Οι Τ/κ θα ακολουθήσουν, λέει, τον δρόμο τους. Και πού θα πάνε;

Print Friendly, PDF & Email

του Άριστου Μιχαηλίδη

08 Φεβρουαρίου 2017

Σε όλες τις συνεντεύξεις του ο Μουσταφά Ακιντζί φροντίζει να αναφερθεί στο φυσικό αέριο και να υποδείξει σαν εμπειρογνώμονας ότι το πιο λογικό είναι μετά τη λύση να μεταφερθεί το αέριο στους αγωγούς της Τουρκίας. Όπως έλεγε προχτές πάλι στην Τζουμχουριέτ όπου εξηγούσε στους άσχετους ότι «ο πιο κοντινός, λογικός και φτηνός τρόπος είναι να ενωθεί το φυσικό αέριο της Κύπρου με του Ισραήλ και να μεταφερθεί στην Τουρκία». Κάποτε γίνεται και απειλητικός, σημειώνοντας ότι αν δεν γίνει αυτό τότε το αέριο μπορεί να γίνει και αιτία πολέμου ή αιτία εντάσεων. Πάντως, είναι εντυπωσιακό που ο ίδιος γνωρίζει, καλύτερα από όλους, ότι αυτό που συμφέρει την Κύπρο είναι η σύνδεση με τους τουρκικούς αγωγούς. Υπάρχουν και Ελληνοκύπριοι, και πολιτικοί περιωπής, που συμφωνούν μαζί του. Ίσως να συμφωνεί και η Κυβέρνηση η οποία δεν του απάντησε ποτέ, διότι ως γνωστό υπάρχουν αρκετοί που ό,τι και να πει ο Ακιντζί και η Άγκυρα έχουν προτεταμένα τα χέρια έτοιμα για ενθουσιώδες χειροκρότημα. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία για να ασχοληθεί σοβαρότερα και επειγόντως η ηγεσία μας είναι ότι το φυσικό αέριο έχει τον πιο βαρύνοντα λόγο στο Κυπριακό. Για τους Τουρκοκύπριους, που θα συμμετέχουν νόμιμα και χωρίς προβλήματα στη διαχείριση του πλούτου. Για την Τουρκία, που έχει μια πιθανότητα να αποκτήσει θέση στις ενεργειακές συνεργασίες που κτίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Για τις εταιρείες, που θα ασχοληθούν με τις έρευνες και την εξόρυξη χωρίς εμπόδια. Για τους Ελληνοκύπριους που δεν θα ασκούν τα δικαιώματά τους στον πλούτο τους υπό τουρκική απειλή.

Επομένως, η λύση του Κυπριακού εξυπηρετεί όλους όσοι εμπλέκονται ή προσδοκούν εμπλοκή στο φυσικό αέριο. Δεν χρειάζεται να τα επαναλαμβάνουμε, είναι γνωστά. Όμως, από τη στιγμή που η τουρκική και η τουρκοκυπριακή συμπεριφορά απέναντι στις προσπάθειες λύσης δεν δημιουργεί καμιά θετική προοπτική, αντιθέτως όλο και περισσότερο αποκαλύπτει ότι, για να φτάσουμε στη λύση, οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να υπογράψουμε τη θανατική μας καταδίκη, τον αφανισμό μας από την Κύπρο, επειδή έχει εδώ «στρατηγικά συμφέροντα» η Τουρκία (αυτή είναι η ωμή αλήθεια, όσο κι αν την ωραιοποιούν οι τζιτζιφιόγκοι της πολιτικής ανεπάρκειας), οφείλει η ηγεσία μας να δώσει εμπράκτως απάντηση και στον Ακιντζί και στον Οζγκιουργκιούν, που δηλώνουν κάθε τόσο εκβιαστικά ότι αν δεν συμφωνήσουμε σε λύση στα δικά τους πρότυπα, τότε η «ΤΔΒΚ» θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο. Ο εκβιασμός πρέπει να αντιστραφεί. Ας τον ακολουθήσουν. Είναι οι Τουρκοκύπριοι που θα βρεθούν έξω από το σκηνικό. Εξάλλου, σήμερα, υπάρχει ισχυρή απάντηση, κυρίως σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο. Μέχρι τώρα, όλοι, ακόμα και δικοί μας πανέξυπνοι, παρουσίαζαν την όδευση του φυσικού αερίου προς την Τουρκία ως μονόδρομο, ως τη μοναδική οικονομικά συμφέρουσα οδό. Όμως, τον περασμένο μήνα, η εταιρεία EDISON παρουσίασε στις Βρυξέλλες, προς τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ και τους γενικούς διευθυντές των υπουργείων Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας, μελέτη που της ανατέθηκε με χρηματοδότηση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποδεικνύει ότι η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου (Eastern Mediterranean Pipeline) από την Ανατολική Μεσόγειο προς Ιταλία μέσω Ελλάδας είναι εμπορικά βιώσιμη και τεχνικά εφικτή. Το κόστος υπολογίστηκε γύρω στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν τα μισά απ’ όσα χρειάζονται για αγωγό προς την Τουρκία. Θα μεταφέρει το κυπριακό και ισραηλινό φυσικό αέριο υποθαλάσσια στην Κύπρο, όπου θα υπάρχει σταθμός συμπίεσης και, στη συνέχεια, ο αγωγός θα κατευθυνθεί στην Κρήτη, όπου επίσης θα υπάρχει σταθμός συμπίεσης και, ακολούθως, προς Πελοπόννησο και μέσω ξηράς θα καταλήγει στα σύνορα με την Ιταλία για να ενωθεί με τον αγωγό IGI (Italy-Greece Interconnector). 

Ας ποντάρουν στην ενέργεια οι ηγέτες μας, αφού αυτό είναι που μπορεί να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία και, προπάντων, ας εμπλέξουν ακόμα πιο βαθιά την Ευρώπη, που ενδιαφέρεται, και ειδικά την Ιταλία, αλλά και τις εταιρείες-κολοσσούς, που δεν τις ενδιαφέρει η Τουρκία αλλά η απόδοση της επένδυσής τους. Και ας εξηγήσουν στον κ. Ακιντζί ότι αν θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο του, θα είναι τουρκικός δρόμος αλλά χωρίς καμιά προοπτική.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/351151/oi-tk-tha-akolouthisoun-leei-ton-dromo-tous-kai-pou-tha-pane