Ρώσος Πρέσβης: Έτοιμη η Ρωσία να συμβάλει στη λύση

Print Friendly, PDF & Email

 του Στανισλάβ Οσάτσι*

22 Ιαν 2017

Με άρθρο του στον «Φ» ο Οσάτσι τοποθετείται για το Κυπριακό

Λευκωσία: «Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας αρκετές φορές έγινα μάρτυρας ιστορικών γεγονότων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Στη μνήμη μου παραμένουν ζωντανές οι ενθυμήσεις των τραγικών για τον κυπριακό λαό ημερών του Ιουλίου του 1974. Εργαζόμουν εκείνη την περίοδο στην Πρεσβεία της Σοβιετικής Ένωσης στην Κύπρο και είχα τη δυνατότητα να παρακολουθήσω την εξέλιξη τόσο του πραξικοπήματος, όσο και της τουρκικής εισβολής που ακολούθησε και η οποία οδήγησε στον βίαιο διαμελισμό του νησιού. Είμαι πεπεισμένος ότι σήμερα, μετά την παρέλευση τεσσάρων δεκαετιών μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η χώρα ζει μια υπεύθυνη περίοδο που αφορά στην επεξεργασία σημαντικών αποφάσεων, που είναι ικανές να δημιουργήσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επανένωσή της.

Η Ρωσική Ομοσπονδία ποτέ δεν ήταν αμέτοχος παρατηρητής της διαδικασίας για ειρηνική διευθέτηση της διαφοράς στην Κύπρο. Και προς τούτο υφίστανται βάσιμοι λόγοι, και γι’ αυτό μαρτυρά ολόκληρη η ιστορική εμπειρία των ρωσο-κυπριακών σχέσεων. Τη Ρωσία και την Κύπρο συνδέουν αδιάσειστα η πολύχρονη ιστορία συνεργασίας τους καθώς και οι διαφανείς χορδές της πνευματικής και πολιτιστικής συγγένειας μεταξύ των λαών μας. Η χώρα μου πάντοτε υπογράμμιζε και επιβεβαίωνε την εμπιστοσύνη και εμμονή της υπέρ της εξεύρεσης μια δίκαιης και διαρκούς λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση μιας εθελοντικής επιλογής της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι μηνών εξακολουθούμε να παρακολουθούμε με προσοχή την πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών, οι οποίες επαναλήφθηκαν με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ την άνοιξη του 2015. Ενδιάμεσο αποτέλεσμα αποτέλεσε η διεθνής διάσκεψη για την Κύπρο, στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, στην πορεία της οποίας για πρώτη φορά κατά τα τελευταία 42 χρόνια της ιστορίας της κυπριακής διαφοράς, γύρω από το ίδιο τραπέζι των συνομιλιών κάθησαν οι ηγέτες της διαμελισμένης Κύπρου και υψηλά ιστάμενοι εκπρόσωποι των εγγυητριών χωρών. Δυστυχώς, τα θέματα-κλειδιά της κυπριακής διευθέτησης παρέμειναν προς το παρόν άλυτα. Δεν εγκαταλείπουμε τις ελπίδες για περαιτέρω σμίκρυνση μεταξύ των θέσεων των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων πάνω σε σημεία διαφοράς προς το συμφέρον μιας αποτελεσματικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και οι ηγέτες των βασικών πολιτικών κομμάτων της χώρας γνωρίζουν την έντονη εμμονή της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπέρ της επανένωσης της νήσου. Η επίσημη θέση της Ρωσίας στο κυπριακό πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει αναλλοίωτη. Εκφραζόμαστε με συνέπεια, μεταξύ άλλων και μέσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπέρ της επίτευξης μιας σταθερούς και βιώσιμης λύσης τού αδικαιολόγητα παρατεταμένου κυπριακού προβλήματος, το οποίο προκαλεί πόνο και οδύνη σε όλους τους Κυπρίους –και τους Έλληνες και τους Τούρκους–, και κάνει πιο περίπλοκη την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαι πεπεισμένος ότι μια συνολική διευθέτηση στο νησί, μέσω της δημιουργίας μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας με ενιαία διεθνή προσωπικότητα, στη βάση των παραμέτρων που έχουν κατοχυρωθεί με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο, θα αντανακλούσε τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων.

