Η τρελή πορεία της Τουρκίας προς το δημοψήφισμα

Print Friendly, PDF & Email

26 Μάρτιος 2017

Του Λεωνίδα Κουμάκη

ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΑΡΑΝΤΑΗΜΕΡΟ ΤΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ

Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαλαλεί, χωρίς αναστολές, τα σύνορα της καρδιάς του και κόπτεται θορυβωδώς για τους κανόνες της δημοκρατίας σε διάφορες χώρες, εκτός βέβαια από την Τουρκία

Από τις 13 Φεβρουαρίου έως σήμερα, η Τουρκία προέβη σε μία σειρά προκλητικότατων ενεργειών, αμφισβητώντας ακόμα και το δικαίωμα χωρών να ορίζουν το τι θα συμβεί στις χώρες τους

Μεταξύ άλλων, ο νεοσουλτάνος τα έβαλε με τη Γερμανία και δη τη Μέρκελ, την Ολλανδία και τη Βουλγαρία, ενώ η Άγκυρα προχώρησε σε σειρά απειλών κατά της Ελλάδος αλλά και της Κύπρου

Μαζική και ενιαία η αντίδραση της Ευρώπης, η οποία διαμηνύει προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως όσο συνεχίζει με αυτές τις πρακτικές, απομακρύνει ολοένα και περισσότερο τη χώρα του από την ΕΕ

Στο δημοψήφισμα που έχει προκηρυχτεί στην Τουρκία, παραχωρείται μεγαλόψυχα σε όλους τους ψηφοφόρους το δικαίωμα να ψηφίσουν μόνο «ΝΑΙ», αφού όσοι θα ήθελαν να ψηφίσουν «ΟΧΙ» απειλούνται απροκάλυπτα πως, εάν επικρατήσει το «ΟΧΙ» στη νομιμοποίηση της δικτατορίας Ερντογάν, ο εμφύλιος πόλεμος, η τρομοκρατία και ο διαμελισμός αποτελούν το βέβαιο μέλλον της Τουρκίας. Με άλλα λόγια, αυτά ακριβώς που πιθανότατα θα συμβούν, όταν «νομιμοποιηθεί» ο νέος Τούρκος δικτάτορας, παρουσιάζονται σαν συνέπειες ενός πιθανού «ΟΧΙ».

Οι εξωπραγματικοί «στόχοι» που οδηγούν την Τουρκία στον γκρεμό έχουν διακηρυχτεί με απόλυτη σαφήνεια από τον θεωρητικό του νεοθωμανισμού Αχμέτ Νταβούτογλου στις 7 Απριλίου 2011, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στο Ικόνιο της Μικράς Ασίας: «Μέχρι το έτος 2023 θα ξανασμίξουμε με τα αδέλφια μας που βρίσκονται στα εδάφη που χάσαμε την περίοδο 1911-1923 και στα εδάφη από τα οποία αποχωρήσαμε. Αυτό αποτελεί ένα επιτακτικό ιστορικό καθήκον».

Τα σύνορα της καρδιάς του

Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διαλαλεί χωρίς αναστολές τα σύνορα της καρδιάς του και κόπτεται θορυβωδώς για τους κανόνες της δημοκρατίας σε διάφορες χώρες, εκτός βέβαια από την Τουρκία, τα πρώτα χρόνια της πολιτικής του καριέρας είχε διακηρύξει με αφοπλιστική ειλικρίνεια τις απόψεις του για τη δημοκρατία, την οποία μέχρι σήμερα επικαλείται όπου τον συμφέρει: «Η δημοκρατία είναι σαν ένα τρένο. Όταν φτάσεις στον προορισμό σου, κατεβαίνεις!». Με τα δεδομένα αυτά, όλοι παρακολουθούμε άφωνοι την τρελή πορεία της Τουρκίας προς τον γκρεμό, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου 2017, όπως προκύπτει ανάγλυφα μέσα από την καθημερινή ειδησεογραφία της περιόδου 13 Φεβρουαρίου έως 20 Μαρτίου.

