Καθαρός ο Εκβιασμός για τη Γενεύη (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

14 Φεβρουάριος 2017

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Αποκαλύπτουμε την επιστολή Αναστασιάδη στον Γιούνκερ για τις 4 ελευθερίες της ΕΕ
Εν αναμονή ακόμη της γραπτής απάντησης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η «Σ» την αποκαλύπτει αυτούσια αποδεικνύοντας ότι η τουρκική στρατηγική, αφορά στη Γενεύη και ισοπεδώνει κάθε προοπτική

Ταφόπλακα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού θεωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον «επίσημο», όπως παραδέχεται, τουρκικό εκβιασμό για a priori αποδοχή από την ε/κ πλευρά της απόλαυσης των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών της Ε.Ε στους Τούρκους υπηκόους μετά από ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Εκβιασμός που αφορά ξεκάθαρα στη συζήτηση για την ασφάλεια – εγγυήσεις, άρα κατ’ επέκταση και στη Γενεύη.

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ημερομηνίας 30 Ιανουαρίου – η οποία παραμένει ακόμη αναπάντητη – και την οποία αποκαλύπτουμε αυτούσια, ο Πρόεδρος ζητεί τη συλλογική αντίδραση της κοινότητας για μία σειρά από λόγους που θα πλήξουν καίρια την προσπάθεια επανένωσης, αλλά και την ίδια την αρχιτεκτονική της Ε.Ε

«Εμφαντικός» εκβιασμός

Από την επιστολή Αναστασιάδη προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι Τουρκία και τ/κ πλευρά σε πλήρη αρμονία θέτουν «εμφαντικά», κατά την προεδρική έκφραση, το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών ως προϋπόθεση για συνέχιση της συζήτησης του ζητήματος της ασφάλειας-εγγυήσεων.

Γεγονός που αποδεικνύει ότι η Διάσκεψη της Γενεύης είναι κυριολεκτικά στον αέρα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των γνωστών κύκλων της Λευκωσίας, αλλά και την κυβερνητική θέση, ότι οι διεργασίες για επανάκαμψη της Διάσκεψης σε διεθνές επίπεδο, συνεχίζονται κανονικά και δεν υπάρχει επίσημα κατατεθειμένη οποιαδήποτε προϋπόθεση.

Αναφέρει συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης:

«Η Τουρκική πλευρά θέτει τώρα εμφαντικά ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των συζητήσεων στο μείζον θέμα της ασφάλειας εγγυήσεων, το αίτημά της για επέκταση στην Τουρκία των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών της ΕΕ (ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, κεφαλαίων, υπηρεσιών και προσώπων), οι οποίες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής για τα κράτη μέλη, μέσω της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος».

Η τουρκική απαίτηση που αντικατοπτρίζεται ευκρινώς και στη στάση του Μουσταφά Ακιντζί στον ενδοκοινοτικό διάλογο θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στη συνέχιση της διάσκεψης για την Κύπρο, κάτι που τους επιτρέπει – μέσω της ορθά αδιαπραγμάτευτης άρνησης της Λευκωσίας να συζητήσει τέτοιο θέμα – να μείνουν εκτός του κάδρου και να μην εκθέτουν τις απαράδεκτες θέσεις τους στο κεφάλαιο, όπου δεν μπορούν να αντλήσουν στήριξη από τον Ευρωπαϊκό παράγοντα και όχι μόνο.

«Στήριξε με»

Στη γεμάτη αγωνία επιστολή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει σίγουρος ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντιλαμβάνεται πως η τουρκική απαίτηση είναι τέτοια που «θα προκαλέσει σοβαρές και πρωτοφανείς επιπτώσεις, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της» και υπογραμμίζει ότι ως τέτοια η απαίτηση «πρέπει να τύχει άμεσης συλλογικής προσοχής».

