Ολονύκτιο θρίλερ: Η Τουρκία δεν επιθυμεί λύση, οδήγησε τις συνομιλίες σε πλήρη κατάρρευση 

Print Friendly, PDF & Email

7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Κυριολεκτικά στον αέρα τη διάσκεψη για την επίλυση του Κυπριακού, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παίζοντας μέχρι την τελευταία στιγμή, στη διάρκεια ενός πολύωρου δείπνου, το παιγνίδι της δήθεν ευελιξίας, που αποδείχθηκε μία μπλόφα, στην οποία απάντησαν με συγκεκριμένα επιχειρήματα ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς.

Η δήθεν ευελιξία του μεταφράζεται σε εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα διάρκειας 15 ετών και επανεξέτασή τους στο αόριστο μέλλον. Αυτή η στάση του Τσαβούσογλου απορρίφθηκε τόσο από τον πρόεδρο της Κύπρου, όσο και από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, με αποτέλεσμα οι συνομιλίες να οδηγηθούν σε ναυάγιο και να αναγκάσουν τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να πάρει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και να μην επιρρίψει ευθύνες σε καμία πλευρά, επικαλούμενος τον μεσολαβητικό του ρόλο, ενώ από την όλη διαδικασία είχε καταφανώς αποδειχθεί η τουρκική αδιαλλαξία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επιχείρησε χθες το απόγευμα, κατά την έναρξη της διαδικασίας να διερευνίσει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το σημείο που η κυπριακή πλευρά είχε τις κόκκινες γραμμές της. Ο Κύπριος ηγέτης του εξήγησε ότι οι κόκκινες γραμμές ήταν αυτές οι προτάσεις που εμπεριστατωμένα είχε ο ίδιος υποβάλει για τα θέματα των εσωτερικών πτυχών διακυβέρνησης, περιουσιακό, εδαφικό και χάρτες, καθώς και το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας.

Ο κ. Γκουτέρες, στην αντίστοιχη συνομιλία του με την τουρκική αντιπροσωπεία διαπίστωσε ότι οι θέσεις του Τσαβούσογλου και του Ακιντζι ήταν οι ίδιες με αυτές της πρώτης μέρας, όπου δεν άφηναν περιθώρια για τα θέματα που αφορούν τις εγγυήσεις, την ασφάλεια και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Όπως είπε ο ίδιος στη συνέχεια, τις απέρριψε μίας και δεν πρόσφεραν κάτι νεότερο στο τραπέζι του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα εμπεριστατωμένες προτάσεις και μηχανισμούς αξιόπιστους είχε υποβάλει και ο Έλληνας υπουργός Νίκος Κοτζιάς, τόσο σε ότι αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, τα παρεμβατικά δικαιώματα και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού. Από το πολύωρο δείπνο που διακόπηκε για να έχει μία κατ’ ιδία συνάντηση ο Γ.Γ. του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, ουδέν νεότερο προέκυψε με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία που κράτησε εννέα ημέρες, στη διάρκεια των οποίων ελάχιστες ήταν οι παραγωγικές ώρες των διαπραγματεύσεων να κηρυχθεί άγονη.

Η Τουρκία διά του κ. Τσαβούσογλου, ζητούσε επιμόνως τη διατήρηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων, φτάνοντας στο σημείο σε μία αποστροφή του λόγου ο Τούρκος υπουργός να παραδεχθεί ότι αν χρειαζόταν θα ασκούσε η χώρα του εκ νέου τα παρεμβατικά της δικαιώματα.

Μετά το τέλος της διαδικασίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε μεταξύ των άλλων:

«Δυστυχώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα από την παρούσα προσπάθεια λόγω εμμονής της τουρκικής πλευράς να συνεχίσει τη συνθήκη εγγυήσεως και των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο, καθώς επίσης και της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη μέρα υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις στη βάση των ιδεών του Γ.Γ., έτσι αν γίνονταν αποδεκτές να ανοίξει ο δρόμος για μία συνολική λύση του Κυπριακού. Η απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πράγματι δεν μπορεί να είναι το τέλος της Κύπρου και ο Πρόεδρος θα ενισχύσει τις προσπάθειες του ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέπουν την επανένωση της πατρίδας».

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το αποτέλεσμα της Διάσκεψης για την Κύπρο 

Το αποψινό αποτέλεσμα δεν είναι σε καμιά απολύτως περίπτωση μια θετική εξέλιξη, αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα ενισχύσει τις προσπάθειες του, έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους για το αποτέλεσμα της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της τα ξημερώματα της 7ης Ιουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δυστυχώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα από την παρούσα προσπάθεια, λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της Συνθήκης των Εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο, καθώς επίσης και της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. 

Πέραν των τουρκικών θέσεων στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, οι τουρκικές θέσεις που εκφράστηκαν για τα υπόλοιπα των κεφαλαίων, όχι μόνο ξεφεύγουν από το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά ήταν τέτοιες που σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη μέρα της παρουσίας του στο Κραν Μοντανά υπέβαλε συγκεκριμένες και περιεκτικές προτάσεις στη βάση και των ιδεών του ΓΓ, έτσι ώστε αν γίνονταν αποδεκτές να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική λύση του Κυπριακού. Συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις οι οποίες αντιμετώπιζαν και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων χωρίς φυσικά να παραγνωρίζουν τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας. 

Συγκεκριμένη γραπτή πρόταση για το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων υπέβαλε και η Ελληνική Κυβέρνηση η οποία κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Κραν Μοντανά παρουσιάστηκε με εποικοδομητική διάθεση και προσέγγιση για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να εκφράσει την ικανοποίησή του για την άριστη συνεργασία τόσο με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών που βρισκόταν στο Κραν Μοντανά όλες αυτές τις μέρες όπως φυσικά και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό με τον οποίον βρισκόταν σε συνεχή επαφή. 

Το αποψινό αποτέλεσμα δεν είναι σε καμιά απολύτως περίπτωση μια θετική εξέλιξη, αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου. Η απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου και ο Πρόεδρος θα ενισχύσει τις προσπάθειες του έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας.

 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί ταυτόχρονα να ευχαριστήσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που με την εδώ παρουσία του και τον τρόπο προσέγγισης στα εκκρεμούντα θέματα απέδειξε ότι αντιλαμβάνεται τις αρχές εκείνες που πρέπει να διέπουν μια συνολική λύση του Κυπριακού για ένα κράτος το οποίο είναι και θα συνεχίσει να είναι και μετά από μια ενδεχόμενη λύση, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πηγή:http://mignatiou.com/2017/07/i-tourkia-den-epithimi-lisi-odigise-tis-sinomilies-gia-tin-kipro-se-pliri-katarrefsi/