Η… διαδρομή

Στις 13 Φεβρουαρίου και μετά από ανηλεείς ρωσικούς βομβαρδισμούς, οι Τούρκοι στρατιώτες κατάφεραν να φθάσουν στο διοικητικό κέντρο της συριακής πόλης Αλ-Μπαμπ, ενώ ο συριακός στρατός στις νότιες περιοχές της πόλης. Ο νεο-σουλτάνος της Άγκυρας άρχισε αμέσως τις γνωστές μεγαλοστομίες: «Ο τελικός στόχος μας είναι όχι απλώς η ανακατάληψη της πόλης Αλ Μπαμπ, αλλά η εκκαθάριση της περιοχής των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης Ράκκα, από τους τζιχαντιστές, σε μια συνολική περιοχή 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων».

Σημειώνεται, ωστόσο, πως χωρίς συμφωνία και χωρίς ρωσική βοήθεια ο τουρκικός στρατός δεν μπορούσε να προχωρήσει ούτε ένα βήμα για ολόκληρους μήνες! Μία μέρα αργότερα, την ώρα που έκθεση του αμερικανικού κογκρέσου επεσήμανε με νόημα πως ο Τούρκος Πρόεδρος προβάλλει «περίεργες απαιτήσεις που περιπλέκουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού», μέσα στην ίδια την Τουρκία όσοι δημοσιογράφοι τολμούν να εκφραστούν υπέρ του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου θεωρούνται «πραξικοπηματίες», με συνέπεια είτε να διώκονται, είτε να απολύονται από τις δουλειές τους.

Εξάλλου, στις 15 Φεβρουαρίου, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επτακόσιοι Τούρκοι στρατιωτικοί που υπηρετούσαν στην Ευρώπη διατάχθηκαν να επιστρέψουν στη χώρα. Οι 400 υπάκουσαν και οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές. Οι υπόλοιποι δεν θέλησαν να το διακινδυνεύσουν και ζητούν μαζικά πολιτικό άσυλο σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και από την Ολλανδία, για να γλυτώσουν από τη «δημοκρατία» του Ερντογάν.

Οι προειδοποιήσεις

Στις 16 Φεβρουαρίου, ο Νιλς Μούιζνιεκς, Ευρωπαίος Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε έκθεση για την κατάσταση στην Τουρκία, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων τα εξής: «Εφαρμόζοντας µε υπερβολική ευρύτητα τις έννοιες της ‘τρομοκρατικής προπαγάνδας’ και της ‘υποστήριξης προς µια τρομοκρατική οργάνωση’, η Τουρκία έχει µπει σε µια πολύ επικίνδυνη οδό».

Το πρωί της Παρασκευής 17/2/2017, το τουρκικό πολεμικό πλοίο «Κουσάντασι» εκτέλεσε βολές με πραγματικά πυρά, μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, μόλις δύο μίλια από το Φαρμακονήσι, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Τέσσερεις μέρες αργότερα και μερικά εικοσιτετράωρα μετά την επίσκεψη της Άγγελα Μέρκελ στην Τουρκία, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ συναντήθηκε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, «εισπράττοντας» και αυτός συστάσεις για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Ομπερχάουζεν, όπου απευθύνθηκε σε Τούρκους που ζουν στη Γερμανία, καλώντας τους να ψηφίσουν «ΝΑΙ» στο επερχόμενο δημοψήφισμα «αν αγαπούν την Τουρκία».

Οι συλλήψεις συνεχίζονται

Στις 21 Φεβρουαρίου, μετά τους ηγέτες του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών – HDP Φιγκέν Γιουξεκντάγ και Σελαχατίν Ντερμιτάς, που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές από τον Νοέμβριο του 2016, συνελήφθη και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Ιντρίς Μπαλουκέν, με τις κατηγορίες «διατάραξης της ενότητας της εδαφικής ακεραιότητας του τουρκικού κράτους, σχέσεις με μέλη ένοπλης τρομοκρατικής ομάδας και διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας», αντιμετωπίζοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Το κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων ?ικαιωμάτων (Ε?Α?) για τις διώξεις του Τουρκικού καθεστώτος εναντίον του. Την ίδια μέρα συνελήφθη και ο Ντενίζ Γιουτζέλ, ανταποκριτής της Γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» στην Τουρκία, ενώ άρχισε η δίκη 47 κατηγορουμένων για απόπειρα δολοφονίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Πόλεμος με Ελλάδα

Στις 24 Φεβρουαρίου, ο κατευθυνόμενος φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας εγκαινίασε ένα οξύ, πολεμικό κλίμα εναντίον της Ελλάδας, με αφορμή την επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή στη νήσο Παναγιά του Δήμου Οινουσών, γιατί δήθεν «μετέβη σε τουρκικό έδαφος και ύψωσε Ελληνική Σημαία!». Σίγουρα ένα ακόμα βήμα στον υβριδικό πόλεμο που έχει εξαπολυθεί εναντίον της Ελλάδος εδώ και μερικές δεκαετίες, από αυτούς που κατά καιρούς αντιπροσωπεύουν το Βαθύ Κράτος της Τουρκίας.

