Σε Θέρετρο ή σε Φέρετρο

Print Friendly, PDF & Email

24 Ιουνίου 2017  

της  Ελένη Θεοχάρους    

Είναι εμφανές ότι σταδιακά υπονομεύθηκε και «εξασθένησε» η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξανεμίστηκαν οι αντοχές της και έτσι οδηγηθήκαμε στην τελική φάση που θα γίνει σε ένα ελβετικό θέρετρο. 

Βεβαίως ο Πρόεδρος πιστεύει ότι η πολιτική του πέτυχε και τίθεται σε προτεραιότητα το κεφάλαιο της ασφάλειας, παρόλο που δεν αναμένει να είναι η Τουρκία εξ αρχής διαλλακτική. Άραγε πώς θα κάμψει την αδιαλλαξία της;

Εμείς, που δεν συμφωνούμε με την ευθανασία και τον ενταφιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέσαμε ως προϋπόθεση να διαφυλαχθεί η νομική βάση της κυριαρχίας της ΚΔ, κράτους-μέλους της ΕΕ, και αυτή να είναι η 2η παράγραφος του άρθρου 4 της Συνθήκης ΕΕ. Αν δεν καθορίζεται η έννοια της κυριαρχίας ξεκάθαρα, δεν θα μπορέσει να καθοριστεί και η υπονόμευσή της. 

Αν αποδεχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία εγγυήσεις της Τουρκίας και παραμονή στρατευμάτων, αυτόματα όχι μόνο καταργείται το κράτος και υπονομεύεται η σθεναρή μέχρι στιγμής στάση Κοτζιά, αλλά τίθεται εν αμφιβόλω, ακόμη και για τον πλέον καλόπιστο πατριώτη, η δυνατότητα εφαρμογής και η βιωσιμότητα της λύσης. Αντιλαμβανόμαστε ότι η θέση της πλευράς μας για «μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατό» μετατράπηκε σε «μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατό σε βάθος χρόνου». 

Ενθυμίζω ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται συμφωνίες και δικαιώματα για να παρέμβει και να κάνει ό,τι θέλει, δεδομένου ότι η μόνη της έγνοια είναι ο πλήρης έλεγχος της Κύπρου και των θαλασσών της, για να εκμεταλλεύεται τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου, και οι ένθερμοι θιασώτες της λύσης θεωρούν ότι η κατοχύρωση της Κυπριακής ΑΟΖ δεν πρέπει να διεκδικηθεί διότι θα παρεμποδίσει τη λύση. Με άλλα λόγια, ας πάει και το παλιάμπελο!

Ιδού λοιπόν που ο φίλος της Κύπρου Γιούνκερ γνώριζε πολύ καλά τι έλεγε όταν παρουσίαζε τα έκνομα σχέδιά του, τα οποία δυστυχώς στηρίζουν και αξιωματούχοι της κυπριακής πολιτείας. Ιδού που γνώριζε ότι η λύση θα γίνει αυτό το καλοκαίρι. Γι αυτό πρόσφερε στην Τουρκία οδικό χάρτη εις αντάλλαγμα για κάποιες «υποχωρήσεις» στο Κυπριακό προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για ενίσχυση της συνεργασίας, εμβάθυνση των ευρωτουρκικών σχέσεων, έναρξη διαδικασίας αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης και πραγματοποίηση Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας την άνοιξη του 2018. 

Χωρίς να διασφαλίζει την εφαρμογή των Αρχών και Αξιών της ΕΕ στην Κύπρο, ο Γιούνκερ απλώς επικεντρώνεται στο χρονικό σημείο της διευθέτησης του Κυπριακού και μοναδική στόχευσή του είναι να ανοίξει τον δρόμο για εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας. 

Βεβαίως, λέγει ο Γιούνκερ, η κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες θα λάβει χώρα όταν όλα τα κριτήρια εκπληρωθούν, και φυσικά γνωρίζει ότι ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία ούτε το μόρφωμα που θα προκύψει από τη διάλυσή της θα φέρουν οιανδήποτε ένσταση. Έστω και αν ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελέσει θανάσιμο κίνδυνο για τον όσο απέμεινε Ελληνισμό της Κύπρου. Σίγουρα αν η Τουρκία κερδίσει την κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων είναι ως να κερδίζει τις τέσσερις βασικές ελευθερίες που επιδιώκει να διασφαλίσει στην Κύπρο. 

Είναι ξεκάθαρο μετά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου ότι ο Πρόεδρος μεταβαίνει στην Ελβετία με πρόθεση να προβεί και σε άλλες υποχωρήσεις προκειμένου να «επιλύσει» το Κυπριακό. Λυπάμαι αλλά αυτή φαίνεται ότι είναι η πραγματικότητα και με την πρόφαση ότι η Τουρκία θα προβεί σε σημαντικές υποχωρήσεις, θα οδηγηθούμε σε εγκλωβισμό άνευ εξόδου διαφυγής. 

Για τους Έλληνες του νησιού η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να διασφαλίζει τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα του Κυπριακού Λαού για όλων των πολιτών σε όλη την επικράτεια χωρίς ουδεμία εξαίρεση, θα πρέπει να διασφαλίζει τον απόλυτο σεβασμό της εθνικής τους καταγωγής και των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, καθώς επίσης και της μητρικής τους γλώσσας, θα πρέπει να διασφαλίζει το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και την εφαρμογή των αρχών και αξιών της ΕΕ στην Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς αποκλίσεις.

Και δεν θα πρέπει να επιτρέπει οιανδήποτε οικονομική, στρατιωτική ή άλλης μορφής κηδεμονία της Κύπρου από την Τουρκία, ανεξαρτήτως των οιωνδήποτε διοικητικών ρυθμίσεων που θα ισχύουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, μετά την επανενσωμάτωση των κατεχομένων εις αυτήν. 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/409774/se-theretro-i-se-feretro