ΜΟΕ… Πολιτικής Δικαίωσης

Print Friendly, PDF & Email

31 Μάρτιος 2017

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Απέτρεψε την καλοστημένη παγίδα Ακιντζί το Προεδρικό
Δικαίωση της θέσης του, ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης σε επίπεδο νεολαίας, έψαξε μέσω του δείπνου ο Ακιντζί. Απέτρεψε ανακοίνωση ειλημμένων μέτρων για την Παιδεία, ώστε να τα παρουσιάσει ως αποτέλεσμα της επίπλαστης κρίσης

Ανήθικο πολιτικό παιχνίδι πήγε να στήσει ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, μέσω της δήλωσης απαίτησής του για κοινωνικό δείπνο, στο οποίο θα συζητούνταν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ωστόσο, η άμεση αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη είχε ουσία και βάθος, καθότι στηνόταν, ίσως και με την ανοχή του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μία παγίδα που τελικά θα παρουσίαζε την ε/κ πλευρά ως την υπαίτια της επίπλαστης κρίσης που έστησαν Άγκυρα και κατοχικό καθεστώς για αλλότριους στόχους.

Αυτό έστηνε…

Το παιχνίδι πολιτικής σκοπιμότητας του Μουσταφά Ακιντζί, που μοιραία θα οδηγούσε σε εξευτελισμό της ε/κ πλευράς, στήθηκε διά μέσου της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την Παιδεία, που συστάθηκε τον Αύγουστο του 2016.

Συγκεκριμένα, και ενώ η Επιτροπή εδώ και μήνες συζητεί σειρά μέτρων επαναπροσέγγισης σε επίπεδο μαθητιώσας νεολαίας και αφού εδώ και περίπου δύο εβδομάδες έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις για δράσεις με πολύ συγκεκριμένο πλάνο, τα Τ/κ μέλη της με άνωθεν οδηγίες δεν επέτρεψαν τις επίσημες ανακοινώσεις, ώστε αυτές να γίνουν στο πλαίσιο του δείπνου της Κυριακής.

Με προφανή στόχο -τον οποίο κατάλαβαν στο Προεδρικό- να παρουσιαστούν αυτά ως αναγκαίο αποτέλεσμα της επίπλαστης κρίσης για ένα ήσσονος σημασίας εκπαιδευτικό γεγονός και άρα να ερμηνευτεί η στάση του κατοχικού ηγέτη όλο αυτό το διάστημα ως απολύτως σωστή.

Εξ ου και για όσους παρακολουθούσαν τις εξελίξεις, από την εδώ παράνομη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και εντεύθεν ο Ακιντζί επικαλείται συχνά – πυκνά τα περί μη αποδοχής από την ε/κ πλευρά των μέτρων που συζητήθηκαν στη δικοινοτική τεχνική επιτροπή.

Του φταίει η νεολαία…

Το σκηνικό, όπως το περιγράψαμε πιο πάνω, δεν είναι καθόλου άσχετο με την απαράδεκτη θέση – προσέγγιση του κυρίου Ακιντζί, που εκτός των άλλων είναι και αναληθής, ότι η Ε/κ νεολαία είναι εκείνη η ομάδα πολιτών που θέλει λιγότερο από κάθε άλλον τη λύση του Κυπριακού.

Γνώστης των παρασκηνιακών ραδιουργιών της τ/κ πλευράς δήλωνε με σαφήνεια στη «Σημερινή» ότι, «ενώ εδώ και δέκα ημέρες έχουν οριστικοποιηθεί, από τη νεοσυσταθείσα Τεχνική Επιτροπή, τα μέτρα επαναπροσέγγισης σε επίπεδο Παιδείας, η τ/κ πλευρά δεν δέχεται να ανακοινωθούν, θέλοντας σαφώς να τα διασυνδέσει με το δείπνο της Κυριακής και να τα παρουσιάσει ως αποτέλεσμα της κρίσης που δημιουργήθηκε και της ανάγκης -όπως η ίδια την ερμηνεύει- για οικοδόμηση κουλτούρας συμβίωσης στη νέα γενιά».

Οι αποφάσεις, μάλιστα, όπως πληροφορείται η εφημερίδα μας, είναι χαμηλής πολιτικής και περιορίζονται σε συναντήσεις Ε/κ και Τ/κ μαθητών στο Σπίτι της Συνεργασίας αλλά και επισκέψεις σε σχολεία εκατέρωθεν, ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, με στόχο την αλληλοκατανόηση της κουλτούρας κάθε κοινότητας.

Πονηριές Ακιντζί…

Γνώστες των εξελίξεων που βρίσκονται πολύ κοντά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημείωναν ότι, πέραν του ροκανίσματος του χρόνου που θα επέφερε μία επιστροφή στη συζήτηση ΜΟΕ, θα έδινε στον κατοχικό ηγέτη ερείσματα για παρουσίαση εαυτού ως απόλυτα δικαιωμένου, κάτι που θα έπρεπε να είχε αποτρέψει (δεν το έπραξε) και ο ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Μια τέτοια εξέλιξη, μας εξηγήθηκε:

– Θα παρουσίαζε ως αληθή την εικόνα που έστησε ο Ακιντζί ότι η απόφαση της Βουλής προκάλεσε έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

– Θα ενέδυε με αληθοφάνεια την απαράδεκτη θέση του Ακιντζί ότι η Ε/κ νεολαία δεν επιθυμεί λύση και χρειάζονται βήματα ανάπτυξης κουλτούρας συμβίωσης.

– Θα δικαίωνε τον κατοχικό ηγέτη ότι υπήρξε δήθεν κωλυσιεργία από την ε/κ πλευρά στην αποδοχή προτάσεων της Τεχνικής Επιτροπής Παιδείας.

Είχαν γνώσιν οι φύλακες

Η άμεση αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας χάλασε, όπως όλα δείχνουν, το πολιτικό μείγμα προσωπικού οφέλους του Ακιντζί, ο οποίος, μας έλεγαν πηγές του Προεδρικού, πρέπει επιτέλους να επικεντρωθεί στην ουσία των διαπραγματεύσεων και να αφήσει τα παιγνίδια τακτικής, επικοινωνίας και ροκανίσματος του χρόνου.

Η δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης, παρουσία μάλιστα του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, ήταν ιδιαιτέρως αυστηρή και κυρίως είχε ως έναν από τους αποδέκτες τον ίδιο τον κύριο Έιντε, από τον οποίο μαθαίνουμε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει απαιτήσεις να χειρίζεται την ουσία της διαδικασίας και όχι να σύρεται και να φέρεται από τα τουρκικά και τουρκοκυπριακά παιχνίδια.

ΠΗΓΗ: http://www.sigmalive.com/simerini/politics/418277/moe-politikis-dikaiosis#sthash.WbQqOnli.dpuf