Ο… Πολλαπλός ρόλος του Έιντε

Print Friendly, PDF & Email

24 Ιανουάριος 2017

ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ

Οι όροι εντολής του ειδικού συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό
Κανένας στην Κύπρο, Κυβέρνηση, Βουλή και κόμματα, δεν τόλμησε να προσβάλει τον ΓΓ του ΟΗΕ για την έλλειψη αναφοράς σε «αμερόληπτη υπηρεσία» στους όρους εντολής, και να απαιτήσει την αντικατάσταση του κ. Έιντε

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε συνέντευξή του στο «Σίγμα» 22.1.2017, μεταξύ άλλων υποστήριξε έντονα και απόλυτα ότι ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε πρέπει να φύγει, γιατί δεν είναι εποικοδομητικός με τη στάση του.

Η ΕΔΕΚ θεωρεί και επισημαίνει ότι ο κ. Έιντε έχει αρνητικό ρόλο και συνεισφορά, ενώ οι κινήσεις του και οι μεθοδεύσεις που προωθεί δημιουργούν πρόβλημα στην ε/κ πλευρά και ξεφεύγουν από τους όρους εντολής του σε αρκετές περιπτώσεις.

Μα, κύριε Σιζόπουλε, έχετε καθόλου διαβάσει τους «όρους εντολής» του διορισθέντος Νορβηγού από τον αποχωρήσαντα Μπαν Κι Μουν;

Ποιος σας είπε ότι «ξεφεύγουν από τους όρους εντολής του σε αρκετές περιπτώσεις»; Ο άνθρωπος εργάζεται ακριβώς όπως θέλει, γιατί οι περιβόητοι «όροι εντολής του» ΠΟΤΕ δεν του ζήτησαν να δουλεύει αμερόληπτα! Αντίθετα, του έδωσαν το ελεύθερο να εργάζεται όπως του γουστάρει και όπως συμφέρει στα συγκρουόμενά του συμφέροντα.

Το πρόβλημα είναι δικό σας, που του επιτρέψατε να εργάζεται με τον τρόπο που εργάζεται. Κανένας σας στην Κύπρο, Κυβέρνηση, Βουλή και κόμματα, δεν τόλμησε να προσβάλει τον ΓΓ του ΟΗΕ για την έλλειψη αναφοράς σε «αμερόληπτη υπηρεσία», και να απαιτήσετε την αντικατάστασή του! Το λέτε άραγε τώρα, που ίσως να δει την πόρτα από τον νέο ΓΓ του ΟΗΕ και όχι βέβαια από γραπτή και κατηγορηματική αντίδραση από την Κυπριακή Δημοκρατία;

Προώθηση τουρκικών συμφερόντων

Γράψαμε προ πολλού για τους διπλούς και τριπλούς ρόλους του Νορβηγού υποτιθέμενου Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Έιντε. Τεκμηριώσαμε πλήρως για τις συγκρούσεις συμφερόντων που έχει και γιατί έπρεπε να είχε ζητηθεί η αντικατάστασή του προ πολλού. Και ότι οι συγκρούσεις αυτές δουλεύουν εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα υπέρ της κατοχικής δύναμης, της Τουρκίας.

Από τις 9 Σεπτεμβρίου 2015, με άρθρο μας «Ο τριπλός ρόλος του Έιντε», φανερώσαμε ότι το World Economic Forum, στο οποίο κατέχει εξέχουσα θέση, διατηρεί στενές σχέσεις με την Τουρκία και προωθεί τα τουρκικά συμφέροντα. Ακολούθησαν και άλλα άρθρα για τον ρόλο και τις επιδιώξεις του, που επεξέτειναν τις δραστηριότητές τους στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο τον επηρεασμό της νεολαίας μας σε αποδοχή λύσης της δικής τους αρεσκείας («Σημερινή», 2 και 3/12/2015, «Ο Έιντε και η ασφάλεια της ΚΔ»).

Υποδείξαμε πως οι διπλοί και τριπλοί ρόλοι του Νορβηγού έρχονται σε αντίθεση στο Κυπριακό και πως είχε ξεφύγει των καθηκόντων του. Επανήλθαμε στις 30 και 31 Δεκεμβρίου, ρωτώντας γιατί «είναι ακόμα ανεκτός;», σε σχέση με την προσπάθειά του να διοργανώσει στα «μουλωχτά» πενταμερή διάσκεψη στο Νταβός, στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ, στο οποίο κατέχει εξέχουσα διοικητική θέση.

