«Προς όφελος όλων οι έρευνες στην ΑΟΖ»

Print Friendly, PDF & Email

«Προς όφελος όλων οι έρευνες στην ΑΟΖ»

12 Μάιος 2017
ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ

Διαψεύδει τα περί μυστικής συμφωνίας Αναστασιάδη-Νταβούτογλου το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών
Κανονικά θα συνεχίσει το ενεργειακό της πρόγραμμα η Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Πρόεδρος, τονίζοντας πως οι έρευνες θα συμβάλουν στη λύση και τη σταθερότητα

«Με τίποτα δεν αλλάζει το πρόγραμμα της Κυβέρνησης όσον αφορά στα ενεργειακά, καθώς αυτή ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ και δεν επηρεάζεται από τις οποιεσδήποτε απειλές», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, καλώντας την Τουρκία και την τ/κ κοινότητα να κατανοήσουν πως οτιδήποτε γίνεται κατά τη διάρκεια των ερευνών για φυσικό αέριο είναι προς όφελος Ε/κ και Τ/κ.

Μέχρι την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση, υπάρχει μεγάλη απόσταση, είπε ο Πρόεδρος, τονίζοντας την ανάγκη όπως οι έρευνες πραγματοποιηθούν τώρα, προκειμένου να υπάρξουν οφέλη το συντομότερο δυνατόν. «Αν οι έρευνες συμβάλουν στο να εξευρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, που θα μας επιτρέψει να έχουμε σταθερότητα στον τόπο, θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής των δυνατοτήτων για καλύτερη και ευημερούσα Κύπρο», επισήμανε.

«Δεν υπαναχωρεί η Τουρκία»
Από την πλευρά της η Άγκυρα, διαμέσου του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χουσεΐν Μουφτούογλου, χαρακτήρισε εντελώς ανυπόστατους τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην Κύπρο. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με άρθρο στην εφημερίδα «Cyprus Mail» για το φυσικό αέριο, ο Μουφτούογλου ανέφερε μέσω ανακοίνωσης ότι οι λανθασμένες εκτιμήσεις του τουρκικού Τύπου, που βασίζεται σε προϊόντα φαντασίας, είναι μάταιες.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει την τουρκική θέση, ότι «η διοίκηση της νότιας Κύπρου συνεχίζει μονομερώς τις δραστηριότητες για εξόρυξη υδρογονανθράκων, αγνοώντας τα πραγματικά δικαιώματα των Τ/κ επί των υδρογονανθράκων του νησιού».

Ο Χουσεΐν Μουφτούογλου αναφέρεται σε δημοσίευμα της αγγλόφωνης ε/κ εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο τον Ιανουάριο του 2015, ο τότε Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε μυστική συνάντηση στο Νταβός με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, έπειτα από διαμεσολάβηση του τότε Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

Σε εκείνη τη συνάντηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία υποχώρησε από τη θέση της ότι «οι έρευνες στην υφαλοκρηπίδα της αποτελεί αιτία πολέμου» και έδωσε το πράσινο φως για έρευνες της ε/κ πλευράς και στο 6° οικόπεδο, που η Τουρκία θεωρεί ότι μέρος του της ανήκει.

Αισιοδοξία ΕΝΙ για Κύπρο
Εν τω μεταξύ, ο Λάπο Πιστέλι, Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων της ιταλικής εταιρείας ENI που δραστηριοποιείται στην Κυπριακή ΑΟΖ, μιλώντας στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), χαρακτήρισε την Κύπρο ως ένα «εν δυνάμει κομβικό σημείο» στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, είπε ότι το αιγυπτιακό κοίτασμα «Ζορ» μπορεί να γίνει η γέφυρα για τη μετατροπή της περιοχής σε κόμβο φυσικού αερίου, το οποίο θα εξάγεται σε μεγάλες αγορές, όπως η Ευρώπη και η Τουρκία. «Το πρώτο βήμα για τον κόμβο φυσικού αερίου θα είναι να βασιστούμε στα εργοστάσια υγροποιημένου φυσικού αερίου και αγωγούς που υπάρχουν ήδη, έτσι στο εγγύς μέλλον το κέντρο βάρους θα είναι η Αίγυπτος, όπου υπάρχουν ήδη αγωγοί και εργοστάσια», είπε.

Ερωτηθείς πόσο ρεαλιστικός είναι ο αγωγός East Med σε σχέση με την κατασκευή εργοστασίου LNG στην Κύπρο, είπε ότι η ENI διατηρεί ανοιχτές όλες τις επιλογές, σημειώνοντας την «ιδανική (γεωγραφική) θέση του νησιού.

Στήριξη ΕΤΑΑ σε επενδύσεις
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΑ Σούμα Τσακραμπάρτι δήλωσε πως η Τράπεζα είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη των κυπριακών αποθεμάτων φυσικού αερίου και να πραγματοποιήσει επενδύσεις μετά την επανένωση του νησιού, εάν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων οδηγήσουν σε λύση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η βοήθεια της ΕΤΑΑ μπορεί να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά για τη στήριξη του τομέα της ενέργειας, είπε, σημειώνοντας την ετοιμότητα της Τράπεζας «να στηρίξει τη μεταρρύθμιση της Αρχής Ηλεκτρισμού, να χρηματοδοτήσει περαιτέρω επενδύσεις στη βιώσιμη ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές και την ενεργειακή απόδοση, και να βοηθήσει την Κύπρο να αυξήσει την ενεργειακή της ασφάλεια χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη των αποθεμάτων φυσικού αερίου».

Ενεργοποίηση ενεργειακής διπλωματίας
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς πρότεινε τη διεξαγωγή ειδικών συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) για το Κυπριακό, τις ενεργειακές εξελίξεις που επηρεάζουν την Ελλάδα, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και άλλα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μιλώντας κατά τη διάρκεια του διακομματικού Συμβουλίου, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη σημασία της ενεργειακής διπλωματίας ως μέσο προώθησης των στρατηγικών συμφερόντων, της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και ανάδειξης της γεωστρατηγικής σημασίας της χώρας.

Τη βασική στρατηγική της Ελλάδος στον ενεργειακό τομέα είχε αναπτύξει μαζί με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος σε σύντομες δηλώσεις του αναφέρθηκε στον υπεραδριατικό αγωγό ΤΑΡ, τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου, τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από Ελλάδα σε Κύπρο και Ισραήλ και άλλα.

Διστακτικός ο Σταθάκης
Δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο αναφέρουν πως ο κ. Σταθάκης αρνήθηκε να σχολιάσει τη γεωπολιτική διάσταση του ζητήματος, ιδίως υπό το φως όλων όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας πως πρόκειται για ζήτημα που ξεφεύγει του στενού ενεργειακού ενδιαφέροντος.

Στην ενημέρωση και συζήτηση που έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών, συμμετείχαν και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με τον τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο να δηλώνει μετά ότι «δεν προέκυψε τίποτε το ιδιαίτερο», και τον υπεύθυνο για θέματα Ενέργειας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη να είδε θετικά ότι η κυβέρνηση, όπως είπε, θέλει να ακολουθήσει την εθνική ενεργειακή στρατηγική που χάραξε η δική του παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, από το 2010-2014 που ήταν στη κυβέρνηση, αρκεί αυτό -πρόσθεσε- να εφαρμοστεί και να μη μείνει στα χαρτιά.