Την επομένη, τη σκυτάλη της ανθελληνικής υστερίας ανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Δυστυχώς για εμάς, η συμπεριφορά των Ελλήνων δεν αποτελεί έκπληξη. Η Ελλάδα έκρυψε κάποτε τον επικεφαλής του ΡΚΚ (σ.σ. Αμπντουλάχ Οτσαλάν), ο οποίος είναι τώρα στη φυλακή και δεν έχει επιτρέψει την έκδοση των προδοτών για τα εγκλήματά τους – αυτό δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας!», ενώ αναφερόμενος στα τα Ίμια δήλωσε πως «Αν θέλαμε να ανεβούμε θα μπορούσαμε», προκαλώντας την αντίδραση του Ελληνικού ΥΠΕΞ, ενώ ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, δήλωσε μεταξύ άλλων, «Δεν υπάρχει θέμα να πατήσουν ελληνικό νησί. Να δω πώς θα φύγουν από εκεί αν πατήσουν το πόδι τους», προσθέτοντας με νόημα ότι «οποιαδήποτε πρόκληση απαντάται».

Στις 26 Φεβρουαρίου ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιδόθηκε σε μια ακόμα παράσταση. Αφού χαρακτήρισε τον Πάνο Καμμένο «κακομαθημένο παιδί», απείλησε την Ελλάδα για το «τι μπορεί να κάνει ο τουρκικός στρατός», καλώντας την Ελλάδα «να μη δοκιμάζει την υπομονή» της Τουρκίας. Στις 27 Φεβρουαρίου, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ε.Ε. επίτροπος Γιoχάνες Χαν, απαντώντας σε ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή Ν. Ανδρουλάκη, κάλεσε την Άγκυρα «να σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και του σεβασμού στις εσωτερικές δικαστικές διαδικασίες των κρατών-μελών».

Επίθεση σε Κύπρο

Στις 28 Φεβρουαρίου, ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας Σεµπάστιαν Κουρτς, σε μήνυμά του στο Facebook, έγραψε πως «Ο Πρόεδρος της Τουρκίας μπορεί να έρθει στην Ευρώπη και στην Αυστρία για επίσημες διμερείς επισκέψεις, αλλά όχι για να εξαγάγει την τουρκική προεκλογική εκστρατεία στην Αυστρία».

Την ίδια μέρα, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος των Γκρίζων Λύκων MHP, ο οποίος στις 27 Μαΐου 2013 χαρακτήριζε τον Ερντογάν «ψεύτη με παραισθήσεις που θέτει σε αμφισβήτηση και σε κίνδυνο την ασφάλεια της Τουρκίας», μεταμορφώθηκε ξαφνικά λέγοντας, μεταξύ άλλων, σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, προκειμένου να το «πείσει» να ψηφίσει ΝΑΙ στο επερχόμενο δημοψήφισμα, ότι η Κύπρος είναι Τουρκική, ζήτησε να μπει τέρμα στην «κατοχή των νήσων του ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα» και απείλησε να ρίξει τους Έλληνες στη θάλασσα όπως το 1922!

Καμπανάκι από «Επιτροπή της Βενετίας» και το μένος κατά Γερμανίας

Στις 2 Μαρτίου, η «Επιτροπή της Βενετίας», η οποία εδρεύει στο Στρασβούργο και είναι αρμόδια για τον έλεγχο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά από έρευνα εβδομάδων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «στην Τουρκία λαμβάνει χώρα µία δραματική οπισθοδρόμηση της δημοκρατικής τάξης και η χώρα οδεύει προς ένα μονοπρόσωπο αυταρχικό καθεστώς», ζητώντας την αναβολή του δημοψηφίσματος μέχρι την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που ισχύει στην Τουρκία από τον Ιούλιο του 2016.

