελ. 475)…

Α Ρ Α, ΛΟΙΠΟΝ: Τι σπουδαιότερο για την Τουρκία από τις «Εγγυήσεις» του ’60 θα επιδιώξει η Άγκυρα το 2017 επί της Κύπρου;

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/columns/iristho/391537/ti-spoudaiotero-ton-eggyiseon-tou-60

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.