Ας κοιμηθούμε ήσυχοι, διεσώθη η Κ. Δημοκρατία

Print Friendly, PDF & Email

 21 Ιουνίου 2017  

του  Άριστου Μιχαηλίδη

Μπράβο, μπράβο! Σώθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία. Έτρεχαν όλοι από το πρωί χτες, με το που ξύπνησε η Ελένη Βρετού στο ΡΙΚ και είδε το κύριο θέμα του Φιλελεύθερου, βάρεσε συναγερμό και ξεκίνησε αγώνας για να μην δημιουργηθούν εντυπώσεις και παρασυρθεί ο λαός σε δύσβατα μονοπάτια. Μπήκαν στον αγώνα οι πάντες, από τους εκπροσώπους του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ μέχρι την κυβέρνηση και το ΚΥΠΕ. Και μέχρι το απόγευμα διέσωσαν την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Άντρος Κυπριανού μιλούσε για τη φαντασία «κάποιων», η κυβέρνηση διαβεβαίωνε (και δεσμευόταν) ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και το ΚΥΠΕ έτρεχε να προβάλει δήλωση του εκπροσώπου Τύπου των ΗΕ στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ, για να δηλώσει ότι στο έγγραφο που θα καταθέσει σήμερα ο Άιντε δεν θα περιλαμβάνεται πρότασή του διότι θα βασίζεται, το έγγραφο, σε θέσεις που έχουν διατυπωθεί από όλους τους συμμετέχοντες. Δεν έχει σημασία που αυτά που γράψαμε εμείς για τη νέα Συνθήκη Εγκαθίδρυσης, που καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι όσα συζητά ο Άιντε ως δικές του ιδέες σε διάφορες συναντήσεις του. Και τα ξέρουν αυτά και δικοί μας πολιτικοί και άλλοι κι ας παριστάνουν σήμερα τους έκπληκτους, και τους αποφασισμένους να διασώσουν την Κυπριακή Δημοκρατία διότι θα διασφαλίσουν, δήθεν, ότι η συμφωνία του νέου κράτους θα είναι μετεξέλιξη του υφιστάμενου κράτους. Πόσα χρόνια αυτή η κοροϊδία! Λοιπόν, είναι θέμα εμπιστοσύνης. Όποιος θέλει ας πιστεύει τους πολιτικούς, όποιος θέλει ας πιστεύει τους δημοσιογράφους. Η κοινή γνώμη έχει κρίση. Εμείς θα ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας για όσα γνωρίζουμε και οι πολιτικοί ας συνεχίσουν να μιλούν με μισόλογα. Ας απαντήσουν, όμως, γιατί σε καμιά συμφωνία τους, σε κανένα κοινό ανακοινωθέν τους, σε καμιά φάση των διαπραγματεύσεων, δεν υπάρχει πουθενά η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν είναι τόσο δύσκολη απάντηση. Δεν την αποδέχονται οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι. Κι επειδή δεν την αποδέχονται ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών αναζητά φόρμουλες ώστε να έχουν και οι δυο πλευρές έναν εύσχημο τρόπο να πλασάρουν τη συμφωνία. Όχι επί της ουσίας, αλλά για τις εντυπώσεις. 

Μας έκανε, όμως, εντύπωση η έκταση των αντιδράσεων μετά τις πληροφορίες που δημοσιεύσαμε. Σαν να τους έβαλαν νέφτι από το χάραμα κι έπρεπε άρον-άρον να ξεκινήσουν τις διαψεύσεις. Δημοσιογράφοι και πολιτικοί. Όχι ότι είχαμε καμιά αμφιβολία ότι αυτό θα έκαναν. Αλλά, ας προβληματιστούν και λίγο. Γιατί ξέρουν ότι δεν αφήνουμε τη φαντασία μας να δημιουργεί θέματα εκ του μηδενός. Για να το γράψουμε το διερευνήσαμε. Ξέρουμε και με ποιους το κουβέντιασε ο Άιντε. Στο δια ταύτα, πάντως, θα τους το θυμίσουμε. Προς το παρόν εγκληματικά συνεχίζουν να έχουν τον κόσμο σε υπνηλία. Νομίζουν ότι θα τον ξεγελάσουν;  

Έχουμε, όμως, μια απορία. Στις 11 Ιουνίου, η εφημερίδα Πολίτης, δημοσίευσε ένα άλλο σενάριο για τις προτάσεις του Άιντε και τις ωραιοποιούσε. Μιλούσε για την εξωτερική ασφάλεια που «θα εγγυηθεί ένα σύμφωνο φιλίας μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και Κύπρου το οποίο θα εγγυάται την ασφάλεια της χώρας από οποιαδήποτε εξωτερική απειλή» για «παραμονή μικρών αγημάτων της ΕΛΔΥΚ και της ΤΟΥΡΔΥΚ στην Κύπρο, τα οποία θα συνεργάζονται με τα σώματα ασφαλείας της ομοσπονδιακής Κύπρου» και πολλά άλλα φαντεζί χρώματα κι αρώματα. Παραμονή μικρών αγημάτων, μίσιημου! Και εγγύηση από «εξωτερική απειλή», μίσιημου. Ποια εξωτερική απειλή, βρε σαΐνια; Τέλοσπαντων. Κανένας δεν έτρεξε να διαψεύσει αυτές τις «αποκαλύψεις», κανένας δεν ανησύχησε ότι τα δημοσιεύματα μπορεί να δημιουργούν προβλήματα στη διαδικασία. Κανένας Στέφανος Στεφάνου, δεν είπε: Θα δούμε πολλά τέτοια… Καμιά Ελένη Βρετού δεν βαρούσε συναγερμό για να βρει τρόπο να διαψεύσει και κανένα ΚΥΠΕ δεν έτρεχε στον Αλίμ Σιντίκ να εξασφαλίσει διάψευση. Διότι, η έγνοια όλων είναι η ωραιοποίηση των εξελίξεων και των σχεδίων και όχι η ωμή πραγματικότητα. Ας έχουμε τα μάτια μας ανοικτά, λοιπόν, αν θέλουμε να επιβιώσουμε.

* Για τη φωτογραφία, που συνοδεύει το κείμενο: Στη νέα Κύπρο μπορεί να υπάρχει τουρκικός στρατός, ελληνικός στρατός, βρετανικός στρατός. Η Κύπρος θα έχει ομοιώματα.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/408900/as-koimithoyme-isychoi-diesothi-i-k-dimokratia