Την ίδια μέρα, οι γερμανικοί δήμοι Στουτγάρδης και Κολωνίας απαγόρευσαν συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτών που ζουν στις περιοχές αυτές, στις οποίες επρόκειτο να διαφημίσουν το ΝΑΙ στο επικείμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία οι Τούρκοι Υπουργοί Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ και Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί αντίστοιχα, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

Στις 5 Μαρτίου, ο Ερντογάν επιτέθηκε με ασυνήθιστη σφοδρότητα στη Γερμανία, υποστηρίζοντας πως «η απαγόρευση προεκλογικών ομιλιών μελών της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία αποτελεί ναζιστική συμπεριφορά», προσθέτοντας μάλιστα πως «Εάν θέλω να έλθω, έρχομαι αύριο κιόλας. Έρχομαι και εάν δεν μου επιτρέψετε την είσοδο, ή εάν δεν με αφήσετε να μιλήσω, τότε θα δημιουργήσω μεγάλη αναταραχή».

Την επομένη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Χάικο Μάας, σε συνέντευξή του, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου «επαίσχυντες», «ανάρμοστες» και «απαράδεκτες», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Φόλκερ Κάουντερ δήλωσε: «Πρόκειται για απίστευτο και απαράδεκτο γεγονός, να εκφράζεται ο Πρόεδρος μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ για ένα άλλο μέλος με αυτόν τον τρόπο».

Νέο επεισόδιο Αθήνας-Άγκυρας

Στις 7 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, μιλώντας στην Κάλυμνο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού της 70ής επετείου Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, διακήρυξε πως η Ελλάδα «είναι αποφασισμένη, με βάση το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του -κυρίως δε με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης, της οποίας κάθε αμφισβήτηση είναι αδιανόητη- καθώς και με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο να υπερασπισθεί, και μάλιστα στο ακέραιο, τα σύνορά της, την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της».

Η Άγκυρα έσπευσε να αντιδράσει υποστηρίζοντας πως, «αν και η Αθήνα κατηγορεί την ίδια για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, οι «προκλητικές δηλώσεις» του κ. Παυλόπουλου υποδηλώνουν σοβαρή έλλειψη γνώσης των θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου και δείχνουν στη διεθνή κοινότητα ποια πλευρά αυξάνει την ένταση».

Αμβούργο, Ζυρίχη, Κομισιόν

Στις 8 Μαρτίου, μετά την απαγόρευση της ομιλίας του Μ. Τσαβούσογλου στο Αμβούργο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε στο σπίτι του γενικού προξένου της Τουρκίας σε συγκέντρωση Τούρκων πολιτών, κατηγορώντας τη Γερμανία ότι «πιέζει συστηματικά τους Τούρκους που επιθυμούν να παραστούν σε ομιλίες υπέρ του ΝΑΙ στο επικείμενο τουρκικό δημοψήφισμα».

Την ίδια ώρα δρόμοι και πλατείες της κατεχόμενης Κύπρου πλημμύρισαν με αφίσες υπέρ του ΝΑΙ, ενόψει ομιλίας του Μπιναλί Γιλντιρίμ στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας. Στις 9 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «ντροπή» τις δηλώσεις Ερντογάν για «ναζιστικές πρακτικές της Γερμανίας». Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Οµέρ Τσελίκ έσπευσε να σχολιάσει δεικτικά: «Δουλειά του δεν είναι να λειτουργεί ως εκπρόσωπος Τύπου της Γερμανικής κυβέρνησης!».

Την ίδια ώρα, ο Ουρς Γκροµπ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Ασφαλείας του Καντονίου της Ζυρίχης, ανακοίνωσε πως ζητήθηκε η ματαίωση ομιλίας του Τούρκου ΥΠΕΞ που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 12 Μαρτίου στη Ζυρίχη. Την επομένη, ενώ στην Τουρκία διατάχτηκε η σύλληψη 84 ατόμων, με τη συνηθισμένη κατηγορία ότι «ηγήθηκαν ή υπήρξαν µέλη ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης», έγινε γνωστό ότι Τούρκοι διπλωμάτες ζήτησαν πολιτικό άσυλο, αρνούμενοι να επιστρέψουν στη «δημοκρατία» Ερντογάν. Την ίδια ημέρα, μετά τη Ζυρίχη και οι Αρχές του Ρότερνταμ της Ολλανδίας απαγόρευσαν ομιλία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 12 Μαρτίου.

