Η Τουρκία προκαλεί με νέες ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Print Friendly, PDF & Email

09.06.2017 16:54 

 Χρήστος Μιχάλαρος

Μετά τη χθεσινή εξαγγελία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός της κυπριακής ΑΟΖ στα οικόπεδα 6 και 7, η Τουρκία οξύνει περαιτέρω το κλίμα, δεσμεύοντας εκ νέου περιοχές για την πραγματοποίηση στρατιωτικών δοκιμών. 

Σύμφωνα με δύο NAVTEX οι οποίες εκδόθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής και μόλις λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας και γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλπμαϊράκ, στο ερευνητικό σκάφος Barbaros, η Τουρκία προχωράει σε νέα δέσμευση τμημάτων των οικοπέδων 4, 5, 6 και 10.

Διαβάστε επίσης: Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην κυπριακή ΑΟΖ από Τουρκία

Όπως φαίνεται και στη σχετική φωτογραφία, η εν λόγω θαλάσσια περιοχή, όπου θα πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις, εκτείνεται σε ένα μεγάλο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ και πλησιάζει αρκετά κοντά στις ακτές της Πάφου.

Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμόν 603/17, η Τουρκία δεσμεύει τμήμα της ΑΟΖ προκειμένου να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, για το διάστημα από τις 14 μέχρι τις 17 Ιουνίου, ενώ με την υπ’ αριθμόν 602/17 ανακοίνωσε ότι πολεμικό πλοίο θα διεξάγει επικίνδυνες και υποβρύχιες επιχειρήσεις στις 17 Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, ως κίνηση επίδειξης ισχύος ερμηνεύεται η αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Barbaros που πραγματοποίησε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Οικονομίας της χώρας Σουνάτ Ατούν.

Ο Τούρκος Υπουργός, αφού επικαλέστηκε την ευλογία του Αλλάχ, διαμήνυσε από το τουρκικό ερευνητικό ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στη Μεσόγειο στα τέλη του ερχόμενου φθινοπώρου, ξεκαθαρίζοντας τη στάση που θα ακολουθήσει η Άγκυρα στα κυπριακά χωρικά ύδατα.

«Η Άγκυρα, με βάση τη συμμαχία της με την Βόρεια Κύπρο, εκτός από τα περίχωρα της Τουρκίας, θα δηλώνει παρούσα και στις έρευνες στα νερά της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειου Κύπρου», δήλωσε.

Τέλος, ο Τούρκος Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του από την ταχύτητα των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών ανοιχτά της Αμμοχώστου, υποδεικνύοντας ότι το Barbaros, περί τα τέλη Ιουνίου, θα συνεχίσει το ερευνητικό του πρόγραμμα σε άλλες περιοχές της Μεσογείου.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/local/436647/i-tourkia-prokalei-me-nees-askiseis-stin-kypriaki-aoz#.dpuf