Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη δέσμευση περιοχής της Κύπρου από την Τουρκία για σεισμικές έρευνες

Print Friendly, PDF & Email

21/04/2017 11:56

ΓΡΑΦΕΊΟ ΤΎΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Σε δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ και στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο», προέβη την Παρασκευή 21 Απριλίου 2017 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναφορικά με δέσμευση περιοχής εντός της χωρικής θάλασσας, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, ανοικτά της Αμμοχώστου, για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών μεταξύ 21 Απριλίου και 30 Ιουνίου 2017, από το ερευνητικό πλοίο “BARBAROS HAYREDDIN PAŞA” και το υποστηρικτικό πλοίο “BRAVO SUPPORTER”, της Τουρκίας.

Το πλήρες κείμενο των ερωτοαπαντήσεων ακολουθεί:

Ερώτηση: Έχουμε πληροφορίες για τις κινήσεις από τουρκικής πλευράς;

Απάντηση: Γνωρίζουμε μέχρι πριν από λίγο πού βρισκόταν το τουρκικό ερευνητικό. Από εκεί και πέρα, παρακολουθούμε όλες τις ενέργειες. Σήμερα θα γίνουν ενέργειες από πλευράς του συγκεκριμένου τουρκικού πλοίου και αναλόγως των εξελίξεων θα υπάρξει και η δική μας αντίδραση. Προς την Ε.Ε., τον ΟΗΕ και τους εταίρους μας υπάρχουν και άλλες συγκεκριμένες ενέργειες που θα τις ανακοινώσουμε αφού προβούμε σε αυτές. Από προηγουμένως δεν θα τις ανακοινώσουμε δημόσια. Παρακολουθούμε προσεκτικά το θέμα. Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη που, όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επηρεάζει τις συνομιλίες και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Γι’ αυτό ζητάμε και τη συνεργασία των ΜΜΕ και όλων όσοι συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο. Αναμένεται ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τέτοιου είδους ενέργειες για εξυπηρέτηση δύο κυρίως στόχων: πρώτος, είναι μέσα από τις αντιδράσεις και της δικής μας πλευράς αλλά ειδικότερα σε επικοινωνιακό επίπεδο, να δημιουργηθεί εικόνα γκρίζων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια τακτική που η Τουρκία ακολούθησε και στο παρελθόν. Σε κάποιες περιπτώσεις έφερε αποτέλεσμα. Στη δική μας περίπτωση δεν πρόκειται να μπούμε σε δημόσιο διάλογο. Αυτό δεν θέλω να ερμηνευθεί ότι δεν θα προβούμε σε ενέργειες. Θα προβούμε σε ενέργειες, αλλά σε επικοινωνιακό επίπεδο δεν πρόκειται να απαντούμε καθημερινά στην Τουρκία δημιουργώντας, σε διεθνές επίπεδο, μια εικόνα ότι εδώ υπάρχει θέμα γκρίζων ζωνών.

Το δεύτερο δεδομένο που σχετίζεται με αυτή την προσπάθεια δημιουργίας γκρίζων ζωνών, είναι να πληγούν τομείς της κυπριακής οικονομίας. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις ενέργειές μας. Δεν αμφισβητεί κανείς τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχιστούν και οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί και θα πράξουμε ό,τι πρέπει να γίνει, έτσι ώστε να θωρακιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όλοι αντιλαμβάνονται τί επιχειρεί να εξυπηρετήσει η Τουρκία με αυτές τις ενέργειες. Γι’ αυτό τον λόγο, τόσο εμείς όσο και τα κόμματα και τα ΜΜΕ, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη συζήτηση περί αυτού του θέματος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα προβεί στις ανάλογες ενέργειες. Αντιθέτως, έχουμε προβεί και θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, αλλά δεν θα παίξουμε το δημόσιο παιχνίδι της Τουρκίας.

Ερώτηση: Μήπως η Τουρκία επιδιώκει να ασκήσει πιέσεις στο πλαίσιο των συνομιλιών;

Απάντηση: Και αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε σε όλους και γίνεται απόλυτα κατανοητό. Δεν χρειάζεται να το στείλουμε εμείς, είναι συμπέρασμα από τους συνομιλητές μας. Όταν γίνονται συνομιλίες και η Τουρκία προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες, αντιλαμβάνεστε ότι το πρώτο μήνυμα που στέλνει είναι ότι δεν επιθυμεί επίλυση του Κυπριακού. Επομένως, θα έχει και την ευθύνη της μη επίτευξης προόδου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό το μήνυμα είναι συμπέρασμα των συνομιλητών μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αν συζητούμε καθημερινά αυτό το θέμα για το επόμενο διάστημα στο οποίο η Τουρκία θα προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες, κάποια στιγμή δημιουργείται, σε διεθνές επίπεδο, μια εικόνα γκρίζων ζωνών, κάτι που δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση πραγμάτων και δεν πρόκειται να εμπλακούμε επιτρέποντας έτσι στην Τουρκία να προωθήσει αυτή την κατάσταση.

Ερώτηση: Ποιά είναι η διαφορά με αυτό που συνέβηκε το 2014;

Απάντηση: Το 2014 λήφθηκε απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου μετά από εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή τη στιγμή αξιολογούμε καθημερινά όλα τα δεδομένα και θα προβούμε στις ανάλογες ενέργειες. Κατά κύριο λόγο, το πρώτο ζητούμενο για εμάς είναι η θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και η μη παρεμπόδιση των σχεδιασμών της.