Οι απαγορεύσεις

Στις 11 Μαρτίου, παρά την απαγόρευση της ομιλίας του στο Ρότερνταμ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε στην απόφασή του να μεταβεί στην ολλανδική πόλη, απειλώντας μάλιστα την Ολλανδία με κυρώσεις, αν επιχειρούσε να μπλοκάρει την επίσκεψή του. Η ολλανδική αντίδραση ήταν το ίδιο προσβλητική: «Οι τουρκικές Αρχές απείλησαν δημοσίως με κυρώσεις. Αυτό καθιστά αδύνατη την αναζήτηση μιας λογικής λύσης, γι’ αυτό η Ολλανδία έκανε γνωστό πως ανακαλεί τα δικαιώματα προσγείωσης του αεροπλάνου του Τούρκου Υπουργού».

Σχεδόν ταυτόχρονα, η Τουρκάλα Υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά πήγε στην Ολλανδία οδικώς από τη Γερμανία όπου βρισκόταν, αλλά οι ολλανδικές Αρχές δεν της επέτρεψαν να επισκεφθεί το Τουρκικό Προξενείο του Ρότερνταμ, την έδιωξαν από το ολλανδικό έδαφος και διέλυσαν με αντλίες νερού διαδήλωση Τούρκων πολιτών που ζουν στην Ολλανδία κοντά στο Τουρκικό Προξενείο.

Οι αντιδράσεις των Τούρκων ξεπέρασαν κάθε όριο: Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν αποκάλεσε τους Ολλανδούς «απομεινάρια των Ναζί» και «φασίστες», ότι ενεργούν σαν «μπανανία» και απείλησε, μεταξύ πολλών άλλων, «να διδάξει στους Ολλανδούς διεθνή διπλωματία». Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε, στο πλαίσιο προεκλογικής συγκέντρωσης για τις ολλανδικές εκλογές της 15ης Μαρτίου 2017, φάνηκε πιο ψύχραιμος: «Είναι φυσικά ένα τρελό σχόλιο. Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτά (που λέχτηκαν) ήταν εντελώς απαράδεκτα!».

Συνεργασία με Μόσχα και νέα μέτωπα

Στις 13 Μαρτίου, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του Ρ. Τ. Ερντογάν στη Μόσχα, ο μεν Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε πως «το τελευταίο διάστημα καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε οι ρωσοτουρκικές σχέσεις να περάσουν σε επίπεδο αντάξιο των χωρών µας», ο δε Τούρκος Πρόεδρος προανήγγειλε συνεργασία στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι η ενέργεια και η άμυνα.

Ταυτόχρονα (α) έγινε γνωστή έκθεση του ΟΗΕ με την οποία κατηγορείται η Τουρκία «για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα νοτιοανατολικά της χώρας», όπου περίπου 500.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί με εκατοντάδες δολοφονίες, εξαφανίσεις και βασανισμούς, καθώς και «άλλου τύπου» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», (β) επτά άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο (δύο χειριστές, ένα στέλεχος του Ομίλου Ετζατζίµπασι και τέσσερεις Ρώσοι πολίτες) κατά τη συντριβή ελικοπτέρου στην περιοχή Μπουγιουκτσεκμετζέ της Κωνσταντινούπολης, (γ) ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν ανακοίνωσε το μερικό «πάγωμα» της χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) προς την Τουρκία, καθώς η χώρα «κινείται μακριά από την Ευρώπη», (δ) ο Δανός Πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, σε ένδειξη στήριξης της Ολλανδίας στη διπλωματική της διένεξη µε την Τουρκία, ζήτησε την αναβολή προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, (ε) με σύνθημα «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα», πενήντα τολμηροί Τούρκοι δημοσιογράφοι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη κατά της κράτησης συναδέλφων τους στις τουρκικές φυλακές, (ζ) οι αστυνομικές Αρχές στο Άαργκαου, της βόρειας Ελβετίας, απαγόρευσαν συγκέντρωση του Χουρσίτ Γιλντιρίµ, αντιπρόεδρου του ΑΚΡ, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην ελβετική πόλη για λόγους ασφαλείας.

Η «μάχη» με την Ολλανδία

Στις 15 Μαρτίου, στο πλαίσιο προεκλογικής ομιλίας του στην Άγκυρα, ο Ρ. Τ. Ερντογάν κατέφυγε στην προσφιλή μέθοδο των ύβρεων που απολαμβάνει το ακροατήριό του: «Ξέρουμε την Ολλανδία και τους Ολλανδούς από τη σφαγή της Σρεµπρένιτσα. Ξέρουμε πόσο η ηθική τους έχει υποστεί πλήγμα από τους 8.000 Βόσνιους που σφαγιάσθηκαν».

Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε έσπευσε να χαρακτηρίσει τις δηλώσεις «αποκρουστική παραποίηση της ιστορίας», προσθέτοντας πως «ο τόνος του Ερντογάν έχει γίνει ακόμα πιο υστερικός. Συνεχίζει να δηλητηριάζει την κατάσταση». Την επομένη, την ώρα που ο Τούρκος ΥΠΕΞ καυχιόταν πως «μπορούμε να ακυρώσουμε μονομερώς τη συμφωνία για το προσφυγικό, δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός, όλα είναι στο χέρι μας», ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιµπλε σχολίασε: «αυτήν τη στιγμή η κατάσταση (στην Τουρκία) είναι για να κλαίει κανείς».

Ο απτόητος Ερντογάν συνέχισε να επιδίδεται στην προσφιλή του συνήθεια – αυτή τη φορά από την επαρχία Sakarya: «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πήρε μια απόφαση. Θέλετε να την ακούσετε; Είπαν: Οι εργοδότες στην ΕΕ μπορεί να απαγορεύσουν τη μαντίλα στις εργαζόμενες. Πού είναι η ελευθερία της πίστης; Πού είναι η ελευθερία της θρησκείας; Ποιος πήρε αυτή την απόφαση;

Είναι φανερό ότι η ΕΕ ξεκίνησε τον πόλεμο του Σταυρού εναντίον της ημισελήνου. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση! Τι γίνεται με τη θρησκευτική ελευθερία; Ποιος έλαβε αυτήν την απόφαση; Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αγαπητοί αδελφοί, εξαπέλυσαν μια σταυροφορία εναντίον του ολοένα κι ισχυρότερου συμβόλου του Ισλάμ!». Φυσικά κανείς δεν τον ρώτησε αν η υποχρεωτική επιβολή μαντίλας παραβιάζει την ελευθερία πολλών άλλων θρησκειών, ούτε αν η ίδια η Τουρκία σέβεται καμιά από αυτές…

Στρατιωτικός νόμος κι η κρίση με Βουλγαρία

Στις 17 Μαρτίου, σε 22 περιοχές οκτώ επαρχιών της νοτιοανατολικής Τουρκίας κηρύχτηκε στρατιωτικός νόμος, με πλήρη απαγόρευση διακίνησης πολιτών στις περιοχές αυτές, «λόγω επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού κατά τρομοκρατών», ενώ ο Ρ.Τ. Ερντογάν συνέχισε τις επιθέσεις του εναντίον της Ολλανδίας – από τη Σακάρια αυτή τη φορά:

«Ρούτε, μπορεί να κέρδισες τις εκλογές και να είσαι πρώτο κόμμα, όμως να ξέρεις ότι έχασες έναν φίλο όπως είναι η Τουρκία. Είπες ότι μετά τις εκλογές μπορούμε να τα πούμε. Ξέχασέ τα αυτά. Σε εμάς τέτοια πράγματα δεν περνάνε, δεν υπάρχει εδώ τέτοιος πρωθυπουργός. Εσύ είσαι ξοφλημένος». Φυσικά δεν ξέχασε και την Ευρώπη, παίρνοντας σαν αφορμή την απαγόρευση της μαντίλας σε ευρωπαϊκούς χώρους εργασίας:

«Πού είναι λοιπόν η ελευθερία της πίστης; Η ελευθερία του θρησκεύματος; Αυτοί πάνε να ξεκινήσουνε πόλεμο σταυροφόρων-ημισελήνου, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για τη συμπεριφορά τους. Το λέω καθαρά και ξάστερα: Η Ευρώπη διολισθαίνει µε μεγάλη ταχύτητα στις μέρες πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Στις 18 Μαρτίου, την ημέρα που ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο των κρατικών αξιογράφων της Τουρκίας στην κατηγορία των «σκουπιδιών», οι σχέσεις Βουλγαρίας-Τουρκίας βρέθηκαν ένα βήμα πριν από τη διακοπή τους, μετά την ανάκληση της πρέσβειρας της Βουλγαρίας στην Άγκυρα Ναντέζντα Νέινσκι.

