Η Κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Print Friendly, PDF & Email

25 Ιουνίου 2017  

του  Στέφανου Κωνσταντινίδη*

Η κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν και παραμένει ο μόνιμος στόχος του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών από την εποχή του σχεδίου Άτσεσον το 1964. Όσοι μελετούν την κυπριακή ιστορία το ξέρουν αυτό. Η προσπάθεια αυτή άρχισε ακόμη νωρίτερα, την επαύριον της τουρκανταρσίας, με την περιβόητη πενταμερή  διάσκεψη που έγινε στις 15.1.1964 στο Λάνκαστερ Χάουζ του Λονδίνου, με βρετανική πρωτοβουλία. Βλέπετε με πενταμερή ξεκίνησαν τότε την προσπάθεια οι Νατοϊκοί και με πενταμερή θα προσπαθήσουν να την αποτελειώσουν στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας. Τα χρόνια περνούν αλλά οι μεθοδεύσεις, οι στόχοι και οι συμβολισμοί παραμένουν οι ίδιοι. Το 1964 στη διάσκεψη του Λονδίνου έλαβαν μέρος οι τρεις Εγγυήτριες Δυνάμεις και εκπρόσωποι των δύο Κοινοτήτων της Κύπρου. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελβετία. Κι ας έχουμε χορτάσει από διακηρύξεις όλα αυτά τα χρόνια να ζητάμε διεθνή διάσκεψη. Την ώρα των αποφάσεων αρχίζουν οι κυβιστήσεις ή επί το λαϊκότερον οι κωλοτούμπες και όλα ξεχνιούνται! Κατά τη Διάσκεψη του Λονδίνου, στις 31.1.1964, υποβλήθηκε για συζήτηση Αμερικανο-βρετανικό σχέδιο το οποίο απέβλεπε στην ουσιαστική κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προβλεπόταν η εγκατάσταση νατοϊκών στρατευμάτων στο νησί και η ουσιαστική διακυβέρνηση της Κύπρου θα γινόταν από μια  διακυβερνητική επιτροπή στο Λονδίνο, που θα την αποτελούσαν οι εγγυήτριες δυνάμεις και άλλες νατοϊκές χώρες που θα έστελναν στρατεύματα στην Κύπρο. Τα λέει ο ίδιος ο Γλαύκος Κληρίδης αυτά, που μετείχε της τότε κυπριακής αντιπροσωπείας, στα απομνημονεύματά του. Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιστάθηκε και ανέτρεψε τους Αμερικανο-νατοϊκούς και Βρετανο-τουρκικούς σχεδιασμούς. Αντ’ αυτού πέτυχε το ψήφισμα 186 που εγκρίθηκε ομόφωνα στις 4/3/1964, από το Συμβούλίο Ασφαλείας και που έξασφάλιζε τη διεθνή υπόσταση και αναγνώριση του νόμιμου κράτους και αντί των νατοϊκών στρατευμάτων έστελνε στην Κύπρο Διεθνή Ειρηνευτική Δύναμη. Σήμερα η νέα πενταμερής στην Ελβετία επανέρχεται επί το έργον της κατάργησης του νόμιμου και διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους με προεξάρχοντες όπως πάντα τους ίδιους: ΝΑΤΟ, Αμερικανούς, Βρετανούς και Τούρκους. Η διαφορά από τότε είναι πως στην Κύπρο αυξήθηκαν οι υποστηρικτές της νατοϊκής λύσης, ακόμη και σε πολιτικούς χώρους που κανείς δεν θα μπορούσε να το διανοηθεί τότε, όση καλπάζουσα φαντασία και να διέθετε. Βλέπετε, σήμερα το παλιό σύνθημα «Νατο, CIA, προδοσία», πετάχτηκε στο σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας! Και η αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία δεν είναι πια άβατο για τους «προοδευτικούς» μας.