Πρέπει να κινηθούμε στη βάση πραγματικών δεδομένων, με σοβαρότητα πάνω απ’ όλα και με νηφαλιότητα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ή πανικού. Οι κινήσεις μας είναι στη βάση του διεθνούς δικαίου και της σχετικής διάταξης του δικαίου της θάλασσας, σε συνεργασία με τα γειτονικά κράτη και την Ε.Ε. Το πρόβλημα βρίσκεται στην Τουρκία. Δεν είναι δικό μας πρόβλημα και δεν θα γίνουμε μέρος του προβλήματος και των απαράδεκτων ενεργειών της Τουρκίας.

Ερώτηση: Μπορεί η Τουρκία να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες;

Απάντηση: Υπάρχουν διάφορα δεδομένα που θεωρώ ότι δεν θα ήταν ορθό να συζητήσουμε δημοσίως. Υπάρχουν και διάφοροι τρόποι αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δεν περιορίζονται στο θέμα των διαπραγματεύσεων.

Ερώτηση: Έχει προκύψει τίποτα από τη χθεσινή συνάντηση;

Απάντηση: Αν εννοείτε από πλευράς προόδου, δεν θα έλεγα ότι δεν προέκυψε τίποτα. Έγινε συζήτηση, παρουσίαση από πλευράς διαπραγματευτών των συζητήσεων που έγιναν μέχρι τώρα. Δεν συζήτησαν όλα τα θέματα, αλλά ενημέρωσαν για τα θέματα που συζητήθηκαν και δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές για περαιτέρω συζήτηση του θέματος από τους δύο ηγέτες. Δεν ακούστηκε κάτι καινούριο από πλευράς θέσεων, αλλά η συζήτηση ήταν σημαντική και βοήθησε να ξεκαθαρίσουν θέσεις. Μπορεί να μην καταγράφεται πρόοδος, αλλά βοήθησε να ξεκαθαρίσουν κάποια δεδομένα και τρόποι προσέγγισης μερικών θεμάτων.

Ερώτηση: Σας ανησύχησε ότι ο κ. Ακιντζί ήγειρε το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στη λήψη αποφάσεων και των τεσσάρων ελευθεριών λέγοντας ότι αυτό το θέμα έτυχε κατανόησης από την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ;

Απάντηση: Όχι. Δεν μας ανησύχησε αυτή η δήλωση, διότι δεν περιμέναμε να ακούσουμε δημόσια από την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι αυτές οι απαιτήσεις δεν έτυχαν κατανόησης από την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ. Για σκοπούς κατανόησης και πλήρους καταγραφής του τί έγινε χθες, σημειώνω ότι το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής επηρεάζει οριζόντια σχεδόν όλα τα κεφάλαια, δεν είναι μόνο το θέμα της διακυβέρνησης. Για παράδειγμα, το Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας είναι στα θέματα της Οικονομίας. Επομένως, το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής έχει οριζόντια επίδραση στα κεφάλαια. Στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών αναπτύχθηκε, δε, η τουρκοκυπριακή θέση που είναι σε όλους γνωστή και η δική μας αντίδραση ήταν ότι αυτό το θέμα δεν είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι θέμα που αφορά στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας και όχι τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.

Ερώτηση: Τί λέει το Εθνικό Συμβούλιο για τις τουρκικές προκλήσεις;

Απάντηση: To κύριο θέμα συζήτησης στο Εθνικό Συμβούλιο είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η επανέναρξη των συνομιλιών μετά από την απόφαση του κ. Ακιντζί για επιστροφή του στις συνομιλίες. Από εκεί και πέρα, θα συζητηθούν και οι ενέργειες της Τουρκίας και το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος. Θα γίνει μια συζήτηση που εμείς ευελπιστούμε ότι θα είναι παραγωγική και θα οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην εμπλακούμε σε επικοινωνιακό επίπεδο, σε ένα παιχνίδι αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Γι’ αυτό, απευθύνω έκκληση προς όλους να μην εμπλακούν σε αυτό το παιχνίδι της Τουρκίας για αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αντιλαμβάνομαι τις ευθύνες και τα καθήκοντα όλων όσοι εμπλέκονται στον δημόσιο διάλογο, αλλά αντιλαμβάνεστε – και όλοι αντιλαμβάνονται – ότι πάνω απ’ όλα είναι το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερώτηση: Τί πιστεύετε για εισηγήσεις που έγιναν από κόμματα για μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό;

Απάντηση: Είναι προτάσεις που δεν προσφέρουν κάτι καινούριο απ’ αυτό που οι κυβερνήσεις διαχρονικά ακολουθούν σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού: αξιοποίηση του ευρωπαϊκού παράγοντα, των ενεργειακών μας αποθεμάτων, συμμαχιών σε διεθνές επίπεδο κ.λπ. Πότε υπήρχαν καλύτερες σχέσεις με τα γειτονικά κράτη; Πότε υπήρχαν προηγουμένως τριμερείς διασκέψεις; Πότε υπήρχαν ενεργειακοί κολοσσοί τέτοιας σημασίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας; Μπορώ να σας πω πολλά περισσότερα. Όταν λέμε «νέα στρατηγική» ακούγεται πολύ ωραία, όμως αυτή η στρατηγική πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο που να προσθέτει κάτι στην κοινή προσπάθεια, που είναι ο τερματισμός της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας. Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε, εάν υπάρχουν, νέες προτάσεις εάν [αυτές] είναι συγκεκριμένες και εάν είναι εφικτό να υλοποιηθούν. Προς το παρόν, δεν διαπιστώνω καινούρια στοιχεία.

http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/76FAD3A158360247C225810900312556?OpenDocument&L=G