Αιτία, η απροκάλυπτη ανάμειξη της Τουρκίας στις βουλγαρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 26 Μαρτίου 2017, με την παρέμβαση του Τούρκου Υπουργού Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου ο οποίος -ούτε λίγο, ούτε πολύ- κάλεσε όσους Βούλγαρους μουσουλμάνους έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου με πακτωλό δισεκατομμυρίων, ώστε να θεωρούν τους εαυτούς τους «Τούρκους», να ψηφίσουν το κόμμα DOST που δημιούργησε η τουρκική ΜΙΤ μέσα στη Βουλγαρία – όπως ακριβώς δημιούργησε το κόμμα DEB με χρυσοπληρωμένους πράκτορες μέσα στην Ελλάδα!

Προσωπική επίθεση κατά Μέρκελ

Στις 19 Μαρτίου, ο Ερντογάν σε τηλεοπτική ομιλία εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ: «Όταν τους αποκαλούν ναζί, δεν τους αρέσει. Διαδηλώνουν την αλληλεγγύη τους. Ιδιαίτερα η Μέρκελ. Όμως καταφεύγεις αυτή τη στιγμή σε ναζιστικές πρακτικές. Ενάντια σε ποιον; Στους αδελφούς μου Τούρκους πολίτες στη Γερμανία και στους αδελφούς υπουργούς. Το μπαλ μασκέ τελείωσε!

Η Ευρώπη υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις!». Η τελευταία αναφορά φανερώνει την έντονη ενόχληση της Τουρκίας για τη διαδήλωση χιλιάδων Κούρδων με σημαίες του ΡΚΚ στη Φρανκφούρτη, οι οποίοι καλούσαν τους Τούρκους πολίτες να ψηφίσουν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017. Μετά από όλα αυτά, ήταν φυσικό να γίνουν «Τούρκοι» ακόμα και οι Γερμανοί.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse», δήλωσε πως «δείχνουμε ανοχή αλλά δεν είμαστε ηλίθιοι. Για τον λόγο αυτό διαμήνυσα ξεκάθαρα στον Τούρκο ομόλογό μου, ότι εδώ ξεπέρασαν τα όρια». Η Γιούλια Κλέκνερ, στενή συνεργάτιδα της Καγκελαρίου Α. Μέρκελ και Αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), διερωτήθηκε, αν «ο κ. Ερντογάν έχει ακόμη τα λογικά του», ενώ ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εξελέγη πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας Μάρτιν Σουλτς, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ερντογάν «ανάρμοστες για αρχηγό κράτους», εκτιμώντας πως «Η Τουρκία εξελίσσεται σε απολυταρχικό κράτος».

Μικρή γεύση «δημοκρατίας»

Στις 20 Μαρτίου, μια μικρή γεύση της «δημοκρατίας» που εφαρμόζεται μέσα στην Τουρκία μας δίνει η είδηση που ξέφυγε «στα ψιλά» της εφημερίδας «Χουριέτ»: Στην Πλατεία Ελευθερίας του Μακροχωρίου της Κωνσταντινούπολης, ομάδα ανδρών επιτέθηκαν σε γυναίκες που είχαν στήσει έναν πρόχειρο πάγκο για να υποστηρίξουν το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017.

Μια άλλη είδηση αφορά τον θάνατο ενός λοχαγού και ενός υπαξιωματικού του τουρκικού στρατού, καθώς και 6 μελών του ΡΚΚ, κατά τη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης στην περιοχή Λίτζε του Ντιγιαρμπακίρ, στην οποία έχει κηρυχθεί απαγόρευση κυκλοφορίας. Όπως είναι γνωστό, με «φιρμάνι» του Προέδρου Ερντογάν απαγορεύεται η μετάδοση ειδήσεων για τρομοκρατικές ενέργειες ή ένοπλες συγκρούσεις μέσα στην Τουρκία, εκτός από τις επίσημες ανακοινώσεις των τουρκικών Αρχών.

Στη Δανία, βέβαια, οι «δραστηριότητες» των υπαλλήλων της Τουρκίας περιλαμβάνουν απειλές εναντίον Τούρκων πολιτών που ζουν στη Δανία και επικρίνουν τον Ερντογάν, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της διπλωματίας της Δανίας Άντερς Σάµουελσον να δηλώσει στη δημόσια ραδιοτηλεόραση πως αυτό «είναι απαράδεκτο» και πως «θα καλέσει στο Υπουργείο Εξωτερικών τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Κοπεγχάγη, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά µε τις απειλές που έχουν δεχθεί Δανοί τουρκικής καταγωγής που επικρίνουν τον Πρόεδρο κ. Ερντογάν».

