Ο Πρόεδρος να Διεκδικήσει όσα Εξαγγέλλει!

Print Friendly, PDF & Email

26.06.2017 08:46 

του Σάββα Ιακωβίδη

Αύριο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει στο Crans-Montana  όπου μεθαύριο θα ξεκινήσει η πενταμερής (και όχι δήθεν πολυμερής, όπως παραπλανητικά λέγει) διάσκεψη για το Κυπριακό. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ξανά απούσα επειδή από τις 23/6/2014 είναι εκλιπούσα, με την ανοχή, τη σιωπή και τη συνέργεια του Προέδρου.  Εξέλιπε μετά το θλιβερό δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου 2016, όταν ο Ν. Αναστασιάδης, παραβιάζοντας και εξoυδετερώνοντας πολιτική πέντε Προέδρων, δέχτηκε την τουρκοφρενή πενταμερή, τάχα για να εξαναγκάσει την Τουρκία να συζητήσει για το μέγα θέμα της ασφάλειας,

Τι εννοούμε, εμείς οι πολίτες με το θέμα της ασφάλειας; Εννοούμε τερματισμό των εγγυητικών, επεμβατικών δικαιωμάτων της κατοχικής Τουρκίας, πλήρη αποχώρηση του Αττίλα ΠΡΙΝ από πιθανή συμφωνία και πλήρη αποχώρηση των εποίκων. Η μόνη αποδεκτή ασφάλεια για τους νόμιμους κατοίκους της νήσου είναι η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, στον ΟΗΕ και σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς, όπως αρμόζει και αξίζει σε ένα δημοκρατικό, ευρωπαϊκό, ελεύθερο από δεσμά και εξαρτήσεις, κράτος. Αυτά δεν είναι… μαξιμαλιστικές αξιώσεις όπως υποβάλλουν ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ αλλά νόμιμες και αιτιολογημένες απαιτήσεις ενός κατακτημένου λαού, ο οποίος δεν εμπιστεύεται την Τουρκία και τον Ερντογάν.

Υπό ποιες συνθήκες ο πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει στο Crans-Montana; Με τον «Βάρβαρο» να σεργιανίζει μερικά μόνο ναυτικά μίλια από τον Πρωταρά. Με επίδοση από Τούρκους εισβολείς σε ψαράδες μας προειδοποιήσεων να μη πλησιάζουν σε δήθεν τουρκικά χωρικά ύδατα. Με νέα τουρκική navtex στο τεμάχιο 11, σε αυτό δηλ. που σε λίγες ημέρες η γαλλική Total θα βάλει τρυπάνι. Προπάντων, με μία συγχορδία δηλώσεων από Τούρκους επισήμους και τον εδώ εγκάθετό τους ότι η κατοχική χώρα δεν πρόκειται να τερματίσει τα εγγυητικά-επεμβατικά δικαιώματά της, θα διατηρήσει εσαεί τον Αττίλα και θα συνεχίσει να προστατεύει τους Τ/κύπριους.

Λέγονται, γράφονται και διαδίδονται πολλά, τα τελευταία 24ωρα, τι πρόκειται να συμβεί στο Crans-Montana της Ελβετίας. Αθήνα και Λευκωσία υποστηρίζουν ότι συνεργάζονται στενά και ομόφωνα. Ξέρουμε τι οι Τούρκοι απαιτούν αταλάντευτα. Βροντοφωνάζουν καθημερινά τους κατ’ εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας στόχους τους. Φοβόμαστε και τρέμουμε τι οι δικοί μας ηγέτες είναι έτοιμοι να αποδεχτούν με την καταστροφική ψευδαίσθηση ότι θα… εξημερώσουν το τουρκικό θηρίο και θα το… πείσουν να συναινέσει σε βιώσιμη, λειτουργική και δημοκρατική, ευρωπαϊκή λύση. Αυτήν ακριβώς που ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξαγγέλλει τον τελευταίο καιρό. Επειδή είμαστε άκρως δύσπιστοι έναντι του εν παντί αναξιόπιστου Αναστασιάδη, υποβάλλουμε ότι στην επικείμενη ελβετική σύναξη αναμένουμε όπως διεκδικήσει όλα όσα ο ίδιος, φραστικά, διακηρύσσει. Ιδού:

12/10/2014, αντικατοχική Μορφιτών: «Είμαι αμετακίνητος πως η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των κατοίκων, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα πρέπει η κάθε πλευρά να αναγνωρίσει τις έγνοιες, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της άλλης, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κράτος το οποίο να μην είναι δευτέρας κατηγορίας σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ, νέα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Το όραμα μου είναι να δω τα τουρκικά στρατεύματα να αποχωρούν, να δω πρόσφυγες να επιστρέφουν στις πατρογονικές τους εστίες, να δω τους Μορφίτες, επιτέλους, να επανεγκαθίστανται στη γη των προγόνων τους».

14/5/2015, απονομή βραβείου ΟΠΕΚ: «Θα πρέπει να κάνω μια αναφορά στο θετικό κλίμα που επικράτησε στο πρόσφατο δείπνο με τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί (…). Αν είναι κάτι που με κάνει να νιώθω ευτυχής είναι ότι φαίνεται να μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Ένα όραμα που εστιάζεται σε ό,τι μέχρι σήμερα έχει συμφωνηθεί. Μια γνήσια ομοσπονδία που καμία σχέση έχει με τη συνομοσπονδία ή τις φοβίες που ακούγονται. Μια νέα κατάσταση πραγμάτων, μια λύση που οπωσδήποτε δεν θα παραγνωρίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια λύση που θα δημιουργεί προοπτικές για όλους μας και θα αποτελεί με τη συναπόφαση του συνόλου του λαού μέσα από το δημοψήφισμα, σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή, κάτι που αναβαθμίζει και θα αναβαθμίσει ακόμα σημαντικότερα το ρόλο της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ».

