Καθησυχάζουν για NAVTEX…

Print Friendly, PDF & Email

07 Μάρτιος 2017
ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ

Έντονη αντίδραση από ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύη, Οικολόγους και ΕΛΑΜ για τη νέα τουρκική πρόκληση
Δεν πρόκειται για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά για παράβαση, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Ενώ τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν διακαώς τρόπους, για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που προέκυψε στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και η Λευκωσία επιδιώκει ξεκάθαρο μήνυμα από τους Ευρωπαίους εταίρους για τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες, η τουρκική πλευρά συνεχίζει ακάθεκτη σε νέες προκλήσεις αυτή τη φορά ανοικτά της Πάφου.


Όπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα μας, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πάφου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ενώ τμήμα της περιοχής, που έχει δεσμευτεί, βρίσκεται εντός του τεμαχίου 1 της Κυπριακής ΑΟΖ, που τίθεται υπό αμφισβήτηση από την Άγκυρα.
Μιλώντας για τη σχετική τουρκική Navtex, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος συνέστησε ψυχραιμία, σημειώνοντας πως είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία, ενόψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στη χώρα στις 16 Απριλίου, προκαλεί εσκεμμένα ένταση, χωρίς να δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για το Κυπριακό.
Μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του Sigma «Μεσημέρι και Κάτι» ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, επεσήμανε, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά για παράβαση, αφού οι Τούρκοι έπρεπε πρώτα να ενημερώσουν την ΚΔ και μετά να εκδώσουν Navtex.
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η τουρκική Navtex θα πραγματοποιηθεί σε διεθνή ύδατα και όχι στα χωρικά ύδατα της ΚΔ. Παρεμβάσεις για το εν λόγω ζήτημα έκαναν χθες και ορισμένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αντιμετώπιση της βουλιμίας
Η τουρκική βουλιμία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την πολιτική των υποχωρήσεων και των γενναιόδωρων προσφορών, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι χρειάζεται σήμερα πιο πολύ από ποτέ ένας συντονισμός μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.
Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε στα γραφεία του κόμματος με τον Πρέσβη της Ρωσίας στη Λευκωσία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας με τη δέσμευση της περιοχής δυτικά της Πάφου με οδηγία NAVTEX αποτελεί ακόμα μια απόδειξη του γεγονότος ότι η «τουρκική βουλιμία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την πολιτική των υποχωρήσεων και των γενναιόδωρων προσφορών».
«Η πολιτική της παράδοσης και των υποχωρήσεων απλώς εκτρέφει την τούρκικη αδιαλλαξία και σε καμία περίπτωση δεν προωθεί τα δικά μας συμφέροντα. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που θεωρούμε ότι σήμερα παρά ποτέ χρειάζεται ένας συντονισμός μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, για να προωθηθεί μια πολιτική στο Κυπριακό, η οποία θα επιφέρει κόστος στην Τουρκία για τη μη επίλυση του Κυπριακού», είπε.

«Ο Πρόεδρος παρακαλεί τον Ακιντζί»
«Κάθε φορά που οι Τούρκοι βάζουν έναν όρο, αμέσως έρχεται ένας άλλος όρος, ακόμα πιο σκληρός. Γνωρίζουν τη στρατιωτική τους ισχύ, γνωρίζουν ότι η ΕΦ έχει να εξοπλιστεί 10 χρόνια, γνωρίζουν ότι η Ελλάδα ασχολείται να κουμαντάρει τον τουρκικό στόλο μέσα στο Αιγαίο και γι’ αυτό απειλούν την Κύπρο με τον χειρότερο τρόπο», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της «Αλληλεγγύης», Γιάννης Σελινόπουλος, και πρόσθεσε: «Είναι ξεκάθαρη η απαίτηση Ακιντζί να μην αρχίσουν οι γεωτρήσεις και να μην ισχύσουν τα συμφωνηθέντα με Ισραήλ και Αίγυπτο, αλλά να πάει ο αγωγός κατευθείαν στην Τουρκία».
Καταλήγοντας σημείωσε: «Οι λεονταρισμοί Αναστασιάδη ενόψει των προεδρικών εκλογών δυστυχώς δεν έχουν καμία βαρύτητα. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακαλεί τον Ακιντζί να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, με τους ίδιους ακριβώς όρους όπως και πριν, και στην πολιτική του “δώστα όλα”».

Να καταγγελθεί Τουρκία

Από την πλευρά του, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών επεσήμανε πως εδώ και αρκετό καιρό ο κ. Ακιντζί, αλλά και αρκετοί Τούρκοι εκπρόσωποι, απειλούσαν ότι η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα προκαλέσει ένταση στην περιοχή και δεν είναι τυχαίο ότι ένα μέρος της θαλάσσιας περιοχής που δεσμεύεται με την έκδοση τουρκικής NAVTEX είναι το τεμάχιο 1 της Κυπριακής ΑΟΖ.
«Είναι φανερό ότι η Τουρκία και ο Ερντογάν έχουν εντάξει και την Κύπρο στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της έντασης που δημιουργούν σε πολλαπλά επίπεδα στην περιοχή μας και όχι μόνον. Χρειάζεται ψυχραιμία, διότι είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστεί ξανά το Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ», αναφέρει ανακοίνωση, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιβάλλεται να αναδείξει την τουρκική προκλητικότητα σε διεθνές επίπεδο, να ενημερώσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και παράλληλα να προβεί σε καταγγελία της τουρκικής προκλητικότητας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Κάποιοι εθελοτυφλούν
«Η δέσμευση της θαλάσσιας περιοχής δυτικά της Πάφου από την Τουρκία, με στόχο την πραγματοποίηση τουρκικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά, γκρεμίζει τις ψευδεπίγραφες φιλοδοξίες περί θετικής ρητορικής εκ μέρους της Άγκυρας, που καλλιεργούσε η Κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της οποιασδήποτε “λύσης”», ήταν το σχόλιο του ΕΛΑΜ που υπογράμμισε πως «ακόμα πιο τραγικό και επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι κάποιοι πολιτικοί κύκλοι συνεχίζουν να εθελοτυφλούν, αναμένοντας από τον Ερντογάν διαφοροποίηση πολιτικής, προς το καλύτερο, μετά το δημοψήφισμα της Τουρκίας».
Τέλος, το ΕΛΑΜ κάλεσε άπαντες «να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και τα δεδομένα που έχουμε ενώπιόν μας με ρεαλισμό, αλλιώς θα ακροβατούμε επικίνδυνα».

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/411065/kathisyxazoun-gia-navtex#sthash.ZYjsgEWi.dpuf