Την ειδησεογραφία όμως της ημέρας συμπληρώνουν τρεις ακόμα ενδιαφέρουσες ειδήσεις:

(α) Σε άρθρο του στην ειδική έκδοση του περιοδικού «Νέα Τουρκία», η οποία είναι αφιερωμένη στο Misaki Milli, τον «Εθνικό Όρκο» των νεοτούρκων που ψηφίστηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1920, ο Ρ. Τ. Ερντογάν γράφει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Οι Οθωμανοί κατείχαμε εδάφη που ανέρχονταν σε 2,5 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, όταν μπήκαμε στον Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά μας άφησαν μόνο τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα… η μεγάλη Εθνοσυνέλευση συνήλθε στην Άγκυρα και αποδέχθηκε τον Εθνικό Όρκο, που περιείχε μέρη όπως η Μοσούλη, το Κιρκούκ, το Χαλέπι, τη Δυτική Θράκη, το Μπατούμι, την Κύπρο και ορισμένα από τα νησιά… δυστυχώς όταν ανακηρύξαμε την Τουρκική Δημοκρατία αναγκαστήκαμε να αποδεχθούμε λιγότερα εδάφη από όσα είχαμε διακηρύξει στον «Εθνικό Όρκο»… εμείς απορρίπτουμε τώρα την αντίληψη να εγκλωβίσουμε την αρχαία μας ιστορία σε μία περίοδο»,

(β) Ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε πως η Τουρκία θα στέλνει 15.000 μετανάστες τον μήνα στην Ελλάδα (διόρθωσε μάλιστα τη λέξη «πρόσφυγες» που είχε πει προηγουμένως σε «μετανάστες»),

(γ) σε άρθρο της με τίτλο «Hamaset ve gercekler» (Ρητορική και πραγματικότητα) στην εφημερίδα «Sozcu», η δημοσιογράφος Zeynep Gurcanl? γράφει πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν πρόκειται να κάνει τη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής λίγο πριν από τις 16 Απριλίου μέσα στην Αγία Σοφία μαζί με όλη την κυβέρνηση και τους ανώτερους αξιωματούχους του ΑΚΡ. Θα πρόκειται για μια (συμβολική) παράσταση εναντίον των Σταυροφόρων, που θα συνοδεύεται με τη ρητορική μετατροπής του μουσείου σε χώρο μουσουλμανικής λατρείας.

Το συμπέρασμα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος Τουρκικής Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός, Αρχηγός Στρατού, Δικαιοσύνης, Θρησκείας και Μυστικών Υπηρεσιών (μαζί με το αναβαθμισμένο Βαθύ Κράτος) επιδιώκει με κάθε θυσία να εξασφαλίσει την τυπική «νομιμοποίηση» του καθεστώτος που έχει επιβάλει στην Τουρκία, με ένα «δημοψήφισμα» που έχει προκηρύξει για τις 16 Απριλίου 2017.

Για τον σκοπό αυτό, ένας άνθρωπος χαρακτηρισμένος από εχθρούς και φίλους σαν «παρανοϊκός», «ψεύτης», «ψυχοπαθής», «απατεώνας», «δυνάστης», «δικτάτορας» κ.ο.κ. σέρνει ολόκληρη την Τουρκία σε μια τρελή πορεία προς την καταστροφή. Αμερικανοί, Εβραίοι, Κούρδοι, Έλληνες, Ρώσοι, Βούλγαροι, Γερμανοί, Ολλανδοί, Κύπριοι, Αρμένιοι, Αιγύπτιοι, Αυστριακοί, Πέρσες, Δανοί και Ιρακινοί – όλοι έχουν κάτι να πουν για τον Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος συμπεριφέρεται σαν να έχουν εκπληρωθεί όλες ανεξαιρέτως οι νεοθωμανικές φαντασιώσεις του, οι οποίες βέβαια θα παραμείνουν στη σφαίρα των σημερινών ψευδαισθήσεών του…

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΜΑΚΗΣ
Ο Λεωνίδας Κουμάκης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη κι είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/world/416494/i-treli-poreia-tis-tourkias-pros-to-dimopsifisma