16/7/2015, εσπερινός Αγ. Μαρίνας Κυθρέας: «Αξίωση να επικρατήσει, επιτέλους, και στην ευρωπαϊκή Κύπρο το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να διασφαλιστούν οι τέσσερεις βασικές ελευθερίες. Και είναι μέσα από αυτή την προσπάθεια, από αυτή την πολιτική που θέλαμε και θέλουμε και επιδιώκαμε και επιδιώκουμε την εμπλοκή της ΕΕ για να επιτύχουμε να διασφαλιστεί το δικαίωμα του κάθε Κύπριου πολίτη να επιλέγει το χώρο διαμονής του, να επιλέγει πού ο ίδιος αποφασίζει να κατοικήσει, να δώσουμε έτσι το δικαίωμα στους πρόσφυγες, έστω και κάτω από το καθεστώς που υποχρεώθηκαν οι κατά καιρούς ηγέτες αυτού του τόπου να αποδεχθούν».

22/7/2015, εκδήλωση Κερυνειωτών στον Τύμβο: «Μέσα από τη διαπραγμάτευση που διεξάγουμε επιδιώκουμε να διασφαλιστεί το δικαίωμα του κάθε Κύπριου πολίτη  – το τονίζω – και βεβαίως των Κερυνειωτών μη εξαιρουμένων και των όποιων κατεχομένων μας, να επιλέγει το χώρο διαμονής του. Να επιλέγει ο ίδιος ο πολίτης πού θα κατοικήσει σε ένα κράτος, που θα του διασφαλίζει τα δικαιώματα του στο πλαίσιο μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

11/9/2015, παγκαρπασιακή συγκέντρωση: «Δεν μπορεί να υπάρξει λύση με κατοχικά στρατεύματα, δεν μπορεί να υπάρξει λύση με παραγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορεί γενικότερα να συμπεριφέρονται προς την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι αναγνωρισμένη από όλα ανεξαιρέτως τα κράτη, ως τάχα μη υπάρχουσα».

6/10/2015, αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων, αγνοουμένων Κερυνειωτών:«Θέλω να διαβεβαιώσω όλους πως δεν θα φεισθώ κόπων να δώσω το άπαν των δυνάμεων μου προκειμένου να επιτύχουμε την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα, την επανένωση της πατρίδας μας, τη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους που θα μπορεί να αντέξει σε διάρκεια χρόνου, να μπορεί λειτουργήσει, να μπορεί να δημιουργήσει τις βασικές προϋποθέσεις έτσι ώστε εν ειρήνη να μπορούμε να συνδημιουργήσουμε με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, μακριά οπωσδήποτε από εγγυητές και εγγυήσεις.

»Αυτό που προσπαθούμε να διασφαλίσουμε είναι τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού, το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, το δικαίωμα δουλειάς, το δικαίωμα γενικότερα του κάθε ενός πολίτη μιας ευρωπαϊκής χώρας να διακινείται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς. Και μέσα σε αυτούς, βεβαίως, δεν μπορεί παρά να είναι και οι Κερυνειώτες».

13/10/2016, μνημείο ηρώων στο Μάμμαρι: «Είναι καλά γνωστός ο κίνδυνος από τον εποικισμό, όχι μόνο για μας αλλά για όλους τους κατοίκους αυτού του νησιού και εννοώ και για τους Τουρκοκύπριους. Η αλλοίωση της ταυτότητας, της πληθυσμιακής αναλογίας δεν δημιουργεί παρά την άρνηση, δεν δημιουργεί παρά άλλες επιδιώξεις».

1/5/2017, εγκαίνια πάρκου Μιχ. Ιωάννου: «Πολλά ακούω να λέγονται από πολλούς και διάφορους. Δεν θα υποκύψω. Είναι υποχρέωση του κάθε ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας να δώσει τη μάχη για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά πρώτιστα εκείνη που εκπροσωπεί, την ελληνοκυπριακή κοινότητα και, συνεπώς, δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε τέτοιες πρόνοιες μιας λύσης που την επομένη θα καταρρεύσει. Είναι με πολλή ανησυχία που παρακολουθώ κάποιους να επείγονται άρον-άρον, όχι γιατί ο χρόνος δεν μετρά αλλά να είναι έτοιμοι να αποδεχθούν τα πάντα».

5/5/2017, Πολέμι: «Το χέρι μου είναι τεταμένο για την ειρήνη. Με έναν όρο: Να κάνουν πραγματικά συνείδηση εκείνοι που καθοδηγούν τους Τουρκοκύπριους τι σημαίνει πραγματικά αλληλοσεβασμός και ειρηνική συμβίωση. Να κάνουν συνείδηση τι σημαίνει κράτος δικαίου, να κάνουν συνείδηση πως για να μπορέσουμε να ξαναζήσουμε όπως ειρηνικά ζήσαμε στο παρελθόν θα πρέπει να λάβουν υπόψη και τις έγνοιες των Ελληνοκυπρίων».

Λοιπόν, ξεκάθαρες κουβέντες:

Οι πολίτες αναμένουν και απαιτούν από τον πρόεδρο Αναστασιάδη να μετουσιώσει σε πράξη τις πιο πάνω και εκατοντάδες άλλες παρόμοιες διακηρύξεις-δεσμεύσεις του. Έχει ορκιστεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ελληνισμού. Το θέρετρο Crans-Montanaνα μη μετατραπεί σε φέρετρο της Κύπρου, όπως πολύ προσφυώς επισήμανε η ευρωβουλευτίνα και πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ε. Θεοχάρους.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/savvas-iakovidis/2100/o-proedros-na-diekdikisei-osa-eksaggellei