Επανήλθαμε στις 26 Φεβρουαρίου 2016 με άρθρο «Η ανοχή μιας διαπιστωμένης ανοησίας» και γράψαμε ότι «Ανενόχλητος ο κ. Έιντε μεροληπτεί εις βάρος των συμφερόντων της Κ.Δ. Για ποιο λόγο ο ΠτΔ, η Κυβέρνηση και η Βουλή δεν αντέδρασαν και δεν αντιδρούν στο γεγονός ότι ο κ. Έιντε αφέθη από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να ενεργεί ‘μεροληπτικά’ στα καθήκοντά του και όχι ‘αμερόληπτα’, όπως ήταν οι όροι εντολής του Α. Ντάουνερ;».

Σαφείς οι όροι εντολής…

Ξαναδημοσιεύουμε τους «όρους εντολής» του Έιντε από τον Μπαν Κι Μουν. Πού βλέπετε οποιαδήποτε αναφορά που να τον δεσμεύει να ενεργεί ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΑ; Τουναντίον, στο τέλος, αναφέρεται η σύγκρουση συμφερόντων του με το World Economic Forum, για τα οποία ΚΑΝΕΝΑΣ σας δεν ενδιαφέρθηκε να ασχοληθεί μέχρι σήμερα!

Συγκρίνετέ τους με τους «όρους εντολής» του προκατόχου του Αλεξάντερ Ντάουνερ, που έγραφαν ότι «αναμένεται να παίξει έναν αμερόληπτο ρόλο στη βοήθειά του να λύσει το κυπριακό πρόβλημα». Πού υπάρχει η ίδια απαίτηση στους «όρους εντολής» του Νορβηγού (συν τοις άλλοις, αποτυχημένου αστρολόγου) Έιντε;

Διορισμός κ. Έιντε – 22 Αυγούστου 2014

«Ο Γενικός Γραμματέας των Η.Ε. διόρισε τον Espen Barth Eide από τη Νορβηγία ως τον νέο Ειδικό Σύμβουλο για την Κύπρο.

»Ο κ. Eide θα αναλάβει τη θέση που είχε ο Alexander Downer από την Αυστραλία, ο οποίος παραιτήθηκε από Ειδικός Σύμβουλος τον Απρίλιο. Ο Γενικός Γραμματέας εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στη Lisa Buttenheim από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ειδική Αντιπρόσωπό του και Επικεφαλής της Αποστολής, της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στην Κύπρο, που ανέλαβε ως Αναπληρώτρια Ειδική Σύμβουλος μετά την αποχώρηση του κ. Downer.

»Ο κ. Eide είναι εποχικός διπλωμάτης με βαθιά κατανόηση ειρηνικών διαδικασιών… που υπηρέτησε για 10 χρόνια στην Κυβέρνηση της Νορβηγίας, και ως Υπουργός Άμυνας μεταξύ 2011-2012…

»Ο κ. Eide σήμερα υπηρετεί ως Διευθύνων Σύμβουλος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Οικονομικού Φόρου (World Economic Forum), στη Γενεύη.

»Γεννήθηκε το 1964, είναι νυμφευμένος και έχει τρεις γιους».

http://www.un.org/press/en/2014/sga1498.doc.htm

Διορισμός Alexander Downer – 17 Ιουλίου 2008

«Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών διόρισε τον Alexander Downer, πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, ως τον Ειδικό του Σύμβουλο για την Κύπρο. Ο οποίος είναι ένας διπλωμάτης που χαίρει μεγάλης εκτίμησης, αναμένεται να παίξει έναν αμερόληπτο ρόλο στη βοήθειά του να λύσει το κυπριακό πρόβλημα.

»Ο κ. Downer υπηρέτησε ως Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Howard, από τον Μάρτιο του 1996 μέχρι τον Νοέμβριο του 2007…

»Πριν αναλάβει ρόλο στο Κοινοβούλιο, ο κ. Downer υπηρέτησε σε ανώτερες θέσεις τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Κατέχει δίπλωμα Bachelor of Arts (Hons) στην Πολιτική και στα Οικονομικά και είναι Doctor of Civil Laws (honoris causa). Επίσης έχει honorary Doctorate of Philosophy from Bar-IIan University.

»Ο κ. Downer γεννήθηκε το 1951, είναι νυμφευμένος και έχει τέσσερα παιδιά».

http://www.un.org/press/en/2008/sga1144.doc.htm

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος, Λονδίνο

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/399103/o-pollaplos-rolos-tou-einte