H Διάσκεψη για την Κύπρο περνά μέσα από τη Νέα Υόρκη (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

01.06.2017 10:42 

Γιώργος Καυκαλιάς

H τριμερής στη Νέα Υόρκη μπορεί να ξάφνιασε πολλούς σε σχέση κυρίως με την κοντινή ημερομηνία στην οποία έχει διευθετηθεί, ωστόσο οι φήμες για τριμερή φούντωναν από τη Δευτέρα και μετά.  

O Γ.Γ. ΟΗΕ, αποφάσισε να αναλάβει δράση καλώντας τους ηγέτες στη Νέα Υόρκη έτσι ώστε να επιχειρήσει να συγκεράσει όλα όσα ακούστηκαν από όλες τις πλευρές σε μια φόρμουλα που να ικανοποιεί και τις δυο πλευρές, έτσι ώστε να καθοριστεί μια νέα Γενεύη. 

Πηγές κοντά στο Προεδρικό αναφέρουν ότι ακόμα είναι νωρίς για να μπορέσουμε με σαφήνεια να μιλήσουμε για θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα, καθώς οι ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτό που μεταφέρει επισήμως το Προεδρικό πάντως, είναι ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες, θέλει να ακούσει τους δυο ηγέτες, σχετικά με τις πραγματικές τους προθέσεις, ενόψει νέας Γενεύης.  

Σαφής εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα 

Μέσα στο Μάιο επικράτησε ένας πυρετός διαβουλεύσεων τόσο μεταξύ των δυο πλευρών, όσο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και διεθνούς παράγοντα.  

Από το τέλος Απριλίου γράφαμε σε διάφορα άρθρα ότι ο Μάης αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα στο Κυπριακό, κυρίως για διασφάλιση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενόψει γεώτρησης Ιουλίου, όπως επίσης και σχετικά με τα ζητήματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας.  

Τα Ηνωμένα Έθνη μπορεί να υποστηρίζουν ότι ακόμα και σήμερα η διαδικασία έχει τις δυο πλευρές στο επίκεντρο οι οποίες καθοδηγούν τις εξελίξεις, ωστόσο οι διεργασίες δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν γίνεται τίποτα περισσότερο από ζυμώσεις και διαβουλεύσεις, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών για να μπορέσει να παράξει ουσιαστικό αποτέλεσμα μια νέα Διάσκεψη στη Γενεύη. Στην ουσία και στο περιεχόμενο, άλλωστε, τα μόνιμα μέλη του Σ.Α ΟΗΕ και η ΕΕ, όπως και οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν σαφή εμπλοκή.  

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άλλωστε σε συνέντευξή του στο Sputnik στις 26 του Μάη, επεσήμανε ότι στα ζητήματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων, τα μόνιμα μέλη του Σ.Α ΟΗΕ μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο.  

Προς τεκμηρίωση όσων αναφέρουμε αρκεί να υπενθυμίσουμε τις συναντήσεις εντός Μαΐου, μεταξύ Ερντογάν-Μέι, Γκουτέρες-Γιούνκερ, Τσίπρα-Γκουτέρες, Τσίπρα-Ερντογάν, Ερντογάν-Γκουτέρες, Έιντε-Τσαβούσογλου, Έιντε-Κοτζιά, Τσίπρα-Πούτιν, Αναστασιάδη-Λαβροφ, τις ενημερώσεις Έιντε προς τους πρέσβεις των μονίμων μελών του Σ.Α ΟΗΕ, αντίστοιχη ενημέρωση Κασουλίδη προς τους πρέσβεις, επικοινωνία Αναστασιάδη με Τουσκ, με Μογκερίνι, επικοινωνία Τουρκίας με Γιούνκερ, δήλωση Έιντε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία και με το Ηνωμένο Βασίλειο, συναντήσεις με αξιωματούχους Ε.Ε. στην Κύπρο και όχι μόνο.  

Αδιέξοδο ή νέα Γενεύη  

Η τριμερής συνάντηση είναι καθοριστικής σημασίας, μιας και εκεί αναμένεται να γίνει μια σε βάθος ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις και επιδιώξεις Ε/κ και Τ/κ σε σχέση με τη συνέχιση της διαδικασίας. 

Από τη μια πλευρά ο Νίκος Αναστασιάδης έχει ως στόχο την ουσιαστική και αποτελεσματική κατάληξη σε σχέση με το κεφάλαιο Ασφάλειας και Εγγυήσεων και από την άλλη ο Ακιντζί επιζητεί πακετοποίηση των κεφαλαίων και σφαιρική συζήτησή τους σε επίπεδο Γενεύης.  

Ο Έιντε στις εκ του σύνεγγυς συναντήσεις που είχε με Αναστασιάδη και Ακιντζί, δεν κατάφερε να βρει τη χρυσή τομή για να γίνει εφικτή η σύγκληση νέας Γενεύης εξέλιξη την οποία αποφάσισε να κοινοποιήσει γραπτώς με τον πιο επίσημο τρόπο. Μετέβη σε Αθήνα και Άγκυρα με κύριο στόχο να διερευνήσει τις προθέσεις των δυο εγγυητριών δυνάμεων, μιας και ήταν σαφές ότι αν η Τουρκία αποφασίσει να ανοίξει τα χαρτιά της στα ζητήματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων, τότε θα είχαμε και ουσιαστικό αποτέλεσμα στη διαδικασία.  

Αφού είδε και κατέγραψε τις προθέσεις των δυο εγγυητριών δυνάμεων, ενημέρωσε τον Γ.Γ. ΟΗΕ, ο οποίος αποφάσισε να αναλάβει δράση καλώντας τους ηγέτες στη Νέα Υόρκη έτσι ώστε να επιχειρήσει να συγκεράσει όλα όσα ακούστηκαν από όλες τις πλευρές σε μια φόρμουλα που να ικανοποιεί και τις δυο πλευρές, έτσι ώστε να καθοριστεί μια νέα Γενεύη. 

Αρκετό καιρό τώρα οι εμπλεκόμενες πλευρές υποστήριζαν ότι αν θα γίνει νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό, αυτή θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένοι από όλες τις πλευρές, έτσι ώστε να παράξει και αποτέλεσμα. Φαίνεται ότι μέσω αυτής της διαδικασίας το ζητούμενο αυτό γίνεται πράξη και οι εξελίξεις είτε θα οδηγήσουν σε μια νέα Γενεύη, όπου θα γίνει σε βάθος και ουσιαστική διαπραγμάτευση, είτε θα οδηγηθεί η διαδικασία σε ένα ναυάγιο με αλυσιδωτές επιδράσεις.

ΠΗΓΗ: http://www.sigmalive.com/news/local/434882/i-diaskepsi-gia-tin-kypro-perna-mesa-apo-ti-nea-yorki#.dpuf