Θεωρούμε ότι οι προσπάθειες για τον καθορισμό τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων για τη διευθέτηση του Κυπριακού θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη διαδικασία των συνομιλιών σε ένα αδιέξοδο. Η έξωθεν πίεση πάνω στις δύο πλευρές αποτελεί αντιπαραγωγική μέθοδο, η οποία εγκυμονεί κινδύνους και μπορεί να υποσκάψει τις προσπάθειες των μετεχόντων στις ενδοκυπριακές συνομιλίες για την επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης. Η επιβολή έτοιμων συνταγών για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος υπέρ των γεωπολιτικών συμφερόντων οποιουδήποτε είναι ικανή να βλάψει την ειρηνική διαδικασία στην Κύπρο. Το λανθασμένο ενός τέτοιου εγχειρήματος αποδείχθηκε με τη θλιβερή τύχη που είχε το προταθέν από τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σχέδιο επανένωσης της νήσου, το οποίο απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους στο δημοψήφισμα του 2004. Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει τέτοια μορφή διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, με την οποία θα είναι σύμφωνοι οι ίδιοι οι Κύπριοι από μόνοι τους. Ταυτόχρονα θεωρούμε σημαντικό να ληφθεί υπόψη πλήρως η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναγκαιότητα κατάργησης του θεσμού των εγγυήσεων. Σταθερή βάση για μια ειρηνική διευθέτηση στην Κύπρο θα μπορούσαν να είναι οι εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μέσα σ’ αυτό το φόντο η Ρωσία, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της να εμπλακεί ενεργά για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Πιστεύουμε ότι οπωσδήποτε θα φτάσει εκείνη η μέρα, οπόταν «η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα» της Ευρώπης, επιτέλους, να απολέσει αυτό το αποκλειστικό της καθεστώς από τον πολιτικό χάρτη. Η Ρωσία, με τη σειρά της, είναι διατεθειμένη και στο μέλλον με κάθε τρόπο να συμβάλει σε σύντομη έλευση αυτού του καταπληκτικού γεγονότος για τον κυπριακό λαό.

Το ψήφισμα του 2004 και το ρωσικό βέτο

Θεωρώ απαραίτητο να υπενθυμίσω ορισμένα γεγονότα που αφορούσαν τη συζήτηση του κυπριακού προβλήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2004. Τότε το αγγλο-αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για την Κύπρο προβλήθηκε χωρίς καμιά προεργασία προς ψηφοφορία, χωρίς λεπτομερή εξέτασή του από τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ενάντια στην επιθυμία των κυπριακών πλευρών. Παράλληλα με αυτό, είχε παραβιαστεί η επιτευχθείσα προηγουμένως με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ συναντίληψη, ότι η ψηφοφορία θα έπρεπε να είχε γίνει μετά τα δημοψηφίσματα στα δύο τμήματα της Κύπρου σε σχέση με το ούτω καλούμενο «Σχέδιο Ανάν». Η «προώθηση» του ψηφίσματος για την Κύπρο μερικές μέρες πριν από τη διεξαγωγή των χωριστών δημοψηφισμάτων των κυπριακών κοινοτήτων έδειχνε την ολοφάνερη προσπάθεια πίεσης επί των Κυπρίων.

Μέσα στις συνθήκες που είχαν τότε διαμορφωθεί η Ρωσία ήταν αναγκασμένη να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας, με βάση τα δικαιώματά της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ρωσική στάση, όπως είναι γνωστό, υποστηρίχθηκε πλήρως από μέρους της κυπριακής Κυβέρνησης και από μέρους του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ραούφ Ντενκτάς. Εντούτοις, στην κοινότητα των Δυτικών εμπειρογνωμόνων σήμερα συχνά ερμηνεύουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα από το πρίσμα μιας εντελώς αστήρικτης κατηγορίας κατά της Ρωσίας, ότι δήθεν προσπαθεί να υποσκάψει τη διαδικασία των συνομιλιών στην Κύπρο».

*Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/349019/rosos-presvis-etoimi-i-rosia-na-symvalei-sti-lysi