Τις πιο έντονες πιέσεις το 1964 άσκησε ο αμερικάνικος παράγοντας μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, του διαβόητου Τζορτζ Μπολ που επισκέφτηκε για το σκοπό αυτό και τη Λευκωσία, την ίδια ώρα που η Άγκυρα απειλούσε με επέμβαση. Ήταν η πρώτη απόπειρα κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ικανοποιηθεί η Τουρκία η οποία τη θεωρούσε από τότε ως «εκλιπούσα».

Η Κυπριακή Δημοκρατία διασώθηκε τότε, επιβίωσε ενός εγκληματικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με όλα τα εδάφη της, επιβίωσε της εγκληματικής οικονομικής καταστροφής και τώρα μας ζητούν παράδοση με τους όρους μιας νατοϊκής λύσης που προωθούν Βρετανοί και Αμερικανοί και που θα μετατρέψει το νησί σε προτεκτοράτο της Άγκυρας με την υψηλή ΝΑΤΟ-αμερικανο-βρετανική εποπτεία. Διότι αυτό μεθοδεύεται στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας. Στο περιβόητο έγγραφο Άιντα που κυκλοφόρησε, αναφέρεται ότι η συνθήκη της δημιουργίας του νέου κυπριακού κρατικού μορφώματος που θα προκύψει από τις συνομιλίες, θα υπογραφεί από τις Εγγυήτριες Δυνάμεις και το νέο μόρφωμα «Ενωμένη Κύπρος!». Δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρείται ήδη εκλιπούσα!  Η δε Συνθήκη Εγγυήσεων δεν καταργείται! Μεθοδεύεται νέα που θα την αντικαταστήσει! Στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας  μας ζητούν να δεκτούμε τη διάλυση του νόμιμου διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους για να το αντικαταστήσουμε με ένα φυλετικά δομημένο μόρφωμα, με ξένη επικυριαρχία. 

Αν οι Κύπριοι θέλουν να επιβιώσουν- και λέγοντας Κυπρίους περιλαμβάνω και τους Τουρκοκύπριους και όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας-ας έχουν ανοικτά τα μάτια τους, τα μάτια της ψυχής τους. Διαφορετικά θα μετατραπούν σε υποχείρια  του νεο-οθωμανικού και  ισλαμοφασιστικού  καθεστώτος της Άγκυρας με σκοτεινό το μέλλον. Με βοσνιοποίηση ή και παλαιστινοποίηση του τόπου.

Υ.Γ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΛΟΓΙΚΗ;

Οι οπαδοί της όποιας λύσης έχουν ξεφύγει από κάθε όριο λογικής. Είναι δυνατόν να δικαιολογούν τον εποικισμό λέγοντας ότι κάποτε ήμασταν όλοι έποικοι σε αυτό το νησί; Και τι να πει κανείς όταν θεωρούν αμάρτημα να διεκδικεί κανείς λύση χωρίς τουρκικό στρατό στην Κύπρο και χωρίς εγγυήσεις, για να μη χαλάσει το κλίμα των συνομιλιών, να μη δυσαρεστηθεί η Άγκυρα και ο Ακιντζί! Να δεκτούμε λοιπόν λύση με τα τουρκικά στρατεύματα και τις εγγυήσεις της Τουρκίας! Ούτε και ενοχλούνται αν το καθεστώς που θα αναλάβει την προστασία μας έριξε στη φυλακή χιλιάδες δικούς του πολίτες, δεκάδες δημοσιογράφους, βουλευτές, ανθρώπους των γραμμάτων και απλούς πολίτες. Το ίδιο καθεστώς που ισοπέδωσε τις πόλεις και τα χωριά των Κούρδων και που τους δολοφονεί καθημερινά!

*Πανεπιστημιακός, διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Ερευνών Καναδά-ΚΕΕΚ και μέχρι πρόσφατα  επιστημονικός συνεργάτης του ΕΔΙΑΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

* .E-mail   stephanos.constantinides@gmail.com

  

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/409750/i-katargsi-tis-kypriakis-dimokratias