Εδώ Πολυμερής, εκεί Τετραμερής, πού είναι η Κ.Δ.

Print Friendly, PDF & Email

Εδώ πολυμερής, εκεί τετραμερής, πού είναι η Κ.Δ.

του Πέτρου Θ. Παντελίδη

Μας λένε πως οι μόνοι που υπονομεύουν την Κ.Δ. είναι ο κ. Ακιντζί και τα κόμματα που επαναλαμβάνουν αυτά που λέει για εκλιπούσα Κ.Δ. Όμως ξεχνούν ότι ο πρώτος που υπονόμευσε την Κ.Δ. είναι ο κ. Αναστασιάδης. Στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου, ούτε που την ανέφερε. Δεν ζήτησε, ούτε δήλωσε ότι η Κ.Δ. πρέπει να συμμετέχει στη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό. Την άφησε αιωρούμενη και ενήργησε με ασάφεια, λες και δεν υπήρχε η Κ.Δ. Φυσικά στο δείπνο δεν μετείχε η Κ.Δ., αλλά ο Πρόεδρός της με την ιδιότητα του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Με την ενέργειά του ή καλύτερα με τη σιωπή του υπονόμευσε την Κ.Δ. Γιατί στο δείπνο δεν ανέφερε καν, ότι στη διάσκεψη έπρεπε να μετέχει και η Κ.Δ., της οποίας είναι πρόεδρος. Τώρα προσπαθεί, ελπίζουμε να μην είναι μάταιη η προσπάθειά του, να βάλει την Κ.Δ. στη διάσκεψη, ψάχνοντας για κανένα ανοικτό παράθυρο. Υπάρχει μεγαλύτερη υπόσκαψη της Κ.Δ., κ. κυβερνητικέ εκπρόσωπε;

Μήπως ο κ. Αναστασιάδης δεν ανέφερε ή δεν ζήτησε τη συμμετοχή της Κ.Δ., επειδή ήξερε ότι αυτό δεν θα το αποδεχόταν ο κ. Ακιντζί και το άφησε στην ασάφεια, που δεν θα είναι εποικοδομητική για τη συνέχεια; Μήπως ενήργησε με βάση τη «γνωμάτευση» του κ. Κασουλίδη, ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν θέλει λύση, επειδή ζητά να περιληφθεί ως πρώτο άρθρο της συμφωνίας η συνέχεια και μετεξέλιξη της Κ.Δ.; Φοβήθηκε ότι θα τον κατηγορούσε και αυτόν ο Κασουλίδης ότι δεν θέλει λύση; Ή έλαβε υπόψη τη «σοφή» ρήση του Άντρου Κυπριανού, ότι δεν πρέπει να υποβάλλουμε προτάσεις «που δεν είναι αποδεκτές και στις δυο πλευρές»; Ό,τι και να συμβαίνει στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου ο ΠτΔ πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη υπόσκαψη της Κ.Δ. Όσοι κάμνουν αυτή τη διαπίστωση δεν υποσκάπτουν την Κ.Δ. Προσπαθούν να αποτρέψουν την κατάργηση της Κ.Δ.

Μας λέει ο κ. Αβέρωφ ότι ο ΠτΔ κατόρθωσε για πρώτη φορά να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Τουρκία και έτσι θα είναι αναγκασμένη να ανοίξει, για πρώτη φορά, τα χαρτιά της και να δείξει αν έχει πρόθεση να υποβάλει προτάσεις που να διευκολύνουν τη λύση. Μα αυτό κ. Αβέρωφ δεν είναι κατόρθωμα. Είναι κατάντημα. Όποιος πρόεδρος της Κ.Δ. αποδεχόταν τα τελευταία 40 χρόνια τους τουρκικούς όρους για πραγματοποίηση «πενταμερούς» διάσκεψης για το Κυπριακό, θα έφερνε την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ή καλύτερα θα έκαμνε την Τουρκία να έρθει τρεχάτη στο τραπέζι της πενταμερούς, γιατί αυτός ήταν ο διαχρονικός της στόχος: Να συγκροτηθεί πενταμερής, με απούσα την Κ.Δ. Και φυσικά, ούτε ο Κληρίδης, ούτε ο Χριστόφιας τον αποδέχτηκαν. Ο ΠτΔ δεν κατόρθωσε να φέρει την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της. Αποδέχτηκε τη διαχρονική απαίτησή της και η Τουρκία έρχεται πανηγυρίζοντας για τη διπλωματική της νίκη.

Ο κ. Αβέρωφ δήλωσε με στομφώδες ύφος ότι τα πέντε ή έξι κόμματα της αντιπολίτευσης μοιάζουν με τυπογραφείο που έχει εκτυπώσει μιαν απόφαση, την οποία διαβάζουν τα στελέχη τους, αλλάζοντας μερικές τελείες και κόμματα. Αντίθετα, κύριε Αβέρωφ. Οι πολίτες που νοιαζόμαστε για βιώσιμη και λειτουργική λύση, σχολιάζουμε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ έχουν σχεδόν κοινές θέσεις δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν και να εκφέρουν μιαν άποψη που να εκφράζει όλους τους πολίτες που συμφωνούν μαζί τους. Για τούτο τους ακούμε να εκφράζουν τις θέσεις τους, αλλά καθένας με δική του επιχειρηματολογία και ρητορική. Και αυτό αδυνατίζει την κοινή τους θέση και την αντίδραση της πλειοψηφίας του λαού. Αντίθετα, όταν ακούμε τους εκπροσώπους του ΔΗ.ΣΥ. και του ΑΚΕΛ να εκφράζουν την υποστήριξή τους στις ενέργειες του ΠτΔ είναι σαν να ακούμε ανθρώπους που παρακολούθησαν το ίδιο σεμινάριο και αποστήθισαν τα ίδια επιχειρήματα.

Και κάτι τελευταίο: 

(α) Η συμμετοχή της Κ.Δ. είναι εκ των ουκ άνευ. 

(β) Θα διεκδικήσουμε τη συμμετοχή της Κ.Δ. 

(γ) Συζητούνται τρόποι για την καλύτερη εκπροσώπηση της Κ.Δ. 

(δ) Η διάσκεψη θα είναι τετραμερής, τρεις εγγυήτριες και η Κ.Δ. 

(ε) Θα παραστώ στη διάσκεψη ως ΠτΔ. Διαλέγετε και παίρνετε. Εδώ πολυμερής, εκεί τετραμερής, που είναι η Κ.Δ., για να την υποσκάψουμε;

Μήπως μετά την πενταμερή ή τετραμερή ή πολυμερή διάσκεψη, που θα βάλουμε την Τουρκία στη γωνιά, θα ψάχνουμε να βρούμε την παρούσα Κ.Δ.; Ή μήπως κινδυνεύει να γίνει εκλιπούσα; Εδώ πρόκειται για το μέλλον της πατρίδας μας και του Ελληνισμού. Πρέπει, επιτέλους, να σοβαρευτούμε.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/393982/edo-polymeris-ekei-tetrameris-pou-einai-i-kd