Αφού αναπτύσσει την επιχειρηματολογία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει στον κύριο Γιούνκερ ότι «αυτό το θέμα είναι αδιαπραγμάτευτο και χρήζει συλλογικής απάντησης». Καλεί, δε, τον Πρόεδρο της Κομισιόν να τον στηρίξει, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, σε ένα θέμα που θα πλήξει κάθε χώρα μέλος αλλά και την ίδια τη συλλογικότητα της ΕΕ.

Σε κίνδυνο…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι είναι θέση του πως «κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα να επιτραπεί στην Τουρκία να έχει ένα στάτους πάνω από αυτό που ορίζεται μέσα από το υφιστάμενο πλαίσιο των σχέσεών της με την Ε.Ε».

Δεν παραλείπει, μάλιστα, να αναφέρει αυτό που επαναλαμβάνεται εδώ και καιρό από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, ότι δηλαδή «ουσιαστικά κάτι τέτοιο θα προσομοίαζε με το άνοιγμα της πίσω πόρτας της ΕΕ στην Τουρκία, ένα ΜΗ κράτος μέλος 75 εκατομμυρίων κατοίκων, μέσω της Κύπρου (που είναι πολύ κοντά γεωγραφικά) που έχει λιγότερο από ένα εκατομμύριο κατοίκους και πολύ μικρή οικονομία».

Από την επιχειρηματολογία του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν εξέλιπε και το καμπανάκι κινδύνου ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε κρίσιμο προηγούμενο στη θέση της ΕΕ και των μελών της κατά τη διάρκεια των υπό εξέλιξη συζητήσεων για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Κοινότητα. Αφήνει, δε, υπονοούμενα για το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης του γεγονότος από άλλες χώρες.

Δηλώνει προς τούτο: «Σε κρίσιμές στιγμές, γεμάτες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο σε αντίθεση με τις συνθήκες της ΕΕ, που δεν θα μπορούσε κανένας να υπολογίσει τώρα πώς θα τύχει επίκλησης στο μέλλον από τρίτες χώρες, μερικές εκ των οποίων δεδομένα θα ζητήσουν την απόλαυση των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών».

Νόμιμος εποικισμός

Στην επιστολή του, η οποία, όπως προαναφέραμε ακόμη δεν απαντήθηκε γραπτώς, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξηγεί με επιχειρήματα πως δεν θα είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας αυτό που πολλοί καταγγέλλουν για πιθανή τουρκοποίηση του νησιού, χρησιμοποιώντας βεβαίως την απαραίτητη διπλωματική γλώσσα.

«Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την ελευθερία διακίνησης προσώπων, το τουρκικό αίτημα αφορά την ελεύθερη διακίνηση Τούρκων υπηκόων στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης Τούρκων εργατών, που θα αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να θεμελιώσουν δικαίωμα μόνιμης διαμονής σε Τούρκους υπηκόους. Είμαι βέβαιος ότι αναγνωρίζετε πως μια τέτοια εξέλιξη θα είχε τεράστιες συνέπειες, τόσο για την επανενωμένη Κύπρο και το δημογραφικό της χαρακτήρα, όσο και κατ’ επέκταση την ίδια την Ε.Ε», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Στα περί ελεύθερης διακίνησης αγαθών, σημειώνεται το θέμα της ανταγωνιστικότητας που αφορά μόνο στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και το γεγονός πως αφορά σε επέκταση του ειδικού καθεστώτος για τα τουρκικά προϊόντα (συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών προϊόντων) από τις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ολόκληρο το νησί μετά την επανένωση. Και έχοντας, όπως αναφέρεται, υπ’ όψιν το δυσανάλογα μεγάλο μέγεθος της τουρκικής οικονομίας σε σύγκριση με αυτό της κυπριακής οικονομίας, θα προκαλέσει τεράστιες επιζήμιες συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο και επίπεδο ανταγωνιστικότητας.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/405187/katharos-o-ekviasmos-gia-ti-genevi